• Business

    Οι νέοι νομοθετικοί κανόνες για την πιστοποίηση των αυξήσεων κεφαλαίου και η περίπτωση της Creta Farms

    Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Πρώην μέτοχοι Creta Farms


    Έχουν περάσει 18 μέρες (12 εργάσιμες) από τότε που ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου της ρεθυμνιώτικης αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms, αλλά ακόμη οι χρηματιστηριακές αρχές δεν έχουν ανάψει το «πράσινο φως» για την είσοδο προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών. Το αρχικό, αλλά ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων, το οποίο είχε ανακοινωθεί από την ίδια την εταιρεία, δεν ευτύχησε να επιβεβαιωθεί. Αν και η κεφαλαιακή αύξηση των 1,238 εκατ. ευρώ καλύφθηκε στις 25 του μηνός του περασμένου Ιανουαρίου, εν τούτοις οι νέες μετοχές δεν μπήκαν στην αγορά στις 5 Φεβρουαρίου, όπως προβλεπόταν.

    Χρηματιστηριακές πηγές αποδίδουν την καθυστέρηση σε διαδικαστικά θέματα, αλλά και ζητήματα ουσίας. Με την έννοια ότι η Creta Farms είναι η πρώτη εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία, η οποία και εφαρμόζει το νέο, αναμορφωμένο, νομοθετικό πλαίσιο για το δίκαιο των ανωνύμων εταιρειών. Και ειδικότερα στο σκέλος που αφορά την απαιτούμενη πλέον πιστοποίηση των ΑΜΚ από ανεξάρτητο ορκωτό ελεγκτή.

    Ο νέος νόμος (4543/2018) έχει τεθεί σε ισχύ από την αρχή της εφετινής χρονιάς και ήρθε να εκσυγχρονίσει και να βελτιώσει πολλές διατάξεις του εταιρικού δικαίου, μετά από σχεδόν έναν αιώνα εφαρμογής του νόμου 2190 του 1920… Μέχρι πρότινος το ΔΣ της εταιρείας ήταν εκείνο που πιστοποιούσε το «καλώς έχειν» σε μια αύξηση κεφαλαίου.

     Από ανεξάρτητο ορκωτό η «σφραγίδα»

    Τώρα και στη βάση του αναμορφωμένου δικαίου, πρέπει κατ’ αρχήν υποχρεωτικά να γίνεται κατάθεση των κεφαλαίων που προέρχονται από ΑΜΚ, σε ειδικό λογαριασμό της εταιρείας που τηρείται σε ελληνική τράπεζα. Με γνώμονα όμως την επιζητούμενη διαφάνεια, πρέπει επίσης να «σφραγίζεται» η αύξηση κεφαλαίου από ορκωτό ελεγκτή, ή ελεγκτική εταιρεία που δεν ενεργεί τον τακτικό έλεγχο στην εισηγμένη. Πρέπει ακόμη, τόσο το πρακτικό του ΔΣ όσο και η έκθεση πιστοποίησης του ανεξάρτητου ελεγκτή, να στηρίζεται σε απόσπασμα της κίνησης του ειδικού λογαριασμού, στον οποίο μπήκαν τα λεφτά της αύξησης κεφαλαίου. Το «εξτρέ» αυτό το χορηγεί φυσικά η τράπεζα.

    Οι διαδικασίες τελεσφορούν με την πληρωμή των αναλογούντων «τελών» προς την κεφαλαιαγορά και το χρηματιστήριο, το οποίο στη συνέχεια δίνει την έγκρισή του για τη διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που προέκυψαν από την κεφαλαιακή αύξηση.

    Στην περίπτωση της Creta Farms, φαίνεται ότι τα νέα αυτά δεδομένα του νόμου να προκάλεσαν «δυσλειτουργίες» και καθυστερήσεις. Ίσως και πέραν του δέοντος. Εκτιμάται όμως ότι στις αμέσως επόμενες μέρες θα έχει λήξει το ζήτημα με την πιστοποίηση της αύξησης κεφαλαίου και τις νέες μετοχές.

    Ο επόμενος… σκόπελος για την Creta Farms είναι η προγραμματισμένη για μεθαύριο Παρασκευή, έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας. Από την έκβαση της οποίας θα κριθεί αν οι αδελφοί Δομαζάκη, που είναι βασικοί μέτοχοι και διοικητικοί ηγέτες της Creta Farms, βρήκαν τρόπο να γεφυρώσουν το χάσμα τους ή όχι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιος από τους αδελφούς Δομαζάκη κερδίζει τη μάχη στον σκληρό ενδοοικογενειακό πόλεμο για την Creta Farms

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πόλεμος των Ρόουζ» με… μπουκάλια στην Creta Farms: Στα πρόθυρα… διαζυγίου οι αδελφοί Δομαζάκη



    ΣΧΟΛΙΑ