• Business

    Η. Γιαννόγλου:  Διαπραγμάτευση χωρίς συγκρούσεις μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και κυβερνήσεων

    Ηλίας Γιαννόγλου, Αντιπρόεδρος ΕΟΦ


    Αισιόδοξος για την εξέλιξη των ευρωπαϊκών συνεργασιών στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τη Φαρμακοβιομηχανία, εμφανίστηκε ο B΄Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Ηλίας Γιαννόγλου, στο συνέδριο “The Future of Healthcare 2018”. Προσδοκά, μάλιστα, η πρωτοβουλία των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, με στόχο τη μείωση των τιμών των καινοτόμων φαρμάκων, να εξελιχθεί σταδιακά σε μια Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, βάζοντας τέλος στις συγκρούσεις ανάμεσα σε εταιρείες και κυβερνήσεις.

    Συμμετέχοντας στο 3ο πάνελ με τίτλο “PROMOTING EUROPEAN COLLABORATION ON ACCESS TO MEDICINES”, ο  Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, τόνισε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με ασθενοκεντρική προσέγγιση, προκειμένου να διασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση των ασθενών σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες, ενώ επιπλέον ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολυεθνική «συμμαχία», έχοντας ήδη συναφθεί συνεργασίες ανάμεσα στις 22 από τις 27 χώρες της ΕΕ.

    Σύμφωνα με τον Dr. Rui Santos Ivo, Αντιπρόεδρο της Εθνικής Αρχής για τα Φάρμακα και τα Προϊόντα Υγείας (Infarmed) της Πορτογαλίας, η αναγκαιότητα για κοινές πρωτοβουλίες μεταξύ των κρατών φάνηκε με τη Διακήρυξη της Βαλέτα. Υπάρχουν ήδη 10 κράτη μέλη που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, ολοκληρώνοντας ένα σημαντικό μέρος του έργου που απαιτείται, ενώ  έχει εκφράσει ενδιαφέρον για ένταξη  και η Γαλλία.

    Ο Ευρωπαίος ασθενής θα πρέπει να έχει πρόσβαση στα φάρμακα αλλά σε συνδυασμό με τον τρόπο που μπορούν να τα αντέξουν τα συστήματα υγείας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του PhRMA Innovation Forum (PIF) και της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (AMCHAM), Μάκη Παπαταξιάρχη.

    Όπως ο ίδιος τόνισε, η συνεργασία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για καλύτερα αποτελέσματα, καθώς τα κόστη λύνονται διασυνοριακά και η Φαρμακοβιομηχανία μπορεί να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία, δεδομένου ότι γνωρίζει πώς να λειτουργεί σε διασυνοριακό επίπεδο.

    Ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει εύκολα μια συζήτηση για κοινή πολιτική τιμής. Σχετικά με τη διαφάνεια στις τιμές, ο κ. Παπαταξιάρχης, επεσήμανε ότι οποιοσδήποτε μπορεί να βρει εύκολα τις τιμές φαρμάκων μέσω της Βάσης Δεδομένων Euripid. Οι πραγματικές τιμές, όμως, που προκύπτουν από διαπραγματεύσεις δεν αναρτώνται, καθώς 7-8 μεγάλες και ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες δεν επιθυμούν την ανάρτησή τους, ώστε να διατηρούν το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες.

    Ο κ.  Παπαταξιάρχης εκτίμησε ότι θα χρειαστεί να περάσουν μερικά χρόνια ακόμη έως ότου η πρωτοβουλία της Βαλέτα αποδώσει, τόνισε ωστόσο πως «η βιομηχανία είναι εδώ για να διασφαλίσει ότι η καινοτομία θα έρθει στο σωστό χρόνο και λειτουργεί στο πλαίσιο συνεργατικότητας».

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σε έλλειψη 202 φάρμακα (λίστα) – Τι καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

     ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θ. Τρύφων για φάρμακο: Να σταματήσουμε να εισάγουμε ό,τι ήδη παράγουμε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στα ύψη η αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής παρά την κρίση



    ΣΧΟΛΙΑ