• Business

    Ελλάκτωρ: Αναβλήθηκε για τις 27 Ιανουαρίου η έκτακτη γενική συνέλευση

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ελλάκτωρ

    Πάνω: Ιωάννης Καϋμενάκης – Δημήτρης Μπάκος Κάτω: Χένρι Χόλτερμαν – Αναστάσιος Καλλιτσάντσης


    Την αναβολή της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,17% 2,60 ζήτησε, όπως ήταν αναμενόμενο, η πλευρά των εφοπλιστών (Δημήτρης Μπάκος και  Γιάννης Καϋμενάκης) που έχουν εισέλθει τελευταία στο μετοχικό κεφάλαιο του κατασκευαστικού ομίλου, κόντρα στην άποψη της ολλανδικής Reggerbogh Invest που ήθελε την πραγματοποίησή της.

    Ειδικότερα, την αναβολή της συνέλευσης για 20 μέρες (για τις 27 Ιανουαρίου) ζήτησε η Invesco η κοινή εταιρεία των δύο εφοπλιστών, αλλά και η Pemaonaro Limited, των Αναστασίου και Δημήτρη Καλλιτσάντση.

    Η συνέλευση ξεκίνησε υπό την προσωρινή προεδρία του σημερινού προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Γιώργου Προβόπουλου. Αφού διάβασε την ημερήσια διάταξη ανακοίνωσε ότι λόγω των ιδιαιτεροτήτων της συνέλευσης (έχει ζητηθεί η αλλαγή όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου) δεν θα προεδρεύσει ο ίδιος (σε αντίθεση με ότι συνηθίζεται στις γενικές συνελεύσεις της Ελλάκτωρ και άλλων εταιρειών).

    Πρόεδρος της συνέλευσης όπως είχε συμφωνηθεί κατόπιν συνεννόησης των δύο πλευρών, ορίστηκε ο δικηγόρος Νικόλαος Πιμπλής ο οποίος στη συνέχεια διάβασε το αίτημα της αναβολής.

    Επί του αιτήματος αυτού υπήρξε και άλλη παρέμβαση μέσω του δικηγορικού γραφείου του Γιώργου Σωτηρόπουλου που ζήτησε να γίνει η συνέλευση νωρίτερα από την προγραμματισμένη για τις 20 Ιανουαρίου συνέλευση της θυγατρικής Reds γιατί σε αυτήν συζητείται θέμα εκποίησης ακινήτου. Το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό.

    Υπενθυμίζεται ότι στα θέματα της γενικής συνελεύσεως περιλαμβάνονται η εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και επιτροπής ελέγχου έπειτα αίτημα (03.12.2020) των μετόχων μειοψηφίας ReggenborghInvest B.V., Άγγελου X. Γιόκαρη και Χρήστου Π. Παναγιωτόπουλου καθώς και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η Invesco Finance SA των κ.κ. Καϋμενάκη και Μπάκου ελέγχει το 5% της Ελλάκτωρ και έχει συμφωνήσει, μέχρι το αργότερο στις 12 Ιανουαρίου, την εξαγορά του 18,3346%, ποσοστό που σήμερα ανήκει στην Pemaonaro Limited, των Αναστασίου και Δημήτρη Καλλιτσάντση. Συνολικά φθάνουν περίπου στο 23,3% χωρίς τις τυχόν συμμαχίες που έχουν συνάψει με άλλους μετόχους.

    Η Reggerbogh Invest ελέγχει άμεσα το 14,17% του μετοχικού κεφαλαίου του κατασκευαστικού ομίλου και διαθέτει το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς του 12,5% που ανήκει στον Λεωνίδα Μπόμπολα. To call option μπορεί να ασκηθεί έως τον Μάρτιο του 2021, ωστόσο, επί της ουσίας οι Ολλανδοί ελέγχουν τουλάχιστον το 26,6% των δικαιωμάτων ψήφου.

    Η ολλανδική εταιρεία εμφανίζεται αποφασισμένη να κερδίσει τη μάχη, όταν αυτή τελικά δοθεί, έχοντας συνάψει και άλλες συμμαχίες, ενώ η πλευρά των εφοπλιστών εκτιμάται ότι έχει ζητήσει την αναβολή προκειμένου να οργανωθεί καλύτερα.

    Με βάση τις πληροφορίες, εφόσον κυριαρχήσει η διοίκηση που θα προτείνει η Reggenborgh (πρόεδρος ο Γιώργος Μυλωνογιάννης και διευθύνων σύμβουλος ο Άρης Ξενόφος) αυτή θα προχωρήσει σε διαχειριστικό έλεγχο ώστε να γνωρίζει ακριβώς τι παραλαμβάνει και στη συνέχεια θα προτείνει αύξηση κεφαλαίου ικανή να χρηματοδοτήσει επαρκώς την Άκτωρ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ελλάκτωρ: Τελική αναμέτρηση Ολλανδών και εφοπλιστών ή αναβολή της ΓΣ για 20 μέρες

    Αδελφοί Καλλιτσάντση: Με ζημιές 41 εκατ. ευρώ πληρώνουν το χαμένο «στοίχημα» της Ελλάκτωρ

    Ελλάκτωρ: Εσωτερικές διαφωνίες οδήγησαν στην έξοδο τον Δημήτρη Καλλιτσάντση



    ΣΧΟΛΙΑ