• Business

    Aπό υπάλληλος της Amazon στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων – Η συναρπαστική διαδρομή του ιδρυτή της Instacart

    • Bloomberg
    Ο συνιδρυτής της εταιρείας διανομής ειδών παντοπωλείου Instacart, Apoorva Mehta

    Ο συνιδρυτής της εταιρείας διανομής ειδών παντοπωλείου Instacart, Apoorva Mehta


    Ο συνιδρυτής της εταιρείας διανομής ειδών παντοπωλείου Instacart, Apoorva Mehta, είδε την περιουσία του να αυξάνεται στα 1,1 δισ. δολάρια μετά την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της.

    Ο 37χρονος, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας τον Αύγουστο του 2021, παραιτήθηκε και από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου του ΔΣ στο πλαίσιο της διαδικασίας της IPO, δίνοντας τα ηνία στον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο Fidji Simo, πρώην στέλεχος της Meta Platforms Inc.

    Η αποχώρηση του σηματοδοτεί το τέλος της 11χρονης θητείας του Mehta στην εταιρεία που συνίδρυσε το 2012.

    Την τελευταία δεκαετία, η startup εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη επιχείρηση παράδοσης ειδών παντοπωλείου στις ΗΠΑ. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 31% σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, εν μέρει λόγω της στροφής σε μια διαφημιστική επιχείρηση με υψηλότερο περιθώριο κέρδους.

    Στο αποκορύφωμά της τον Μάρτιο του 2021, μετά την ώθηση που έλαβε κατά την περίοδο της πανδημίας, η εταιρεία αποτιμήθηκε από τους επενδυτές σε 39 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Το μερίδιο 10% που κατείχε ο Mehta τον είχε ήδη κάνει δισεκατομμυριούχο με περιουσία 3,5 δισ. δολαρίων στο υψηλότερο σημείο της.

    Αλλά η επιτάχυνση του πληθωρισμού, ανέκοψε την πορεία της εταιρείας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και η εσωτερική της αποτίμηση μειώθηκε σε περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι τον Οκτώβριο.

    Η Instacart, η οποία έχει συσταθεί ως Maplebear Inc., τιμολόγησε την IPO της τη Δευτέρα στα 30 δολάρια ανά μετοχή, με συνολική αποτίμηση 9,9 δισ. δολαρίων.

    Οι μετοχές εκτινάχθηκαν περισσότερο από 40% όταν άρχισαν να διαπραγματεύονται την Τρίτη στη Νέα Υόρκη, πριν κλείσουν στα 33,70 δολάρια.

    «Αυτό που έχει σημασία περισσότερο είναι η απόδοση της Instacart τα επόμενα χρόνια, παρά η πορεία της την πρώτη ημέρα», είπε ο Mehta σε τηλεφωνική συνέντευξη μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής. «Εστιάζουμε περισσότερο στο μακροπρόθεσμο και αυτό είναι που μας ενθουσιάζει».

    Η νέα εταιρεία

    Η περιουσία του Mehta ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει το 10% της ιδιοκτησίας του στην Instacart καθώς και ένα μερίδιο στη νέα του εταιρεία, Cloud Health Systems, η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών.

    Η startup τεχνολογίας υγείας, της οποίας ο Mehta ηγείται ως Διευθύνων Σύμβουλος, έχει συγκεντρώσει 42 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, όπως οι Thrive Capital, Andreessen Horowitz και General Catalyst. Αποτιμήθηκε σε 200 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης τον Νοέμβριο του 2022.

    Ο Mehta πούλησε μετοχές αξίας 21 εκατομμυρίων δολαρίων στην IPO ης Instacart, αλλά θα παραμείνει ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της Instacart, σύμφωνα με το ενημερωτικό της.

    Οι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών Sequoia Capital και D1 Capital Partners κατέχουν μεγαλύτερα μερίδια, 14% και 13%, αντίστοιχα, το οποίο δεν περιλαμβάνει τυχόν πρόσθετες μετοχές που ενδέχεται να αγόρασαν στην IPO. Οι άλλοι συνιδρυτές της Instacart, οι Brandon Leonardo και Maxwell Mullen, κατέχουν ο καθένας 2%.

    H εκκίνηση

    Ο Mehta ξεκίνησε την Instacart πριν από μια δεκαετία και μπήκε στο διάσημο startup accelerator Y Combinator αφού είχε χάσει την προθεσμία υποβολής αιτήσεων κατά δύο μήνες. Μάλιστα έδωσε σε έναν συνεργάτη μία εξάδα μπύρες για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο.

