• Business

    Οι «μαγικές» αποδοχές των 1,26 εκατ. ευρώ ετησίως για τον Κωνσταντίνο Χαλιορή των Πλαστικών Θράκης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Κώστας Χαλιωρής, Πλαστικά Ξάνθης


    Νότια της Ξάνθης και σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων από τη Θρακιώτικη πρωτεύουσα, βρίσκεται ένα χωριουδάκι που λέγεται Μαγικό. Στις παρυφές του πεδινού αυτού οικισμού είναι η έδρα των  Πλαστικών Θράκης. Επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1977 και έχει εξελιχθεί πλέον σε πολυεθνικό όμιλο. Από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, παραγωγούς τεχνικών υφασμάτων και λύσεων συσκευασίας…

     Διαθέτει πιά, παρουσία  σε εννέα  χώρες, ενώ συνολικά 80 είναι οι χώρες όπου εκτείνεται το δίκτυο πωλήσεων. Στις οποίες και «ταξιδεύουν» τα παραγόμενα  προϊόντα πολυπροπυλενίου, που με τη σειρά τους φέρνουν ετήσια έσοδα λίγο πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ. Μεταφραζόμενα σε μια (διαχρονικά) αξιοσημείωτη κερδοφορία.

    Όπως όλα δείχνουν, τα Πλαστικά Θράκης διαγράφουν στην πορεία των χρόνων μια πραγματικά «μαγική» επιχειρηματική διαδρομή. Θαρρείς και έχουν πάρει τη θετική «αύρα» από το…όνομα το όνομα του χριστιανικού οικισμού, όπου και βρίσκεται η εταιρική τους βάση.

    Φαίνεται ότι ή ίδια αυτή «αύρα» ακολουθεί και τον 57χρονο σήμερα Κωνσταντίνο Χαλιορή.  Με την έννοια ότι ο Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος, αλλά και βασικός μέτοχος των εισηγμένων στο χρηματιστήριο Πλαστικών Θράκης, λαμβάνει αποδοχές που ξεπερνούν το «μαγικό» πόσο του ενός εκατομμυρίου ευρώ… Για τη ακρίβεια φτάνουν στο 1.263.976 ευρώ, με βάση τα δεδομένα της περσινής χρονιάς.

    Πρόκειται για μικτές αμοιβές, που είναι  όμως από τις μεγαλύτερες στον επιχειρηματικό κόσμο. Ξεπερνώντας μάλιστα  τις αποδοχές που λαμβάνουν πολλοί από τους managers εισηγμένων εταιρειών, τα οικονομικά  μεγέθη των οποίων είναι μεγαλύτερα από εκείνα των Πλαστικών Θράκης.

    Αναμφίβολα ο Κωνσταντίνος Χαλιορής, έχει έμπρακτα αποδείξει στην πορεία των χρόνων, ότι είναι ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός Διοικητικός ηγέτης. Ο  γιός του αείμνηστου ιδρυτή Σταύρου Χαλιορή ( γεννημένου στην Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου εκδιώχθηκε το 1964) είναι αυτός  που έδωσε αναπτυξιακή πνοή και εξωστρέφεια στον επιχειρηματικό όμιλο. Σε ότι αφορά το «πάζλ» των αποδοχών του, τα 543.486 ευρώ αποτελούν το βασικό μισθό. Σε αυτά προστίθενται άλλα 540.357 ευρώ των αμοιβών συμμετοχής στα Δ.Σ εταιρειών του ομίλου. Υπάρχουν επίσης και 180.133 ευρώ, ώς μπόνους για την επίτευξη επιχειρηματικών στόχων.

    Τετραπλάσια από αυτά που παίρνουν οι αδελφοί Λεμπιδάκη

    Συγκριτικά πάντως, ότι οι αμοιβές Χαλιορή από  τα Πλαστικά Θράκης, είναι πολλαπλάσιες εκείνων που λαμβάνουν τα Διοικητικά στελέχη των Πλαστικών Κρήτης. Η συγκεκριμένη εταιρεία της οικογένειας Λεμπιδάκη, έχει χρηματιστηριακή αξία 383,3 εκατ. ευρώ, έναντι των 80,1 εκατ. ευρώ, που είναι η κεφαλαιοποίηση των Πλαστικών Θράκης. Πέρσι, τα Πλαστικά Κρήτης είχαν καθαρή κερδοφορία 35,289 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 33,5% σε ετήσια βάση. Μάλιστα, τα καθαρά κέρδη σε ορίζοντα 10ετίας έχουν διαμορφωθεί στα 193,257 εκατ. ευρώ.

