• Business

    Η πλουσιότερη οικογένεια του κόσμου έχασε 19 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

    • Bloomberg
    Jim Walton, Alice Walton και Rob Walton

    Jim Walton, Alice Walton και Rob Walton


    Η περιουσία της οικογένειας Walton συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 19 δισεκατομμύρια δολάρια την Τρίτη, μετά την ανακοίνωση κερδών χαμηλότερων των προσδοκιών της κορυφαίας εταιρείας λιανικής Walmart, την οποία ελέγχει.

    Η μετοχή της Walmart υποχώρησε κατά 11% στις συναλλαγές της Νέας Υόρκης.

    Ο αυξανόμενος πληθωρισμός άσκησε πίεση στα περιθώρια κέρδους του κολοσσού του λιανικού εμπορίου, με έδρα το Bentonville του Αρκάνσας, κατά το πρώτο τρίμηνο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμών.

    Ο αείμνηστος πατριάρχης της οικογένειας, Sam Walton, είχε εστιάσει στην πολιτική των εκπτώσεων κίνηση που στο παρελθόν βοήθησε την εταιρεία να ενισχύσει την μετοχή της σε περιόδους ύφεσης. Τα τρία εν ζωή παιδιά του Walton, η Alice, ο Jim και ο Rob, η νύφη του Christy και ο γιος της Christy, Lukas, κατέχουν λίγο λιγότερο από το ήμισυ της εταιρείας, με την συνολική περιουσία τους να κυμαίνεται στα 212 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index.

    Η οικογένεια, η οποία κατέχει το μερίδιό της μέσω διαφόρων τραστ, έχει αυξήσει τις πωλήσεις μετοχών τα τελευταία χρόνια. Ρευστοποίησαν μετοχές Walmart αξίας 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, κάτι που η εταιρεία είπε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που έχει στόχο τη διατήρηση του μεριδίου της οικογένειας κάτω από το 50%, εν μέσω επαναγορών μετοχών.

    Αυτές οι πωλήσεις βοήθησαν τους Waltons να συσσωρεύσουν σημαντικό πλούτο εκτός του μεριδίου τους στη Walmart. Η εταιρεία επενδύσεων της οικογένειας επενδύει ως επί το πλείστον σε ETF χαμηλού κόστους και κατείχε περίπου 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικές μετοχές και ETF στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

    Ως εκ τούτου διαθέτουν άφθονα κεφάλαια για εξαγορές. Ο Rob Walton λέγεται ότι θα υποβάλει προσφορά για τους Denver Broncos, την ομάδα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου των ΗΠΑ που είναι προς πώληση εδώ και τέσσερα χρόνια. Αναμένεται να πουληθεί για περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Διαβάστε ακόμη:

    Walton: Η πλουσιότερη οικογένεια του κόσμου πούλησε μετοχές της WalMart αξίας 2,1 δισ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