    Αν και γεννήθηκε στην Ινδία και μεγάλωσε στη Λιβύη, υποστηρίζει ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησε την εταιρεία ήταν η περίοδος που έζησε σε μία μικρή πόλη έξω από το Τορόντο.

    Μισούσε να περιμένει στο κρύο σε μια στάση λεωφορείου με σακούλες με είδη παντοπωλείου στα χέρια και πίστευε ότι η εμπειρία αγορών παντοπωλείου θα έπρεπε να εξελιχθεί.

    Από την Amazon.com στην Instacart

    Αφού σπούδασε μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Waterloo, ο Mehta εργάστηκε για δύο χρόνια στην αλυσίδα εφοδιασμού της  Amazon.com προτού αποφασίσει να φύγει και να δημιουργήσει δική του εταιρεία.

    Είχε πάνω από 20 ιδέες, από το εταιρικό λογισμικό μέχρι τις διαφημιστικές νεοφυείς επιχειρήσεις, πριν καταλήξει στην ιδέα ενός “βοηθού αγορών”.

    Η εταιρεία Webvan είχε δοκιμάσει την ηλεκτρονική παράδοση ειδών παντοπωλείου στο παρελθόν, αλλά παρά την χρηματοδότηση 800 εκατ. δολαρίων που εξασφάλισε, δεν τα κατάφερε και κήρυξε πτώχευση.

    Ο Mehta είχε ταλέντο στη συγκέντρωση κεφαλαίων, εξασφαλίζοντας περισσότερα από 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία δεκαετία από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Sequoia Capital και Andreessen Horowitz, σύμφωνα με το PitchBook.

    Η εξαγορά της Whole Foods από την Amazon το 2017 θα μπορούσε να είχε εκτροχιάσει την επιχείρηση, αλλά αντίθετα οδήγησε τους λιανοπωλητές όπως η Costco Wholesale Corp. και η Kroger Co. να ευθυγραμμιστούν με την Instacart στον πόλεμο της παράδοσης προϊόντων.

    Η σωστή συγκυρία

    Η πανδημία του 2020 έδωσε περαιτέρω ώθηση στην εταιρεία, καθώς οι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους και χρησιμοποιύσαν το delivery για όλες τις αγορές τους, από τα είδη παντοπωλείου μέχρι τα φάρμακα.

    Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε σε 262,6 εκατομμύρια παραγγελίες το 2022 από 171,5 εκατομμύρια το 2020.

    Η Instacart έφτασε στο ζενίθ την άνοιξη του 2021, όταν συγκέντρωσε νέα χρηματοδότηση με αποτίμηση 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διπλάσια από ό,τι πέντε μήνες πριν.

    Η αποχώρηση

    Αλλά περίπου την ίδια περίοδο, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου άρχισαν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ηγεσία του Mehta, ενώ ο ίδιος άρχισε να αμφισβητεί τη δική του μακροπρόθεσμη δέσμευση στην εταιρεία, σύμφωνα πηγές του Bloomberg.

    Επίσης, άρχισε να διερευνά το ενδεχόμενο εξαγοράς τόσο από την DoorDash Inc. όσο και από την Uber Technologies Inc., κατά τις πληροφορίες.

    Τον Ιούλιο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο Simo, 37 ετών, θα αναλάμβανε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου με τον Mehta να αναλαμβάνει εκτελεστικός πρόεδρος. Ένα χρόνο αργότερα, μετά το ντεμπούτο της Instacart στο χρηματιστήριο, ο Mehta αποφάσισε να παραιτηθεί από την διοίκηση.

    Μετά από 10 χρόνια εμπειρίας στην παράδοση ειδών παντοπωλείου, η νέα εταιρεία του Mehta στρέφεται σε έναν χώρο εντελώς διαφορετικό: την απώλεια βάρους.

    Η πρώτη εταιρεία της Cloud Health Systems, η Sunrise, πουλά διαδικτυακά προγράμματα απώλειας βάρους, συμπεριλαμβανομένης της συνταγογράφησης φαρμάκων όπως το Wegovy και το Ozempic.

    Διαβάστε ακόμη:

    O επιχειρηματίας που πλουτίζει μέσα από τη φυλακή: Έβγαλε 4,5 δισ. δολάρια μέσα σε ένα χρόνο

    Ray Dalio: Επιθυμείτε να επενδύσετε στο AI; – H Νο1 συμβουλή του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου

    CVC Capital Partners: Εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής στο χρηματιστήριο τον Νοέμβριο



    ΣΧΟΛΙΑ