• The Wiseman

    Ο Έντυ της Ελλάκτωρ, το δίδυμο Πιμπλή-Ξενογιάννη, η Γη και το Ύδωρ του Socrates και το ράλι της ΤΕΝΕΡΓΑ

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Ελλάκτωρ Ι: Ο Έντυ, οι εφοπλιστές και οι Ολλανδοί 

    Ο Έντυ Σαραντόπουλος, υιός του Κώστα και μέλος της παλαιάς οικογένειας κατασκευαστών, ο οποίος διαθέτει ένα ικανοποιητικό πακέτο μετοχών της Ελλάκτωρ μαθαίνω ότι προτιμά τους Ολλανδούς από τους εφοπλιστές Καϋμενάκη-Μπάκο. 

    Ο Έντυ εξάλλου είχε μετά τον Ιούλιο του 2018 όταν ανέλαβαν τα ηνία της Ελλάκτωρ οι αδελφοί Καλλιτσάντση πουλήσει μέρος των μετοχών του όπως είχε κάνει την ίδια περίοδο και η Φανή Κούτρα, θυγατέρα του πρώην αφεντικού του κατασκευαστικού ομίλου. 

    Ο Έντυ που αγαπά την κοσμικότητα και όποτε βρει ελεύθερο χρόνο πετάγεται μέχρι την αγαπημένη του Μύκονο πληροφορούμαι ότι άκουσε τις θέσεις των δύο εφοπλιστών αλλά μάλλον ανήκει στο μετοχικό club των Ολλανδών της Reggeborgh. 

    Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ο Έντυ (Εδουάρδος) πριν την εποχή των Καλλιτσάντσηδων ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του τότε Άκτωρα. 

    Ελλάκτωρ ΙΙ: Το μοιραίο δίδυμο Πιμπλή – Ξενογιάννη 

    Η έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας ορίσθηκε – μετά την χθεσινή αναβολή – για τις 27 Ιανουαρίου. 

    Ο πρόεδρος Γιώργος Προβόπουλος ζήτησε με ευγενικό τρόπο να μην είναι ο οριστικός πρόεδρος της συνέλευσης και κατόπιν αυτού ο δικηγόρος και πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Νικόλαος Πιμπλής (εκ των λαμπροτερων νομικών της Ελλάδας) πήρε την καυτή πατάτα και θα είναι εκείνος ο πρόεδρος στην συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου. 

    Καθήκοντα γραμματέα θα εκτελέσει ο Νικόλαος Ξενογιάννης. Και εδώ η στήλη δεν μπορεί να μην σχολιάσει με μια διάθεση πιο πνευματική τα παιχνίδια της τύχης: οι κ.κ. Πιμπλής και Ξενογιάννης είχαν αναλάβει τον ίδιο ρόλο και τον Ιούλιο του 2018 στην γενική συνέλευση που έκρινε την αποχώρηση του Μπόμπολα και την αυγή της βασιλείας της οικογένειας Καλλιτσάντση. 

    Οι δύο άνδρες θα πρέπει πάντως να δώσουν εντολή στην γραμματεία οτι οι δημοσιογράφοι που θα παρακολουθήσουν την Γενική Συνέλευση να έχουν εικόνα μέσω PC. 

    Γιατί χθές προσπαθούσαν να ακούσουν μέσω τηλεφώνου την γενική συνέλευση. 

    Το μοντέλο μέσω τηλεφώνου είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς εάν δεν υπάρχει οπτική επαφή, δεν καταλαβαίνεις ποιος μιλάει κοκ

    Intralot: Ο πρόεδρος Socrates δίνει γη και ύδωρ

    Αγκαζέ με τους συμβούλους του το αφεντικό της Intralot, για τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη μιλάω, φαίνεται ότι βρίσκει μια φόρμουλα επικοινωνίας και συνεννόησης με τους ομολογιούχους – πιστωτές της πολύπαθης εταιρείας. 

    Τα χρέη που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ανέρχονται σε 750 εκατ ευρώ και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα που συμβουλεύει τον πρόεδρο σε συνεργασία με τις νομικές φίρμες της Νέας Υόρκης και όχι μόνο έχουν προτείνει – όπως αποκάλυψε το Bloomberg – την ανταλλαγή χρέους (των ομολόγων έως ένα ποσοστό) με μετοχές και την έκδοση ενός ομολόγου που θα φέρει εγγυήσεις περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. 

