• Business

    Η πλουσιότερη βασιλική οικογένεια της Ευρώπης χτίζει οικονομική αυτοκρατορία 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων

    • NewsRoom
    Πρίγκιπας Hans-Adam II του Λιχτενστάιν

    Πρίγκιπας Hans-Adam II του Λιχτενστάιν


    Η κορυφαία βασιλική οικογένεια ενός από τα μικρότερα έθνη παγκοσμίως ηγείται μιας δυναστείας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρονολογείται σχεδόν 1.000 χρόνια πίσω και έχει υπομείνει πολέμους, πλημμύρες και σκάνδαλα.

    Σήμερα, η οικονομική αυτοκρατορία πίσω από τον Πρίγκιπα Hans-Adam II του Λιχτενστάιν ανθίζει από τον κύριο τομέα εξειδίκευσής της: τη διαχείριση χρημάτων για τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου.

    Ο όμιλος LGT, η εταιρεία private banking και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της βασιλικής οικογένειας, ανέφερε στοιχεία ρεκόρ υπό τη διαχείρισή της σχεδόν 306 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (334 δισεκατομμύρια δολάρια) στις 30 Ιουνίου, αύξηση 6% από το τέλος του περασμένου έτους.

    Η εταιρεία με έδρα τη Βαντούζ έκλεισε αυτόν τον μήνα με την αγορά της διακριτικής δραστηριότητας διαχείρισης κεφαλαίων της Abrdn Plc στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Τζέρσεϊ, προσθέτοντας τουλάχιστον τρεις άλλες εξωτερικές επενδύσεις από το 2021.

    «Συνεχίζουμε να ψάχνουμε», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο 58χρονος Olivier de Perregaux, διευθύνων σύμβουλος της LGT Private Banking. «Εμείς, ωστόσο, εστιάζουμε πρωτίστως στην οργανική ανάπτυξη».

    Η ταχεία ανάπτυξη της LGT αντικατοπτρίζει μια τύπου επιστροφή για το Λιχτενστάιν, ένα μικροσκοπικό έθνος των Άλπεων με 39.000 κατοίκους που κάποτε κατατάσσονταν στους πιο διαβόητους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου.

    Η σχεδόν αιωνόβια εταιρεία υπερδιπλασίασε τα περιουσιακά της στοιχεία υπό διαχείριση και τα λειτουργικά έσοδα την περασμένη δεκαετία, ανακάμπτοντας από την καταστροφή των δραστηριοτήτων της, αφού οι ΗΠΑ και άλλα έθνη στόχευσαν υπεράκτια χρηματοπιστωτικά κέντρα μετά την οικονομική κρίση του 2008.

    Η LGT είναι μεταξύ των εταιρειών που κυνηγούν το προσωπικό της Credit Suisse μετά την κατάρρευση του δανειστή που εδρεύει στη Ζυρίχη και εξαγοράστηκε από την UBS Group, συμβάλλοντας στην αύξηση του προσωπικού της σε περίπου 5.000. Τον Αύγουστο, το πρώην στέλεχος της Credit Suisse, Ajay Punjabi εντάχθηκε στη μονάδα περιουσίας της LGT στην Ινδία.

    «Προσλαμβάνουμε εντατικά», είπε ο de Perregaux. «Η συμφωνία Credit Suisse-UBS δεν είναι σε καμία περίπτωση ο μόνος φορέας ανάπτυξης που έχουμε».

    Η ορμή του LGT βοηθά επίσης τον πρίγκιπα Hans-Adam να αναρριχηθεί στις τάξεις των εξαιρετικά πλούσιων, ενισχύοντας το καθεστώς του 78χρονου ως τον πλουσιότερο γαλαζοαίματο της Ευρώπης.

    Ο πρίγκιπας, ο μοναδικός δικαιούχος του LGT, είναι πλέον ο 215ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία περίπου 9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων — 71 θέσεις υψηλότερη από ό,τι στην αρχή του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index.

