• Business

    Οι κρίσιμες 27 μέρες πριν την καθοριστική γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ – Τα στρατόπεδα και οι κινήσεις Καλλιτσάντση, Ολλανδών και Μπόμπολα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ελλάκτωρ

    Αναστάσιος Καλλιτσάντσης (Ελλάκτωρ) – Χένρι Χόλτερμαν (Reggeborgh)


    Η κλεψύδρα μετράει αντίστροφα για το μέλλον για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας, αλλά και της Ν.Α. Ευρώπης.

    Η αγορά με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις μετοχικές ανακατατάξεις, τη στάση των βασικών μετόχων και κυρίως τη στρατηγική που αναπτύσσουν για να πείσουν θεσμικούς και λοιπούς ιδιώτες επενδυτές σε μία ακόμα κρίσιμη στιγμή για τον όμιλο που κατά το παρελθόν πρωταγωνίστησε στα μεγάλα εμβληματικά δημόσια έργα.

    Χωρίς να έχει τεθεί εν αμφιβόλω, τουλάχιστον επισήμως, η συμμετοχή των δύο αδελφών με την πολυετή παρουσία στην κατασκευαστική αγορά, είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι αυτή θα δοκιμαστεί στην επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, μία ημέρα μετά την εορτή των Θεοφανίων, στις 7 Ιανουαρίου.

    Κι αν εντοπίζεται κάποιος συμβολισμός στην απόφαση για διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης τη συγκεκριμένη ημερομηνία, η αγορά εύχεται να φωτιστούν οι βασικοί μέτοχοι για το καλό του ομίλου και, βεβαίως, την πορεία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο μέλος, αφού διαπραγματεύεται στο κλαμπ των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

    Σήμερα η κεφαλαιοποίηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,38% 2,63  ανέρχεται στα 282,481 εκατ. ευρώ.

    Οι αδερφοί Καλλιτσάντση διατηρούν το 27,269%, το οποίο αποτιμάται στα 80,98 εκατ. ευρώ.

    Η ολλανδική Reggeborgh μετά τις αγορές που επισήμως ολοκλήρωσε στις αρχές του μήνα κατέχει το 10,3%, ύψους 30 εκατ. ευρώ.

    Τέλος, το ποσοστό του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα διατηρείται σε 12,55%, αξίας αυτή τη στιγμή στο ταμπλό 36,7 εκατ. ευρώ.

    Ο ίδιος, ως πρώην διευθύνων σύμβουλος και κορυφαίο στέλεχος του ομίλου, το 2018 μετά την επικράτηση των αδελφών Καλλιτσάντση, σταμάτησε να έχει ρόλο στον όμιλο.

    Το ερώτημα που τίθεται είναι πλέον τι θα πράξουν οι βασικοί μέτοχοι, ποιοι θα προσεταιριστούν ποιους, ποιες συμμαχίες θα γίνουν με τα funds, ποια θα είναι η στάση του κ. Μπόμπολα, για την οποία έχουν γραφτεί πολλά.

    «Είμαι και θα παραμείνω υπέρ όλων όσοι επιθυμούν το καλό της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κι απέναντι σε οποιονδήποτε ενεργεί ενάντια σε αυτό. Αυτό και η βούληση των μετόχων, όπως αυτή εκφράζεται μέσω της ψήφου τους στη Γενική Συνέλευση, είναι οι μόνοι παράγοντες που μετρούν για εμένα», ανέφερε την περασμένη Πέμπτη, στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, ο Διευθύνων Σύμβουλος Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, θέλησε να βάλει τέλος στις φήμες που τον ήθελαν να βρίσκεται σε πόλεμο με τη Reggeborgh Invest ή να συστρατεύεται με το δίδυμο των εφοπλιστών Καϋμενάκη-Μπάκου, που φημολογείται ότι διεκδικούν τον μετοχικό και διοικητικό έλεγχο του Ομίλου.

    Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι μέτοχοι δεν προετοιμάζονται.

    Ή ότι δεν έχουν ανοίξει ήδη τα θηκάρια για την αναμέτρηση της 7ης Ιανουαρίου.

