• Business

    Η Silicon Valley κλέβει τα καλύτερα μυαλά από τις τράπεζες

    Silicon Valley

    Silicon Valley


    Ο Anthony Jenkins, μέχρι πρότινος διευθυντής της βρετανικής τράπεζας Barclays, έκανε πριν από λίγες μέρες μία αρκετά δυσοίωνη πρόβλεψη: μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο, εκτίμησε ότι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια οι τράπεζες διεθνώς θα κλείσουν ως και το 50% των παραρτημάτων τους, περικόπτοντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Πού απέδωσε αυτήν την απαισιόδοξη πρόβλεψη; Στο γεγονός ότι οι μεγάλες τράπεζες θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογική επανάσταση και θα μείνουν πίσω, χάνοντας μεγάλο μέρος της δύναμής τους.

    Για να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη δυσκολία, σύμφωνα με τον Jenkins, οι τράπεζες θα πρέπει να προσελκύσουν και να κρατήσουν στις τάξεις τους το ικανότερο τεχνικό προσωπικό που υπάρχει. Μόνο που το προσωπικό αυτό φαίνεται απρόθυμο να εργαστεί σε τράπεζες, όταν υπάρχει η προοπτική να δουλέψει αντ’ αυτών σε μία καινοτόμα εταιρεία της Silicon Valley.

    Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις τριών στελεχών της Goldman Sachs που, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, εγκατέλειψαν τους τελευταίους μήνες  τα πόστα τους στην επενδυτική τράπεζα για να αναλάβουν καθήκοντα στην εταιρεία Uber, που παρέχει υπηρεσίες μεταφορών, ανταγωνιστικές προς τα ταξί. Και δεν πρόκειται για μία μεμονωμένη περίπτωση, αλλά για μία τάση που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια.

    Κι αυτό γιατί το ευέλικτο ωράριο και το ευχάριστο περιβάλλον, αλλά και τα έξτρα μπόνους από μετοχές που προσφέρουν πολλές νεοφυείς εταιρείες, αποτελούν παράγοντες που ωθούν πολλά στελέχη τραπεζών να κάνουν το άλμα προς τη Silicon Valley.

    Κι αν αναρωτιέστε γιατί χρειάζονται οι εταιρείες της Silicon Valley τραπεζίτες, η απάντηση είναι απλή: η τεχνογνωσία τους είναι πολύτιμη για τη συγκέντρωση κεφαλαίων, καθώς και για την εισαγωγή μίας εταιρείας στο χρηματιστήριο.

    Σύμφωνα με το Reuters, αν και η Goldman Sachs δεν γνωστοποιεί σχετικά στοιχεία, έχει χάσει τα τελευταία χρόνια αρκετούς υπαλλήλους της που μεταπήδησαν σε startup (και όχι μόνο) επιχειρήσεις, γεγονός που ώθησε την επενδυτική τράπεζα σε μία σειρά αλλαγών, με στόχο να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερους νέους υπαλλήλους στο δυναμικό της – μεταξύ των αλλαγών αυτών είναι η ταχύτερη προαγωγή τους.

    Αρκεί όμως αυτό; Φαίνεται πως όχι, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα στελέχη μεγάλων τραπεζών προτιμούν να δεχθούν μία δουλειά στη Silicon Valley με πιο ευέλικτο ωράριο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει μικρότερες μηνιαίες αποδοχές για τους ίδιους – άλλωστε, η πιθανότητα για μεγάλα κέρδη από την εισαγωγή μίας εταιρείας στο χρηματιστήριο σημαίνει ότι αυτή η πρόσκαιρη «χασούρα» μπορεί και να υπερκαλυφθεί στο μέλλον.

    Όπως σημείωσε και ο Anthony Jenkins, αν οι τράπεζες θέλουν να κρατήσουν τα καλύτερα στελέχη τους, δεν αρκεί να τα πληρώνουν καλά. Πρέπει και να μετατραπούν σε ενδιαφέροντες χώρους εργασίας. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα των μεγάλων τραπεζών για τα επόμενα χρόνια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/o-michael-moore-iche-provlepsi-ki-omos-o-trump-tha-kerdisi/63151

     



    ΣΧΟΛΙΑ