• Business

    Η μάχη στο παρασκήνιο για ακόμα 19 μέρες θα κρίνει το μέλλον της Ελλάκτωρ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ελλάκτωρ

    Πάνω: Ιωάννης Καϋμενάκης – Δημήτρης Μπάκος Κάτω: Χένρι Χόλτερμαν – Αναστάσιος Καλλιτσάντσης


    Ακόμα 19 μέρες έχουν στη διάθεσή τους τα δύο στρατόπεδα στην Ελλάκτωρ για να «δουλέψουν» τη στρατηγική τους ενόψει της επαναληπτικής έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 27 Ιανουαρίου που θα κρίνει το μέλλον του κατασκευαστικού ομίλου.

    Όπως αναμενόταν η Invesco Finance SA, κοινή εταιρεία των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη, αιτήθηκε χθες την αναβολή της γενικής συνελεύσεως κόντρα στην άποψη της ολλανδικής Reggerbogh Invest που ζητούσε την πραγματοποίησή της. Στο πλευρό των εφοπλιστών τάχθηκε και η Pemaonaro Limited, των Αναστασίου και Δημητρίου Καλλιτσάντση.

    Σύμφωνα με πηγές από το στρατόπεδο των Ολλανδών με δεδομένο ότι στη διαδικασία χθες συμμετείχαν 116 μέτοχοι κάτοχοι του 75,85% των μετοχών του ομίλου, αν οι κρίσιμες ψηφοφορίες γίνονταν θα κέρδιζαν τη μάχη καθώς, όπως λέγουν, ελέγχουν άμεσα ή έμμεσα από 40 έως 45% του μετοχικού κεφαλαίου, όταν, σύμφωνα με τους ίδιους, η άλλη πλευρά δεν ξεπερνά το 30%.

    Τα παραπάνω μένει βεβαίως να επιβεβαιωθούν σε δυόμιση περίπου εβδομάδες τη στιγμή που η πλευρά των εφοπλιστών και η σημερινή διοίκηση, όπως εκτιμάται, επεδίωξε την αναβολή της συνέλευσης προκειμένου να οργανωθεί καλύτερα και να αναζητήσει συμμάχους μέσα από τους μετόχους.

    Επί του αιτήματος της αναβολής υπήρξε και άλλη παρέμβαση μέσω του δικηγορικού γραφείου του Γιώργου Σωτηρόπουλου που ζήτησε να γίνει η συνέλευση νωρίτερα από την προγραμματισμένη για τις 22 Ιανουαρίου συνέλευση της θυγατρικής Reds γιατί σε αυτήν συζητείται θέμα εκποίησης ακινήτου. Το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό.

    Υπενθυμίζεται ότι στα θέματα της έκτακτης γενικής συνελεύσεως της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,20% 2,52 περιλαμβάνονται η εκλογή νέου Δ.Σ. και επιτροπής ελέγχου έπειτα αίτημα που κατέθεσαν στις 03.12.2020 οι μέτοχοι μειοψηφίας Reggeborgh Invest, Άγγελος X. Γιόκαρης και Χρήστος Π. Παναγιωτόπουλος, καθώς και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 50,4 εκατ. ευρώ την οποία έχει προτείνει η νυν διοίκηση υπό τον Αν. Καλλιτσάντση (διευθύνων σύμβουλος).

    Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η Invesco ελέγχει το 5% της Ελλάκτωρ και έχει συμφωνήσει, μέχρι το αργότερο 12 Ιανουαρίου, την εξαγορά του 18,3346%, ποσοστό που σήμερα ανήκει στην Pemaonaro. Η μεταβίβαση των μετοχών είναι λοιπόν θέμα λίγων ημερών για να φθάσει να ελέγχει άμεσα περίπου το 23,3%.

