• Business

    Η συμβουλή ενός φυσικού του Χάρβαρντ που απέκτησε 3,2 δισ. δολ. μέσα σε 10 χρόνια

    • Bloomberg
    Andrew Bialecki, πρόεδρος και CEO Klaviyo

    Andrew Bialecki, πρόεδρος και CEO Klaviyo


    Στην λίστα των δισεκατομμυριούχων εισήλθε ο φυσικός Andrew Bialecki μετά την επιτυχημένη δημόσια προσφορά (IPO) που πραγματοποίησε η εταιρεία λογισμικού μάρκετινγκ Klaviyo, στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

    Ο Bialecki ίδρυσε την επιχείρηση με έδρα τη Βοστώνη το 2012 και κατάφερε να την αναπτύξει με γοργούς ρυθμούς, προσελκύοντας επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Summit Partners, Lone Pine Capital και Shopify.

    Η τιμή προσφοράς της Klaviyo στα 30 δολάρια ανά μετοχή την αποτίμησε σε περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια με βάση τον αριθμό μετοχών της.

    Η μετοχή σημείωσε άνοδο 9,2% την Τετάρτη κλείνοντας στο ντεμπούτο της στα 32,76 δολάρια.

    Αυτή η εξέλιξη έκανε δισεκατομμυριούχο τον 37χρονο Bialecki.

    Μετά την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο εξακολουθεί να κατέχει περίπου το 1/3 του μετοχικού της κεφαλαίου, μερίδιο αξίας 3,2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index.

    Η συμβουλή

    Οι γονείς του ήταν ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και ο ίδιος αυτοαποκαλείται υπέρμαχος της ιδιοκτησίας και της ανεξαρτησίας.

    «Η συμβουλή μου προς τους ιδρυτές εταιρειών: Συγκεντρώστε όσα λίγα χρειάζεστε και γίνετε δημοφιλείς στους πελάτες», είπε ο Bialecki στην Alexa von Tobel του Inspired Capital σε ένα podcast του 2022.

    «Μόλις το κάνετε αυτό, η συγκέντρωση κεφαλαίων για το υπόλοιπο της ζωής σας γίνεται πολύ πιο εύκολη».

    Οι σπουδές στο Χάρβαρντ

    Αφού σπούδασε φυσική, αστρονομία και αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο Bialecki εντάχθηκε στην εταιρεία λιανικής ανάλυσης Applied Predictive Technologies ως μηχανικός.

    Αργότερα εργάστηκε στις εταιρείες λογισμικού μάρκετινγκ Performable και Rocktech Digital πριν ξεκινήσει την Klaviyo, η οποία επιτρέπει στις επιχειρήσεις να δημιουργούν στοχευμένες καμπάνιες μάρκετινγκ, να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των πελατών και να αναλύουν την απόδοσή τους.

    Στην προσπάθεια του αυτή είχε συνοδοιπόρο τον Ed Hallen, απόφοιτο του MIT που εργάστηκε επίσης στην Applied Predictive Technologies και τώρα είναι ο επικεφαλής προϊόντων της εταιρείας.

    Ο Hallen, 41 ετών, κατέχει μερίδιο στην Klaviyo αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

    Ο Bialecki και ο Hallen έχουν ήδη αρχίσει να εξαργυρώνουν την επιτυχία της εταιρείας τους.

    Ο Bialecki πούλησε μετοχές σχεδόν 30 εκατ. δολαρίων κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος επαναγοράς το 2020, ενώ ο Hallen πούλησε μετοχές αξίας 90 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2020 και 2021.

    Η αποτελεσματικότητα «είναι μέρος του DNA μας»

    Η Klaviyo είχε καθαρά κέρδη περίπου 15 εκατομμυρίων δολαρίων, με έσοδα 321 εκατομμυρίων δολαρίων για τους πρώτους έξι μήνες του 2023, έναντι ζημιών 25 εκατομμυρίων δολαρίων με έσοδα 208 εκατομμυρίων δολαρίων, την ίδια περίοδο πέρυσι.

    Η αρχική δημόσια προσφορά της συγκέντρωσε 576 εκατομμύρια δολάρια.

    Στο ενημερωτικό δελτίο της, η Klaviyo λέει ότι η αποτελεσματικότητα «είναι μέρος του DNA μας». Από τα 455 εκατομμύρια δολάρια αρχικό κεφάλαιο που είχε συγκεντρώσει πριν από την IPO της, η εταιρεία λέει ότι ξόδεψε μόνο 15 εκατομμύρια δολάρια για τη λειτουργία της επιχείρησής της.

    Η Klaviyo περιλαμβάνεται σε μία μικρή ομάδα εταιρειών που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο τον Σεπτέμβριο, συμπεριλαμβανομένων των Instacart και Arm Holdings Plc, τερματίζοντας τη μεγαλύτερη διακοπή νέων εισαγωγών στις ΗΠΑ από την οικονομική κρίση.

    «Πιστεύουμε στους μακροπρόθεσμους στόχους, στο να έρθουμε κοντά στους πελάτες και να είμαστε μια πειθαρχημένη εταιρεία», δήλωσε ο Bialecki σε μια συνέντευξη στο Bloomberg την Τετάρτη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Birkenstock: Τα δημοφιλή σανδάλια βάζουν πλώρη για το αμερικανικό χρηματιστήριο

    Aπό υπάλληλος της Amazon στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων – Η συναρπαστική διαδρομή του ιδρυτή της Instacart

    CVC Capital Partners: Εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής στο χρηματιστήριο τον Νοέμβριο



    ΣΧΟΛΙΑ