• Business

    Η Nike και η παγκόσμια κρίση των logistics – Θα αυξήσει τις τιμές;

    • NewsRoom

    Matthew Friend, οικονομικός διευθυντής Nike


    Μετά από μία αναφορά στους θριάμβους των ολυμπιακών αγώνων, τα στελέχη της Nike πέρασαν την υπόλοιπη ώρα στο καθιερωμένο meeting τους για να κέρδη τριμήνου μιλώντας για μία παγκόσμια ανησυχία: την κρίση στον τομέα των logistics.

    “Δεν έχουμε ανοσία στην παγκόσμια κρίση των εφοδιαστικών αλυσίδων, η οποία επηρεάζει τους κατασκευαστές και τα προϊόντα σε όλο τον κόσμο”, ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής της Nike, Matt Friend.

    Η Nike μείωσε την πρόβλεψη για τα κέρδη και προειδοποίησε για έλλειψη αποθεμάτων τους επόμενους μήνες.  Το χάος προέρχεται από τους μεγάλους χρόνους αποστολής των προϊόντων και τα εργοστάσια που αναγκάστηκαν να σταματήσουν την παραγωγή λόγω περιορισμών που σχετίζονται με τον Covid. Στελέχη της Nike δήλωσαν ότι δεν περίμεναν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις τελευταίες 90 ημέρες, με το κλείσιμο της κυβέρνησης στο Βιετνάμ και την Ινδονησία, και τα σημεία συμφόρησης να φράζουν τη διέλευση σε όλο τον κόσμο.

    Ο Friend ανέφερε ότι το 80% από τα εργοστάσια της of Nikeστο Vietnam – και σχεδόν τα μισά σε όλον τον κόσμο – έχουν κλείσει – προκαλώντας έλλειψη 10 εβδομάδων παραγωγής.

    Οι χρόνοι αποστολής, εν τω μεταξύ, έχουν διπλασιαστεί σε βασικά δρομολόγια από την Ασία προς τη Βόρεια Αμερική λόγω της συμφόρησης στα λιμάνια και τους σιδηροδρόμους, καθώς και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Τα εμπορεύματα που χρειάζονταν 40 ημέρες για να αποσταλούν σε ολόκληρο τον πλανήτη χρειάζονται τώρα 80 ημέρες. Τα περιθώρια έχουν πληγεί από τις προσαυξήσεις των θαλάσσιων φορτίων.

    “Φοβόμαστε ότι αυτό το ζήτημα είναι πολύ μεγάλο για να ελεγχθεί, ακόμα και για την καλύτερη αθλητική μάρκα στον κόσμο”, δήλωσε ο Camilo Lyon, αναλυτής της BTIG.



    ΣΧΟΛΙΑ