• Business

    Ελλάκτωρ: Η Reggeborgh φαίνεται να καθορίζει το παιχνίδι

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ελλάκτωρ

    Χένρι Χόλτερμαν (Reggeborgh) – Αναστάσιος Καλλιτσάντσης (Ελλάκτωρ)


    Υπεράνω όλων (των καταστάσεων και των υπολοίπων πρωταγωνιστών) επιθυμεί να εμφανιστεί ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, ο οποίος κατά τη χθεσινή ενημέρωση αναλυτών υπεραμύνθηκε των αποφάσεων που έλαβε η διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου τα τελευταία 2,5 χρόνια, καθώς και των δικών του επιλογών.

    Απουσία κάθε αυτοκριτικής, κατά την άποψή του η Ελλάκτωρ έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη.

    «Είμαι και θα παραμείνω υπέρ όλων όσων επιθυμούν το καλό της Ελλάκτωρ και απέναντι σε οποιονδήποτε ενεργεί ενάντια σε αυτό. Αυτό και η βούληση των μετόχων, όπως εκφράζεται μέσω της ψήφου τους στη γενική συνέλευση, είναι οι μόνοι παράγοντες που μετρούν για εμένα» ισχυρίστηκε και παράλληλα προσπάθησε «να βάλει τέλος στις φήμες που τον ήθελαν να βρίσκεται σε πόλεμο με τη Reggeborgh Invest ή να συστρατεύεται με το δίδυμο των εφοπλιστών Καϋμενάκη – Μπάκου που διεκδικούν μετοχικό και διοικητικό έλεγχο του ομίλου».

    Η αναφορά για την ολλανδική εταιρεία ερμηνεύεται και ως πιθανή προσπάθεια νέας προσέγγισης με την Reggeborgh καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες τουλάχιστον 10 μέρες δεν έχει υπάρξει καμία επαφή μεταξύ των δύο πλευρών.

    Η λεκτική αντιμετώπιση των δύο προαναφερόμενων εφοπλιστών αφήνει ερωτηματικά σε όσους μπαίνουν στη διαδικασία να ερμηνεύσουν τα όσα είπε δημόσια, για πρώτη φορά, απαντώντας σε γεγονότα (π.χ. το αίτημα των Ολλανδών για έκτακτη γενική συνέλευση με την συγκεκριμένη θεματολογία) αλλά και σε όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο (π.χ. η εμπλοκή των εφοπλιστών και ο ρόλος μελών της κυβέρνησης).

    Μια νέα προσέγγιση της Reggeborgh με τον κ. Καλλιτσάνση, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα γενική συνέλευση στις 7 Ιανουαρίου χωρίς «εκπλήξεις» και αντιπαραθέσεις.

    Πάντως, με βάση τα όσα επαναλαμβάνουν σταθερά από την αρχή της εμπλοκής τους στον ελληνικό (ακόμα) κατασκευαστικό όμιλο, πηγές κοντά στη Reggeborgh, ο στόχος τους είναι να προτείνουν μια εντελώς νέα διοίκηση και αυτό δεν φαίνεται να ανατρέπεται. Να υπενθυμίσουμε ότι ακριβώς το αντίθετο είχε συμβεί όταν η ολλανδική εταιρεία είχε εισέλθει στην ΓΕΚ Τέρνα. Τότε εξαρχής τόνιζε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει το μάνατζμεντ υπογραμμίζοντας την εμπιστοσύνη της σε αυτό.

    Κατά τα λοιπά αυτό που θα μετρήσει, στην έκτακτη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ που θα γίνει ηλεκτρονικά, όπως απαιτούν οι περιστάσεις, είναι ποιος θα επενδύσει το μεγαλύτερο ποσό.

    Προς στιγμήν φαίνεται ότι τον κυρίαρχο ρόλο έχουν οι Ολλανδοί οι οποίοι εμφανίζονται να ελέγχουν άμεσα και έμμεσα ποσοστό 38% με 40%.