    Ο δρόμος μαθαίνω ότι είναι ακόμη μακρύς αλλά ο Σωκράτης Κόκκαλης είναι αποφασισμένος να δώσει Γη και Ύδωρ.  

    Πρωτιά για την Πειραιώς ΑΕΠΕΥ

    Με μερίδιο αγοράς 19% η Πειραιώς Χρηματιστηριακή κατέκτησε το 2020 η πρώτη θέση μεταξύ των χρηματιστηριακών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. 

    Η πρωτιά ίσως για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια είναι σημαντικής σημασίας αν λάβουμε υπόψην ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει αρχίσει να ξεκολλάει από τον πάτο, να κινείται – παρά τις όποιες αρρυθμίες – σταθερά ανοδικά και να διαφαίνεται ότι μπορεί να δώσει κέρδη εφόσον όλα κυλήσουν με βάση τα δεδομένα που έχει προκαλέσει η πανδημία καλά. 

    Το ράλι της ΤΕΝΕΡΓΑ

    Η επικύρωση της προεδρίας Μπάιντεν αλλά και τα καλά νέα για την κυκλοφορία του εμβολίου της Moderna στην Ευρωπαϊκή Ένωση έσωσαν την παρτίδα στις διεθνείς αγορές και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, στο οποίο ξεχώρισαν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου. 

    Η μετοχή που κατέγραψε άλμα 7,96%  ήταν της Motor Oil ΜΟΗ -0,61% 26,26 , ακολούθησε η  Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,66% 18,17  κέρδη 5,23% και τα Ελληνικά Πετρέλαια  με άνοδο 4,75%.  

    Σας θυμίζω οτι Ολλανδοί της Reggeborgh και Γιώργος Περιστέρης πούλησαν σημαντικό μέρος της συμμετοχής τους στην ΤΕΝΕΡΓ στις 15 Δεκεμβρίου στα 12,30 ευρώ.

    Στην Γενική Συνέλευση της εταιρείας στα τέλη Δεκεμβρίου η μετοχή ηταν στα 12,80 ευρώ και χθές έκλεισε στα 14,48 ευρώ.

    Δηλαδή η μετοχή “πήρε” 2 ευρώ σε λιγότερο απο 1 μήνα.

    Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας είναι μόλις στα 1,68 δισ. ευρώ.

    Στις τράπεζες υπήρξε ήπια διόρθωση με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει με πτώση 1,04%. 

    Ο Έλον παραγκώνισε τον Τζέφ

    Κι όμως το αφεντικό της Tesla Ελον Μάσκ κατάφερε να ξεπεράσει τον Τζεφ Μπέζος και να γίνει εκείνος ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 185 δισ. δολάρια. 

    Η μετοχή και χθες έκανε ράλι και βρέθηκε στα 810 δολάρια με άνοδο 7%.

    Η κεφαλαιοποίηση της είναι στα 769 δισ. ευρώ.

    Απλά να σας υπενθυμίσω οτι πριν τον Ιανουάριο του 2020 η μετοχή ήταν στα 95 δολάρια, τον Ιούνιο του 2020 στα 200 δολάρια, τον Νοέμβριο στα 400 δολάρια και τον Δεκέμβριο στα 600 δολάρια. 

    Όπως έλεγε και ένας φίλος της στήλης να δεις του χρόνου που θα φθάσει καθώς μόλις ξεκίνησαν οι business της ηλεκτροκίνησης… 

    Αυτά βλέπουν οι Έλληνες επιχειρηματίες (Περιστέρης και Μυτιληναίος) και ετοιμάζονται για την απόκτηση του θησαυρού της Λάρκο που δεν είναι άλλος από το νικέλιο… 

    Παγκάρι VS κομμωτήρια

    Τα ύστερα του κόσμου συμβαίνουν και ευτυχώς υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που μόνο διασκέδαση μπορούν να προσφέρουν… 

    Μια από αυτές είναι η προσφυγή της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και 81 Μητροπόλεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τους περιορισμούς που τους έβαλε η κυβέρνηση στον εορτασμό των Θεοφανείων. 

    Ο κλήρος λοιπόν αναφέρει μεταξύ άλλων στα mails που έστειλε στην γραμματεία του ΣτΕ ότι δεν υπήρξε αντίστοιχη αντιμετώπιση της Πολιτείας στις υπηρεσίες καλλωπισμού. Δηλαδή, τώρα οι παπάδες μας λένε ότι τι; 

    Υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ κομμωτηρίων/νυχάδικων και του παγκαριού; Κρίμα… 

     

    Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.



    ΣΧΟΛΙΑ