    Η Reggeborgh χθες λέγεται ότι ρευστοποίησε τη συμμετοχή της ή μέρος αυτής στο μετοχικό κεφάλαιο της Τέρνα Ενεργειακή, ΤΕΝΕΡΓ 1,58% 18,02 ύψους 2,7%, αποκομίζοντας σχεδόν 38,5 εκατ. ευρώ, αλλά καθαρά κοντά στα 16 εκατ. ευρώ, αν υπολογιστεί ότι η μέση τιμή κτήσης ήταν στα επίπεδα των 7 ευρώ.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κεφάλαια που εξασφαλίστηκαν από την πώληση των πακέτων στην Τέρνα Ενεργειακή θα διατεθούν για την ανάπτυξη της Ελλάκτωρ.

    Στις 7 Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν από μία εβδομάδα, έγινε γνωστό ότι ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης πούλησε περίπου 2 εκατ. μετοχές της Ελλάκτωρ, αξίας σχεδόν 3 εκατ. ευρώ.

    Όπως διερωτάται η αγορά τα κεφάλαια αυτά θα διατεθούν για τη συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου;

    Ταυτόχρονα χθες, έπειτα από αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες, έγινε γνωστό ότι εταιρεία συμφερόντων των αδερφών Καλλιτσάντση πούλησε το 5% ή 10,7 εκατ. μετοχές στα 1,30 ευρώ και τίμημα 13,9 εκατ. ευρώ.

    Ο αγοραστής παραμένει άγνωστος, όμως με δεδομένο οτι το ποσοστό του ξεπερνάει το 5% πρέπει να ανακοινωθεί σε 2 ημέρες, βάση της κείμενης νομοθεσίας.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή ήταν εν γνώσει του Farallon και πως αποπληρώθηκε μέρος του δανείου των 60 εκατ. ευρώ, που είχε λάβει η πλευρά Καλλιτσάντση προ ετών με ενέχυρο το ποσοστό τους.

    Πλέον το ποσοστό των μετοχών των Σάκη και Δημήτρη Καλλιτσάντση  που είναι ενεχυριασμένο στην Farallon ανέρχεται στο 20% ενώ φαίνεται να διατηρούν ενα επιπλέον 0,8% το οποίο δεν ειναι ενεχυριασμένο. .

    Στην προτεινόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ η πλευρά Καλλιτσάντση, με βάση τα σημερινά δεδομένα και εαν δεν πωληθει επιπλέον ποσοστό τις επόμενες ημέρες, είναι αυτή που θα πρέπει να καταβάλει περίπου 11 εκατ. ευρώ

    Οι Ολλανδοί της Reggeborgh 11,45 εκατ. ευρώ και η πλευρά Μπόμπολα 6,275 εκατ. ευρώ, στην περίπτωση που οι Ολλανδοί δεν κάνουν χρήση της συμφωνίας (Call option) που έχουν με τον κ. Λεωνίδα Μπόμπολα, να τους μεταβιβάσει το ποσοστό του, το οποίο ανέρχεται στο 12,5%.

    Εαν ενεργοποιήσουν το Call Option τότε οι Ολλανδοί θα επωμιστούν το βάρος της αύξησης που προκύπτει απο το ποσοστό του 12,5%.

    Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο θέμα υπ’ αριθμ. 4 της έκτακτης γενικής συνέλευσης που αφορά στην εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων/μη εκτελεστικών μελών.

    Ήδη, η μετοχή σε επτά συνεδριάσεις, δηλαδή από τις 2 Δεκεμβρίου, μετράει 5 πτωτικές.

    Και από τα 1,71 ευρώ της 2ας Δεκεμβρίου, υποχώρησε χθες στα 1,365 ευρώ με όγκους από 670 χιλιάδες τεμάχια την ημέρα μέχρι 12,4 εκατ. τεμάχια χθες.

    Διαβάστε επίσης: 

    Άλλαξε χέρια το 5% της Ελλάκτωρ – Ποιος είναι ο πωλητής

    Ελλάκτωρ: Η Reggeborgh φαίνεται να καθορίζει το παιχνίδι

    Ελλάκτωρ: Προς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 50,4 εκατ. ευρώ – Στις 7 Ιανουαρίου η έκτακτη Γενική Συνέλευση

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