    Από τα όσα έγιναν γνωστά για την αύξηση κεφαλαίου των 50,4 εκατ. ευρώ, ξεχωρίζει η δήλωση για το τι θα πράξει η Pemanoaro, το σχήμα που ελέγχεται από τους αδερφούς Καλλιτσάντση και διαθέτει το 25,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ (μετοχές που αποτελούν ενέχυρο στο δάνειο που έχουν λάβει από το αμερικάνικο επενδυτικό κεφάλαιο Farallon). Όπως ειπώθηκε στους αναλυτές καταρχάς η πρόθεση της Pemanoaro είναι να στηρίξει τη συμμετοχή που της αναλογεί στην ΑΜΚ, ωστόσο, προστέθηκε ότι όταν θα υπάρχουν οριστικές αποφάσεις θα προβεί στις αντίστοιχες ανακοινώσεις.

    Η μη οριστική δήλωση επ΄ αυτού αποδίδεται στη δυσκολία συνεννόησης που υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα δύο αδέρφια (Αναστάσιο και Δημήτρη Καλλιτσάντση).

    Από την ατζέντα της γενικής συνέλευσης απουσιάζει το θέμα του διαχειριστικού ελέγχου για τα τελευταία δύο χρόνια που επίσης ζητήθηκε από την Ολλανδική εταιρεία και τους συμμάχους της πιθανότατα για άσκηση πίεσης και μένει να δούμε αν θα επιμείνουν σε αυτό το επόμενο διάστημα.

    «Τo Change4Ellaktor ολοκλήρωσε την αποστολή του, ανοίγοντας το δρόμο για το Growth4Ellaktor» υποστήριξε επίσης χθες η διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου κάνοντας και εκτενή αναφορά στις στρατηγικές προτεραιότητες: «Έμφαση θα δοθεί στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης της Μαρίνας Αλίμου, στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της Άκτωρ Παραχωρήσεις με τουλάχιστον έναν νέο αυτοκινητόδρομο και στην προετοιμασία για το νέο διαγωνισμό της Αττικής Οδού. Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η έγκαιρη ολοκλήρωση του τρέχοντος επενδυτικού σχεδίου και η ταχεία ανάπτυξη μέσω της διαμόρφωσης ελκυστικού χαρτοφυλακίου σε συνεργασία με την EDPR, ως Στρατηγικού Συνεργάτη και η περαιτέρω ανάπτυξη μέσω της διαφοροποίησης τεχνολογιών ΑΠΕ, είναι οι βασικοί τομείς εστίασης. Ως προς τον κλάδο του Περιβάλλοντος (Διαχείριση & Ενεργειακή Αξιοποίηση Απορριμμάτων), στόχος είναι η αξιοποίηση της ηγετικής θέσης της ΗΛΕΚΤΩΡ με στόχο ρυθμό ανάπτυξης αντίστοιχο με αυτόν της αγοράς, καθώς οι επενδύσεις που θα ξεκινήσουν την επόμενη πενταετία στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσουν τα 2 δισ. ευρώ. Στην Κατασκευή, η προσοχή θα δοθεί στην ενίσχυση της θέσης της Άκτωρ στις βασικές αγορές μέσω της βελτίωσης της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας, αξιοποιώντας παράλληλα τις θετικές προοπτικές του κλάδου ως αποτέλεσμα του κομβικού ρόλου που θα διαδραματίσει το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., ενώ για την REDS το βάρος θα πέσει στην ανάπτυξη του Cambas Park και του ακινήτου της πρώην-Πήγασος, καθώς και σε επιλεκτικές επενδύσεις σε νέα ακίνητα».

    Που θα πάνε τα κεφάλαια της αύξησης

    Από τα 50,4 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ, τα 40,8 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη χρηματοδότηση της Άκτωρ. Τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην υλοποίηση των επενδυτικών πλάνων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.

    Η Άκτωρ με τα 20,8 εκατ. θα πληρώσει οφειλές προς προμηθευτές της και τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ θα κλείσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την έξοδο από δραστηριότητες του εξωτερικού, σχετιζόμενες κυρίως με την κατασκευή Φωτοβολταϊκών Εγκαταστάσεων.

    Διαβάστε επίσης: 

    Αν. Καλλιτσάντσης: Δεν έχω μετοχές στην Ελλάκτωρ – Η Διοίκησή μας κατέστησε εφικτή την επιστροφή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην ανάπτυξη

    Ελλάκτωρ: Προς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 50,4 εκατ. ευρώ – Στις 7 Ιανουαρίου η έκτακτη Γενική Συνέλευση

    Ελλάκτωρ: Η Reggeborgh δείχνει τη δύναμή της ενισχύοντας το ποσοστό της ενόψει γενικής συνέλευσης

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