• Business

    Είδε κόσμο η αγορά και οι καταναλωτές άδεια… ράφια

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Ρομίνα Νικηφόρου
    Βασίλης Φουρλής Fourlis

    Βασίλης Φουρλής, επικεφαλής Ομίλου Fourlis


    Σε… ρυθμούς 2019 κινείται το τελευταίο διάστημα η αγορά, κυρίως στις μεγάλες αλυσίδες και σε πολυκαταστήματα.

    Ελλείψεις προϊόντων πάντως και ιδιαίτερα των best seller, έχουν αρχίσει να παρατηρούνται στα καταστήματα λόγω των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ωστόσο, στελέχη επιχειρήσεων όπως ΙΚΕΑ και Jysk, σημειώνουν στο mononews πως η κατάσταση είναι μέχρι στιγμής διαχειρίσιμη.

    Το προηγούμενο Σάββατο οι καταναλωτές εκμεταλλεύτηκαν τις καλές καιρικές συνθήκες στην πρωτεύουσα, έπειτα μάλιστα από ένα διήμερο σφοδρής κακοκαιρίας και γέμισαν τους εμπορικούς δρόμους και τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Τα καταστήματα με είδη για το σπίτι είχαν όπως φαίνεται την τιμητική τους καθώς οι φθινοπωρινοί μήνες, παραδοσιακά, προσφέρονται για αγορές ενόψει του χειμώνα που ακολουθεί.

    Καταναλωτές που επισκέφθηκαν μεγάλες αλυσίδες πάντως διαπίστωσαν, ελλείψεις σε προϊόντα που ήθελαν να αγοράσουν, από μικρά, για παράδειγμα φλυτζάνια, έως μεγάλα, όπως καναπέδες. Κάποιοι, παρατήρησαν ακόμη και άδεια ράφια σε κατάστημα ΙΚΕΑ που επισκέφθηκαν, όπως λένε στο mononews.

    «Μεγάλη η αγοραστική κίνηση, ελλείψεις κυρίως σε best seller προϊόντα»

    Η επισκεψιμότητα στα καταστήματα ΙΚΕΑ είναι μεγάλη, βρισκόμαστε στα επίπεδα του 2019, όπως και το Σάββατο που προηγήθηκε, σημειώνει στο mononews o οικονομικός διευθυντής του Ομίλου Fourlis, Γιώργος Αλεβίζος. O ίδιος εξηγεί ωστόσο ότι τις μέρες που γίνονται μαζικές αγορές από τους καταναλωτές, όταν τα ράφια αδειάζουν δεν είναι εύκολο να γεμίσουν ξανά. Όχι εξαιτίας ελλείψεων των προϊόντων, όπως εξηγεί, αλλά για λόγους ασφάλειας, καθώς όσο βρίσκεται κόσμος εντός του καταστήματος δεν είναι δυνατό να γεμίζουν τα ράφια με προϊόντα.

    Τα προβλήματα που υπάρχουν στις εφοδιαστικές αλυσίδες παγκοσμίως επηρεάζουν όλες τις επιχειρήσεις, σημειώνει ο κ. Αλεβίζος, προσθέτει ωστόσο ότι για τα καταστήματα ΙΚΕΑ σε σύγκριση με την υπόλοιπη αγορά είναι τα λιγότερα δυνατά καθώς γίνεται συνεχής προσπάθεια ώστε να αντιμετωπίζονται.

    Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί, στη χώρα μας οι ελλείψεις εντοπίζονται κυρίως στα λεγόμενα best seller προϊόντα ενώ σε σύγκριση με τα ΙΚΕΑ στην υπόλοιπη Ευρώπη η κατάσταση είναι καλύτερη. Ενδεικτικά αναφέρει ότι το availability στην Ελλάδα τον Μάρτιο ήταν στο 98% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν στο 92%. Σταδιακά τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη έπεσε κάτω από το 90%, αντίθετα στη χώρα μας παρέμεινε άνω του 90%.

    «Υπάρχουν ελλείψεις, δεν ανησυχούμε για άδεια ράφια»

    Από την πλευρά του και ο Κώστας Δημόπουλος, διευθυντής πωλήσεων και Μάρκετινγκ της Jysk, επισημαίνει πως στα καταστήματα της αλυσίδας υπάρχουν ελλείψεις σε συγκεκριμένα προϊόντα, τονίζει ωστόσο πως δεν υπάρχει ανησυχία ότι θα οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα θα οδηγήσουν σε άδεια ράφια.

    «Η αγορά δεν λειτουργεί σε ιδανικές συνθήκες αυτή τη στιγμή και υπάρχουν προβλήματα σε κάποια προϊόντα» εξηγεί ο κ. Δημόπουλος. Στόχος ωστόσο, όπως λέει ο ίδιος, είναι να καλύπτονται οι οποίες ελλείψεις με αντίστοιχα προϊόντα. Ιδιαίτερα δε, εκείνων που βρίσκονται στο φυλλάδιο προσφορών,  ώστε οι καταναλωτές να βρίσκουν τελικά κάποιο παρόμοιο προϊόν σε χαμηλότερη τιμή.

    Γεγονός πάντως είναι ότι βάσει της εικόνας που μεταφέρουν τόσο τα στελέχη των ΙΚΕΑ και Jysk όσο και στελέχη από πολυκαταστήματα , η καταναλωτική κίνηση μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου φαίνεται ότι επιστρέφει στα επίπεδα του 2019, ίσως και σε υψηλότερα, όπως τονίζουν.

    Παρά την ικανοποίηση πάντως για την επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας, πηγές της αγοράς διατυπώνουν ανησυχία για το επόμενο διάστημα σχετικά με το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, εκφράζοντας τον προβληματισμό ότι λόγω των ανατιμήσεων αλλά και των λογαριασμών ρεύματος που θα έρθουν στους πολίτες, η καλή πορεία που παρατηρείται αυτή τη στιγμή ενδέχεται να ανακοπεί.

    Διαβάστε επίσης:

    IKEA: Πώς αντιμετωπίζει τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες

    Τα νέα σχέδια του Βασίλη Φουρλή για το ΙΚΕΑ στο Τhe Μall Athens

     



    ΣΧΟΛΙΑ