• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι ιταλικές επιχειρήσεις λένε «basta» στην κυβέρνηση των λαϊκιστών

    • Bloomberg


    Ο μήνας του μέλιτος για τη λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας και τους επιχειρηματίες της χώρας έφτασε στο τέλος του, καθώς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και διευθυντικά στελέχη στον πλούσιο βορρά εκφράζουν ανησυχία, ακόμα και οργή, για τις πολιτικές και τα σχέδια προϋπολογισμού του συνασπισμού που μετρά πέντε μήνες ζωής.

    Αφού ο Carlo Bonomi, επικεφαλής του περιφερειακού βιομηχανικού λόμπι Assolombarda, εισέπραξε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα στο θέατρο La Scala του Μιλάνου για τη σφοδρή κριτική του στον υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria σχετικά με το σχέδιο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης, οι αναλυτές αναρωτιούνται πόσο περισσότερο η Λέγκα του Βορρά μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη των επικεφαλής των επιχειρήσεων, καθώς το κόμμα σχηματίζει συμβιβασμούς με τον αντισυστημικό του εταίρο, το Κίνημα των πέντε Αστέρων.

    Η επιρροή του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που έφτιαξε το όνομά του αντιδρώντας ενάντια στις υπερβολές του καπιταλισμού, κάνει τους επιχειρηματίες να τραβούν μια διαχωριστική γραμμή και να ζητούν από τη Λέγκα να πατήσει πόδι στον εταίρο της.

    «Πρέπει να πούμε “όχι” σε ένα κράτος που θέλει να κλείσει τα καταστήματα την Κυριακή, “όχι” σε ένα κράτος που θέλει να επανεθνικοποιήσει τις αερομεταφορές, “όχι” σε ένα κράτος που αντιτίθεται στις δαπάνες υποδομής και θέλει να ανακαλέσει τις παραχωρήσεις”, δήλωσε ο Bonomi στην ετήσια συνέλευση της Assolombarda στη La Scala στις 18 Οκτωβρίου.

    Ο Tria παρέστη ως μέλος του λόμπι, του οποίου τα μέλη είναι το “Who’s Who” της ιταλικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ονομάτων όπως η Eni SpA και το πρώην μονοπώλιο των τηλεπικοινωνιών Telecom Italia SpA.

    Οι ανησυχίες των επιχειρηματιών

    Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων έχουν λόγους να ανησυχούν. Η μεταποίηση συρρικνώθηκε στο μεγαλύτερο βαθμό εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια τον Οκτώβριο, μετά την αποτυχία της ιταλικής οικονομίας να αναπτυχθεί το τρίτο τρίμηνο, και η ανεργία επανήλθε πάνω από το 10% τον Σεπτέμβριο, 2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει τώρα ότι η Ιταλία θα έχει τον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη των 19 εθνών το 2019 και το 2020.

    “Είμαι απογοητευμένος και ανήσυχος, και αυτό το συναίσθημα είναι κοινό μεταξύ των επιχειρηματιών”, δήλωσε ο Giorgio Xoccato, ιδιοκτήτης της εταιρίας ειδών ένδυσης Xacus, που βρίσκεται στη βορειοανατολική περιφέρεια του Βένετο. “Η κυβέρνηση δε φαίνεται να ενδιαφέρεται για την επιχειρηματική κοινότητα – δεν είναι σαφές πού θα βρεθούν οι πόροι για την κάλυψη των δαπανών και πώς θα μπορέσει να προωθήσει την ανάπτυξη”.

    Η δυσαρέσκεια είναι πιο έντονη σε περιοχές όπου το φιλικό προς τις επιχειρήσεις μήνυμα της Λέγκας για χαμηλότερη φορολογία ακούστηκε περισσότερο κατά τις εθνικές εκλογές του Μαρτίου. Η Λέγκα, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Matteo Salvini, κυριάρχησε στον βορρά, ένα τόξο που εκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα από το κέντρο παραγωγής αυτοκινήτων του Τορίνο έως την οικονομική πρωτεύουσα του Μιλάνου και το επιχειρηματικό προπύργιο του Βένετο.

    Ενώ η Λέγκα συνεχίζει να ενισχύεται στις δημοσκοπήσεις – τώρα είναι το κορυφαίο κόμμα της Ιταλίας με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία – ο δείκτης εμπιστοσύνης στον συνασπισμό υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Giuseppe Conte έπεσε σε χαμηλά επίπεδα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της SWG για το TG LA7.

    La Manovra

    Η κύρια αιτία της ανησυχίας των ψηφοφόρων; Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του επόμενου έτους, ένας αβέβαιος συμβιβασμός μεταξύ της Λέγκας και των αριστεριστών των Πέντε Αστέρων. Το “La manovra”, όπως είναι γνωστός ο προϋπολογισμός, αντιμετωπίζεται αρνητικά κατά 60% της βάσης της Λέγκας στις εύπορες βορειοανατολικές περιοχές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Demos & Pi για την ημερήσια εφημερίδα La Repubblica.

