• Business

    Η οικονομικοπολιτική αβεβαιότητα τρομάζει και τον οίκο Hermes

    Axel Dumas, CEO Hermes


    Προβληματισμένος για την πορεία των πωλήσεων του γαλλικού οίκου πολυτελών ειδών Hermès κατά το 2016 εμφανίζεται ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Axel Dumas, καθώς η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εντάσεις περιορίζουν τη ζήτηση των καταναλωτών για ακριβές τσάντες και ρούχα.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της διοίκησης, ο ρυθμός αύξησης των εσόδων του ομίλου θα υποχωρήσει το τρέχον έτος και θα κινηθεί κάτω του 8%, που ήταν ο αρχικός στόχος.

    Αναλυτές της BNP Paribas υποστηρίζουν ότι τα πολυτελή είδη δεν είναι άτρωτα όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Για την ακρίβεια, ο κλάδος έχει επηρεαστεί τους τελευταίους μήνες από μία σειρά γεγονότων όπως η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η μεταβλητότητα των τιμών συναλλάγματος, καθώς και οι τρομοκρατικές επιθέσεις που μείωσαν τον ενθουσιασμό των καταναλωτών και την επιθυμία τους για τα πανάκριβα ρολόγια, τις δερμάτινες τσάντες και άλλα είδη πολυτελείας.

    Παρά το γεγονός ότι ο δημιουργός της κορυφαίας δερμάτινης τσάντας Kelly παραμένει ηγέτης της βιομηχανίας, οι νέες προβλέψεις για τα αποτελέσματα του δείχνουν ότι ακόμη και ο πρωτοπόρος του κλάδου ειδών πολυτελείας έχει επηρεαστεί.

    Στο μεταξύ, ικανοποιητικά κινήθηκαν τα αποτελέσματα του ομίλου πέρυσι, καθώς οι πωλήσεις του το τελευταίο τρίμηνο του 2015 ανήλθαν στα 1,4 εκατ. ευρώ από 1,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Το αδύναμο ευρώ και η μεγάλη ζήτηση των προϊόντων του στην αγορά της Ιαπωνίας, έδωσαν ώθηση στις πωλήσεις αντισταθμίζοντας το υποτονικό τρίμηνο της Γαλλίας, όπου η κατανάλωση επηρεάστηκε δραματικά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015.

    Οι Κινέζοι ψηφίζουν Hermès

    Την περασμένη χρονιά τόσο η Hermès όσο και οι άλλοι οίκοι πολυτελών ειδών της Ευρώπης, ευνοήθηκαν από το αδύναμο ευρώ με δύο τρόπους. Πρώτον, οι πωλήσεις στις χώρες του εξωτερικού εμφανίζονταν υψηλότερες μετά τη μετατροπή του νομίσματος σε ευρώ. Δεύτερον, οι κινέζοι τουρίστες συνέρρεαν στα καταστήματα του οίκου στην Ιαπωνία και στην Ευρώπη καθώς οι τιμές ήταν ελκυστικές λόγω των αδύναμων νομισμάτων της περιοχής.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις προϊόντων Hermès στην Ιαπωνία στο τελευταίο τρίμηνο πέρυσι εκτινάχθηκαν κατά 24% φτάνοντας στα 178 εκατ. ευρώ, καθώς οι κινέζοι τουρίστες εξακολουθούν να επιλέγουν ως προορισμό τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Στην υπόλοιπη Ασία οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 15%, στα 468 εκατ. ευρώ.

    Βασικός στόχος η διατήρηση των μετοχών

    Και μέσα σε όλα αυτά, ο Axel Dumas θα πρέπει, όπως και ο προκάτοχος του Πάτρικ Τόμας, να διασφαλίσει τη διατήρηση του μετοχικού ελέγχου της εταιρίας στην οικογένεια Hermes. Ο ίδιος αποτελεί την έκτη γενιά των ιδρυτών της αυτοκρατορίας και ανέλαβε τα ηνία της το 2014, σε μία δύσκολη περίοδο κατά την οποία μαίνονταν ο πόλεμος μεταξύ του γάλλου μεγιστάνα και ιδιοκτήτη του ομίλου Louis Vuitton Moet Hennesy Μπερνάτ Αρνό και των κληρονόμων και μετόχων της Hermes για τις μετοχές του ομίλου.

    Ο κ. Αρνό απέκτησε στασιακά από το 2008 ποσοστό 17% των μετοχών της Hermes που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Παρισιού προκαλώντας τη οργή των κληρονόμων πορ προσέφυγαν στις χρηματιστηριακές αρχές. Πάντως, προς το παρόν, τουλάχιστον οι συνεχιστές του οίκου Hermes παραμένουν ενωμένοι και αποφασισμένοι να διατηρήσουν τον έλεγχο.



    ΣΧΟΛΙΑ