    Η Reggerbogh Invest ελέγχει άμεσα το 14,17% του μετοχικού κεφαλαίου του κατασκευαστικού ομίλου και διαθέτει το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς του 12,5% που ανήκει στον Λεωνίδα Μπόμπολα. To call option μπορεί να ασκηθεί έως τον Μάρτιο του 2021, ωστόσο, επί της ουσίας οι Ολλανδοί ελέγχουν τουλάχιστον το 26,6% των δικαιωμάτων ψήφου. Δεν αποκλείεται τελικά να μην αγοράσουν το μερίδιο του κ. Μπόμπολα, ενώ ο ίδιος είναι πιθανό, σε περίπτωση νίκης των Ολλανδών, να επιστρέψει στη διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου.

    Εφόσον επιλεγεί η διοίκηση που θα προτείνει η Reggenborgh (πρόεδρος ο δικηγόρος Γιώργος Μυλωνογιάννης και διευθύνων σύμβουλος ο Άρης Ξενόφος) αυτή θα προχωρήσει σε διαχειριστικό έλεγχο ώστε να γνωρίζει ακριβώς τι παραλαμβάνει και στη συνέχεια θα δρομολογήσει αύξηση κεφαλαίου για να χρηματοδοτηθεί επαρκώς την Άκτωρ. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η Ολλανδική εταιρεία η πρόταση του σημερινού ΔΣ της Ελλάκτωρ για αύξηση κεφαλαίου ύψους 50,4 εκατ. ευρώ, «δεν συνοδεύεται από την πλήρη και τεκμηριωμένη απεικόνιση της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας και δεν αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής της επάρκειας ώστε η γενική συνέλευση να μπορεί να μορφώσει άποψη και να αποφασίσει επ’ αυτής…».

    Στα επιχειρήματα των Ολλανδών η νυν διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου απαντά  ότι «έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, η οποία βρίσκεται εν εξελίξει και δεν έχει ολοκληρωθεί, συνολικής ανάταξης του Ομίλου, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα, και έχει θέσει τις βάσεις για την επανάκαμψη αυτού σε δυναμική φάση ανάπτυξής του». Προσθέτει ακόμη ότι «η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού, εγχώριου και ξένου, εκφράστηκε μεταξύ άλλων και κατά την επιτυχή άντληση σημαντικών κεφαλαίων από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές κατά την έκδοση του Ομολόγου το Δεκέμβριο του 2019 και τον Ιανουάριο του 2020» καθώς και «από το ενδιαφέρον νέων επενδυτών να επενδύσουν στην εταιρεία και κατά την τρέχουσα περίοδο».

    Η πλευρά των εφοπλιστών και της νυν διοίκησης θέτει επίσης θέμα παραβίασης του ανταγωνισμού γιατί η Reggenborgh συμμετέχει με περίπου 30,2% στη ΓΕΚ Τέρνα. Η απάντηση των Ολλανδών σε αυτό είναι ότι έχει το ρόλο του παθητικού μετόχου, δεν συμμετέχει με δικά της στελέχη στην καθημερινή διοίκηση της ΓΕΚ και το ίδιο θα πράξει και στην Ελλάκτωρ, για την οποία προτείνει στελέχη ανεξάρτητα από αυτήν.

    Τις εξελίξεις στην Ελλάκτωρ παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τα στελέχη όλων των κατασκευαστικών εταιρειών αφού το «παιχνίδι» θα παίζεται διαφορετικά με ή χωρίς μια δυνατή Άκτωρ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Έντυ της Ελλάκτωρ, το δίδυμο Πιμπλή-Ξενογιάννη, η Γη και το Ύδωρ του Socrates το ράλι της ΤΕΝΕΡΓΑ

    Ελλάκτωρ: Αναβλήθηκε για τις 27 Ιανουαρίου η έκτακτη γενική συνέλευση

    Αδελφοί Καλλιτσάντση: Με ζημιές 41 εκατ. ευρώ πληρώνουν το χαμένο «στοίχημα» της Ελλάκτωρ



    ΣΧΟΛΙΑ