    Από την άλλη πλευρά τα καθαρά κέρδη των Πλαστικών Θράκης ήταν πέρσι 3,716 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 51,8%. Για τη μεγάλη αυτή κάμψη, ουσιώδη επίδραση είχε και το γεγονός των έκτακτων και μη επαναλαμβανόμενων εξόδων. Ό όμιλος την τελευταία 10ετία, έχει καταγράψει συνολικά, καθαρά κέρδη 65,723 εκατ. ευρώ.

    Σα κάθε περίπτωση και παρά τα μεγαλύτερο, επιχειρηματικό εκτόπισμα των Πλαστικών Κρήτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος  Μιχάλης Λεμπιδάκης έλαβε αμοιβές 185.694 ευρώ για την περσινή χρονιά, ενώ ο αδελφός του Μανώλης, επίσης Διευθύνων Σύμβουλος, πήρε 125.694 ευρώ.

    Με άλλα λόγια οι αποδοχές του Κωνσταντίνου Χαλιορή, ήταν τετραπλάσιες από εκείνες που έλαβαν αθροιστικά οι αδελφοί Λεμπιδάκη… Οι τελευταίοι μάλιστα, τις αμοιβές τις πήραν, όπως και τα άλλα μέλη του Δ.Σ των Πλαστικών Κρήτης, από τα κέρδη της εταιρείας και μόνον. Χωρίς δηλαδή να την επιβαρύνουν με μισθολογικά έξοδα… Βεβαίως, αυτού του είδους τα έσοδα έχουν μικρότερα φορολογικά βάρη, αφού λογίζονται ώς μέρισμα που έχει παρακράτηση 5%, ενώ υπάρχει επιπρόσθετα και η καταβολή του τέλους χαρτοσήμου (1,2%).

    Τα μερίσματα, οι αμοιβές των στελεχών και οι μάσκες

    Στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Χαλιορή, η φορολογία και οι κρατήσεις αφήνουν ένα καθαρό υπόλοιπο αμοιβών, το οποίο αντιστοιχεί στο μισό περίπου των ακαθάριστων εσόδων του. Ο ίδιος φυσικά έχει λαμβάνειν και από τα διανεμόμενα μερίσματα, καθώς κατέχει το 43,292% των μετοχών της εταιρείας. Ποσοστό 20,85% είναι στο χαρτοφυλάκιο της αδελφής του Έφης, η οποία δεν μετέχει στο Δ.Σ, κάνοντας μια διεθνώς επιτυχημένη καριέρα φωτογράφου. Με σημαντικές διακρίσεις στον συγκεκριμένο τομέα.

    Ο γενικά χαμηλών τόνων Κωνσταντίνος Χαλιορής θα εισπράξει περίπου 780.000 ευρώ πρό φόρων από τα προς διανομή μερίσματα της περσινής χρήσης, ενώ περί τα 375.000 ευρώ είναι το μερίδιο της αδελφής του.

    Σε αδρές γραμμές καλά αμειβόμενοι μπορούν να θεωρηθούν και τα στελέχη του ομίλου Πλαστικά Θράκης, καθώς το συνολικό ποσό που έλαβαν το 2019 (μαζί με τα μέλη του Δ.Σ) ανέρχεται σε 5,344 εκατ. ευρώ. Ήτοι το…11,3% της συνολικής μισθοδοσίας (47,3 εκατ. ευρώ) των 1.605 εργαζόμενων στον επιχειρηματικό όμιλο.

    Εξ αυτών ο Γεώργιος Μπραΐμης, υψηλόβαθμο στέλεχος και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ ( ο οποίος αποχώρησε στις αρχές της εφετινής χρονιάς) έλαβε πέρσι μικτές αποδοχές 425.899 ευρώ. Από τα οποία τα 111.933 ευρώ ήταν το μπόνους που του χορηγήθηκε.

    Για τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο σήμερα Δημήτρη Μαλάμο, οι αποδοχές ήταν 387.820 ευρώ, εκ των οποίων τα 101.406 ευρώ αφορούσαν το χορηγηθέν μπόνους.

    Στα 358.851 ευρώ έφτασαν οι αποδοχές του Βασίλη Ζαϊρόπουλου, από τα οποία τα 309.840 ευρώ προέκυψαν από την αμοιβή του ώς συμβούλου, για θέματα επιχειρηματικής στρατηγικής.

    Μέσω του κοινωνικού κέντρου «Σταύρου Χαλιορής» αλλά και με άλλες πρωτοβουλίες, ο Διοικητικός και μετοχικός ηγέτης των πλαστικών Θράκης αναπτύσσει κοινωφελείς πρωτοβουλίες. Στον επιχειρηματικό στίβο ο Κωνσταντίνος Χαλιορής κινείται πολύπλευρα και αποφασιστικά και εν μέσω πανδημίας προχώρησε σε νέες επενδύσεις, προκειμένου ο όμιλος να είναι σε θέση να κατασκευάζει 100.000 προστατευτικές μάσκες την ημέρα…



    ΣΧΟΛΙΑ