    Ο προϋπολογισμός προκάλεσε “μια έντονη αλλαγή στις προσδοκίες των τοπικών επιχειρηματιών λόγω της αβεβαιότητας που έφερε η νέα κυβέρνηση και των μέτρων που έχει ανακοινώσει”, δήλωσε ο Luciano Vescovi, επικεφαλής της βιομηχανικής ένωσης Confindustria της Vicenza, μιας πόλης 80 χιλιόμετρα ανατολικά της Βενετίας.

    Και κανένα κονδύλιο στον προϋπολογισμό δε διχάζει τους ψηφοφόρους – και τον κυβερνητικό συνασπισμό – περισσότερο από το λεγόμενο εισόδημα των πολιτών, ένα σχέδιο για τη διανομή κεφαλαίων στους φτωχότερους Ιταλούς, το οποίο αποτελούσε βασικο κομμάτι της εκλογικής πλατφόρμας των Πέντε Αστέρων. Ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Luigi Di Maio προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο, αφού ένας κορυφαίος βουλευτής της Λέγκας δήλωσε ότι η υλοποίηση της πολιτικής όπως είχε προγραμματιστεί θα ήταν “περίπλοκη”.

    Οι αντεγκλήσεις μεταξύ των μελών του συνασπισμού και η έλλειψη σαφήνειας για το πώς θα μοιάζει η οικονομία το 2019 καθιστά τις επιχειρήσεις διστακτικές ως προς τις επενδύσεις.

    “Αν δεν είσαι σίγουρος για το τι θα φέρει το μέλλον, επιβραδύνεις τις επενδύσεις στην επιχείρησή σου”, δήλωσε ο Vescovi, ο οποίος διευθύνει μια οικογενειακή κατασκευαστική εταιρεία. “Ανησυχούμε για το δημόσιο χρέος και τη σχέση με την Ευρώπη, αυτός ο προϋπολογισμός μοιάζει φτιαγμένος για να προκαλέσει σύγκρουση“.

    Ο δείκτης FTSE MIB

    Οι ανησυχίες μεταξύ των θεσμικών επενδυτών φαίνεται πως αντιστοιχούν σε αυτό που λένε οι επιχειρηματίες. Από τότε που τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα ξεκίνησαν συνομιλίες για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση στις αρχές Μαΐου, ο δείκτης FTSE MIB της Ιταλίας έχει υποχωρήσει πάνω από 20%, μπαίνοντας στη λεγόμενη αγορά-αρκούδα.

    Την ίδια περίοδο, το spread αποδόσεων μεταξύ του ιταλικού ομολόγου αναφοράς δεκαετούς διάρκειας και των γερμανικών ομολόγων υπερδιπλασιάστηκε.

    Σε βιομηχανικά κέντρα όπως το Τορίνο, έδρα της Fiat Chrysler SpA, η ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις του προϋπολογισμού στην οικονομία αναμειγνύεται με θυμό για τις πολιτικές που προωθεί το Κίνημα Πέντε Αστέρων και δεν αρέσουν στις τοπικές επιχειρήσεις.

    Αφού η τοπική αυτοδιοίκηση των Πέντε Αστέρων στο Τορίνο ψήφισε για να προσπαθήσει να μπλοκάρει τις εργασίες σχετικά με τη σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας TAV με τη Γαλλία, οι επιχειρήσεις συνεργάστηκαν με συνδικάτα για να διαμαρτυρηθούν. Η Λέγκα έριξε λάδι στη φωτιά, εκφράζοντας την υποστήριξή της στην TAV, ακόμα και αφού το Κίνημα Πέντε Αστέων επανέλαβε την αντίθεσή του.

    Η “Adesso Basta”, μία επιχειρηματική ομάδα από το Τορίνο, το όνομα της οποίας μεταφράζεται περίπου σεΑρκετά ως εδώ“, έχει προκηρύξει μαζική πορεία διαμαρτυρίας στις 10 Νοεμβρίου. “Μη βιώσιμη, παράδοξη, παράλογη και επικίνδυνη”, χαρακτήρισε ο ηγέτης της οργάνωσης Corrado Alberto την τρέχουσα κατεύθυνση της κυβέρνησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια και το 2018 στην υπερφορολόγηση-Έχει τον υψηλότερο ΦΠΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χαμηλότερα η Ευρώπη post… Fed. Υποαποδίδει το Μιλάνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί ο Τραμπ εξαίρεσε την Ελλάδα από τις κυρώσεις στο Ιράν



    ΣΧΟΛΙΑ