    Η παλαιότερη περιουσία

    Σε αντίθεση με άλλους ευρωπαίους μονάρχες, όπως ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας, ο πρίγκιπας κατέχει προσωπικά τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειάς του, καθιστώντας την ως την αρχαιότερη περιουσία, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Ο πλούτος του πρίγκιπα και της οικογένειάς του προήλθε από γη που αποκτήθηκε τον 12ο αιώνα, η οποία σε ένα σημείο εξαπλώθηκε σε μια ευρεία περιοχή της σημερινής Γερμανίας, Αυστρίας, Ουγγαρίας και Τσεχίας. Η LGT ξεκίνησε το 1921 με 10 υπαλλήλους και η βασιλική οικογένεια την αγόρασε περίπου μια δεκαετία αργότερα, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.

    Ο πρίγκιπας Hans-Adam ανέλαβε τα ηνία της LGT στη δεκαετία του 1970, όταν ο πατέρας του τον κατηγόρησε για την αναδιοργάνωση της οικογενειακής αυτοκρατορίας, η οποία ήταν ερειπωμένη χάρη στις απαλλοτριώσεις κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την κακοδιαχείριση.

    Αφού σταθεροποίησε την εταιρεία, ο πρώην ασκούμενος σε τράπεζα του Λονδίνου την επέκτεινε εκτός της χώρας καταγωγής του, ανοίγοντας το πρώτο της διεθνές υποκατάστημα στο Χονγκ Κονγκ το 1986 λίγο πριν ανέβει στο θρόνο ως διάδοχος του Λιχτενστάιν.

    Πέρα από την LGT, όπου ο πρίγκιπας και η οικογένειά του είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες, η βασιλική δυναστεία του Λιχτενστάιν, εξακολουθεί να έχει γη και ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανομένου ενός κάστρου με θέα στον ποταμό Ρήνο.

    Έχουν επίσης συγκεντρώσει μια μεγάλη συλλογή έργων τέχνης με έργα των Anthony van Dyck, Peter Paul Rubens και Bartolome Esteban Murillo, αν και η οικονομική τους αυτοκρατορία είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την περιουσία τους. Η αξία της LGT έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 25% φέτος, σύμφωνα με τον δείκτη πλούτου του Bloomberg, υπερβαίνοντας τον δείκτη MSCI της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Όπως η Ελβετία, το Λιχτενστάιν ήταν κάποτε γνωστό για τους νόμους περί τραπεζικού απορρήτου, αλλά το πριγκιπάτο ενίσχυσε τη διαφάνειά του αφού τα δεδομένα που κλάπηκαν από τη LGT χρησιμοποιήθηκαν από τη Γερμανία για τη δίωξη φοροφυγάδων το 2008.

    Η LGT, η μεγαλύτερη τράπεζα του Λιχτενστάιν, είδε πελάτες να αντλούν χρήματα περίπου εκείνη την εποχή, αλλά ανέτρεψε την τάση το 2010. Από το τέλος εκείνου του έτους έως το 2012, η ​​LGT πρόσθεσε περίπου 22 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε καθαρές εισροές, ποσό υπερτριπλάσιο από το ποσό για τα προηγούμενα τρία χρόνια.

    Ο δεύτερος μεγαλύτερος γιος του πρίγκιπα Hans-Adam, ο Max, ένας 54χρονος πρώην τραπεζίτης της JPMorgan Chase & Co., είναι τώρα πρόεδρος του LGT Group και βγάζει τα περισσότερα χρήματά του από τη διαχείριση περιουσίας και διαθέτει επίσης έναν κλάδο επιρροής επενδύσεων.

    Αυτός και η οικογένειά του συμμετέχουν σε σημαντικές αποφάσεις για τη χρηματοοικονομική τους αυτοκρατορία, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς της επιχείρησης διαχείρισης πλούτου της UBS στην Αυστρία το 2021 και παρόμοιες συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν πέρυσι για την Crestone της Αυστραλίας και την Validus Wealth της Ινδίας.

     

    Διαβάστε επίσης:
    Μητσοτάκης από Κόρινθο: Άξιος νέος περιφερειάρχης ο Δημήτρης Πτωχός

    Μητσοτάκης: Δύσκολα τα πράγματα με την ακρίβεια – Τι είπε για market pass και αυξήσεις μισθών

    Michael Jordan: Εγινε ο πρώτος αθλητής στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ

                                                                                                                  

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός – Μάθε πού ψηφίζεις

    Τι αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών



    ΣΧΟΛΙΑ