• Business

    Η «εγχώρια φοροδιαφυγή» της Louis Vuitton: Και νέα έφοδος της ΑΑΔΕ στη LV. Επτά αναπάντητα ερωτήματα 

    Αρετή Ντάρμα (αριστερά). Εκπρόσωπος PR Louis Vuitton Ελλάδα


    Άντρο φοροαποφυγής, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται να είχε στηθεί στην θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου της Louis Vuitton στην Αθήνα και στην Μύκονο, προφανώς σε γνώση των κεντρικών στο Παρίσι.  Την ώρα που για περισσότερες απο 7 ημέρες ουδείς εκ των εκπροσώπων της εταιρίας  απαντάει στις βαριές κατηγορίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ότι της έχουν κατάσχει τα POS που διατηρούσε σε δυο καταστήματά της στην Μύκονο (η ΑΑΔΕ κατηγορεί την Louis Vuitton για μη έκδοση αποδείξεων-φοροδιαφυγή- και οτι παρέκαμψε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, χρησιμοποιώντας τερματικά χρέωσης καρτών (POS) που δεν τροφοδοτούσαν ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά ελβετικούς) αποκαλύπτεται και νέα έφοδος 10 μελούς συνεργείου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)  στο κεντρικό κατάστημα της Louis Vuitton στο Κολωνάκι. 

    H νέα έφοδος στη Louis Vuitton 

    Για την ακρίβεια την προηγούμενη Πέμπτη στελέχη της ΑΑΔΕ αμέσως μετά την Μύκονο πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική έφοδο και στο κατάστημα της εταιρίας στην Αθήνα. Εκεί βρέθηκαν 2 POS τα οποία επίσης τροφοδοτούσαν ελβετικούς λογαριασμούς. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης ειναι οτι στην αρχή οι υπάλληλοι του καταστήματος αρνήθηκαν την ύπαρξη “ελβετικών POS” καθώς τα περισσότερα ήταν ελληνικά. Φυσικά μετα την πάροδο σχεδόν 4 ωρών και αφού το κατάστημα είχε κλείσει λόγω ωραρίου, οι χακερς της ΑΑΔΕ τα ανακάλυψαν. 

    Τα ερωτήματα ειναι πλέον πολλά για την πρακτική του πολυτελούς οίκου στην Ελλάδα, καθώς η πολυεθνική παρά την μεγάλη δημοσιότητα δεν έχει αντιδράσει σε επικοινωνιακό επίπεδο. Μεταξύ άλλων:

    1. Γιατί μέχρι σήμερα η Louis Vuitton δεν εχει απαντήσει στις βαριές κατηγορίες της ΑΑΔΕ; 

    2. Ποιο ήταν το ύψος των αγορών (μη δηλωμένα έσοδα) που έγιναν μέσω των “ελβετικών” POS σε Κολωνάκι και Μύκονο; 

    3. Εκδόθηκαν αποδείξεις για τις συγκεκριμένες αγορές; 

    4. Ποιο ειναι το ύψος της φοροδιαφυγής; 

    5. Πόσα χρόνια ακολουθείται αυτή η τακτική; 

    6. Γιατί ενώ είχαν ήξεραν οτι η ΑΑΔΕ ήταν ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα στην Μύκονο δεν άλλαξαν έστω και προσωρινά τα ελβετικά POS σε ελληνικά;  Γιατί δεν αφαίρεσαν τα ελβετικά POS απο το κατάστημα στο Κολωνάκι; 

    7. Γιατί η εκπρόσωπος Δημοσίων Σχέσεων της LV στην Ελλάδα κ. Αρετή Ντάρμα δεν δίδει απάντηση στα ερωτήματα που έχουν καταγραφεί; Τι κρύβει η ίδια; Γιατί έχει εξαφανιστεί από “προσώπου γης”; 

    Επιστολή της ΤτΕ 

    Την ίδια ώρα επιστολή στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας για την υπόθεση της Louis Vuitton στη Μύκονο, αναμένεται να στείλει η Τράπεζα της Ελλάδος. 

    Η ΤτΕ αναμένεται να γνωστοποιήσει το γεγονός στην Βέρνη  και να ζητήσει τη διακοπή της διασυνοριακής παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών, δεδομένου ότι αποτελούν παραβίαση των capital controls.

    Πρέπει να σημειωθεί πως η Διεύθυνση Επιθεώρησης Εποπτευομένων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος έχει προχωρήσει σε αντίστοιχες ενέργειες και στο παρελθόν , κοινοποιώντας σχετικές επιστολές σε κεντρικές τράπεζες χωρών όπως η Βουλγαρία.

    Η ίδια Διεύθυνση της ΤτΕ είναι εξαιρετικά ενεργή στο μέτωπο αυτό. 

    Μεταξύ άλλων, έχει διαβιβάσει στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και συναφείς εκθέσεις ελέγχου συναλλαγών, με χρήση χρεωστικών, πιστωτικών ή προπληρωμένων καρτών έκδοσης ελληνικών τραπεζών, σε τερματικά αποδοχής καρτών, τα οποία έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα από αλλοδαπούς παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές αυτές στο εξωτερικό.

    Αρετή Ντάρμα (δεξιά) . Εκπρόσωπος PR Louis Vuitton Ελλάδα
    Αρετή Ντάρμα (αριστερά). Εκπρόσωπος PR Louis Vuitton Ελλάδα
    Το κατάστημα της Louis Vuitton στον Κολωνάκι

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Άλλα κόλπα» με τις οικονομικές καταστάσεις κάνει η Louis Vuitton



    ΣΧΟΛΙΑ