• Business

    Οι μετοχές της Lamda, η Περσεφόνη και η άνοιξη της ελληνικής οικονομίας

    • NewsRoom


    Μπορεί οι αποδόσεις ορισμένων ελληνικών ομολόγων να είναι χαμηλότερες των ιταλικών, ωστόσο, καθώς το χρέος βρίσκεται στα χέρια κυρίως του επίσημου τομέα, ένας καλύτερος δείκτης για την ανοδική πορεία της οικονομίας είναι η διάθεση μετοχών της Lamda, υποστηρίζει το Reuters Breakingviews.

    Με την… Περσεφόνη, που ήταν αιχμάλωτη στον κάτω κόσμο προτού μπορέσει να επιστρέψει στη γη την άνοιξη, παρομοιάζει την Ελλάδα ο αρθρογράφος του Reuters Breakingviews, Christopher Thomspon.

    Όπως σημειώνει, η Ελλάδα περνά μια παρόμοια μετάβαση από τη μαυρίλα της ύφεσης, θεωρώντας πως η ΑΜΚ-ορόσημο της Lamda Development ΛΑΜΔΑ -2,42% 6,45  αποτελεί καλύτερη ένδειξη προόδου «προς τον ηλιόλουστο πάνω κόσμο» απ’ ότι τα κρατικά ομόλογα με τα εξαιρετικά χαμηλά τους επιτόκια.

    Υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύει κανείς πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης οδηγεί επιτέλους την Ελλάδα μακριά από τον δεκαετή οικονομικό «Άδη». 

    Η εκτιμώμενη ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,8% το επόμενο έτος είναι σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. 

    Το κράτος αναμένεται να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% το 2019, 20 μονάδες βάσης πάνω από τον στόχο του 3,5%, μέρος του οποίου θα χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτηθούν περικοπές φόρων. 

    Οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά σχεδόν ένα δέκατο σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurobank.

    Αξιωματούχοι από την Αθήνα, γράφει ο κ. Thomspon, «δείχνουν» με ενθουσιασμό το χρέος που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει αποδόσεις μικρότερες των αντίστοιχων ιταλικών ομολόγων. 

    Όμως, δεδομένου ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται κυρίως στα χέρια του επίσημου τομέα, ενώ και οι πολιτικές αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ επίσης στρεβλώνουν τις τιμές, ένας πιο καλός δείκτης για την ανοδική τροχιά του Μητσοτάκη ίσως είναι η μεγαλύτερη πώληση νέων μετοχών από ελληνική εταιρεία εκτός τραπεζικού κλάδου, από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση.

    Η Lamda Development προσπαθεί να αντλήσει 650 εκατ. ευρώ για το project του Ελληνικού. 

    Η προσφορά κλείνει την επόμενη εβδομάδα. Αλλά οι τιμές που διαπραγματεύονται με premium 5% έναντι της θεωρητικής τιμής χωρίς το δικαίωμα στην ΑΜΚ, δείχνουν πως υπάρχει νέος ενθουσιασμός από τους επενδυτές για τους υψηλότερου ρίσκου ελληνικούς τίτλους απ’ ότι για το πιο ασφαλές ελληνικό χρέος. 

    Η αυξημένη διάθεση για ρίσκο, που συνδέεται με τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις της ΝΔ, έχουν ήδη βοηθήσει τις ελληνικές μετοχές να κάνουν άλμα άνω του 40% από την αρχή του έτους.

    Όμως, επειδή μιλάμε για την Ελλάδα, η προοπτική για επιστροφή στον… κάτω κόσμο είναι τεράστια, σχολιάζει ο αρθρογράφος. Ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει σε νέες επενδύσεις 100 δισ. ευρώ, αθροιστικά μέχρι το τέλος του 2023, για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να μειώσει την ανεργία από το 17%. Στους νέους το ποσοστό είναι περίπου διπλάσιο.

    Τουλάχιστον, έχει χρόνο: η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας στο κοινοβούλιο μπορεί να εγγυηθεί τη μη διενέργεια νέων εκλογών για περίπου άλλα τέσσερα χρόνια. 

    Πέρα των αγορών ομολόγων, μια επιτυχημένη πώληση μετοχών από τη Lamda Development θα δώσει στους επενδυτές έναν ακόμα λόγο να ελπίζουν, καταλήγει ο κ. Thompson.



    ΣΧΟΛΙΑ