• Business

    Οι δύο νέες αφίξεις στην ελληνική αγορά του γρήγορου delivery

    • Ρομίνα Νικηφόρου

    Τάκης Μαλαβέτας, συνιδρυτής Pop Market


    Δύο νέοι «παίκτες» κάνουν την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά του Online delivery μικρής λιανικής, διεκδικώντας μερίδιο από την συνολική «πίτα» του κλάδου, ο οποίος εν μέσω πανδημίας αναπτύχθηκε ραγδαία.

    Πρόκειται για τις πλατφόρμες Pop Market και Jork οι οποίες μπαίνουν στη μάχη του γρήγορου delivery και υπόσχονται αμφότερες, παράδοση προϊόντων σούπερ μάρκετ στον καταναλωτή, μέσα σε 15 λεπτά.

    Παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ραγδαία ανάπτυξη και σημαντικές επενδύσεις στο online grocery.  H χώρα μας θεωρείται ιδιαίτερα υποσχόμενη αγορά με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η πολυεθνική Delivery Hero μητρική της Εfood, η οποία ήδη δραστηριοποιείται στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, πρόσφατα ανακοίνωσε την εξαγορά και της kiosky’s του ομίλου Μούχαλη.

    Η πρεμιέρα της Pop Market

    Η ελληνική start up Pop Market, δημιούργημα των Τάκη Μαλαβέτα και Nick Telecki ξεκίνησε τη λειτουργία της την προηγούμενη εβδομάδα και υπόσχεται παράδοση ειδών σούπερ μάρκετ μέσα σε 15 λεπτά.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο CEO Tάκης Μαλαβέτας και ο Nick Telecki αποτελούν δύο ιδιαίτερα έμπειρα στελέχη στον χώρο. Ο μεν πρώτος, γνωστός από τις start up Home Run και Convibo, υπηρεσίες παραγγελίας και παράδοσης προϊόντων σούπερ μάρκετ που είχαν αναπτυχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. O δεύτερος κατέχοντας θέση κλειδί στην Delivery Hero. Το εγχείρημα τους έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότησή του με επενδυτικά κεφάλαια των fund 468 Capital και Global Founders Capital.

    Η διαφορά της νέας πλατφόρμας με τις υπόλοιπες είναι ότι δεν συνεργάζεται με αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα. Αναπτύσσει τις δικές της αποθήκες όπου γίνεται η προετοιμασία και αποστολή των παραγγελιών.

    H Pop Market προς το παρόν εξυπηρετεί περιοχές στο κέντρο της Αθήνας διαθέτοντας ένα dark store στο Κουκάκι. Στόχος είναι η ανάπτυξή τους έως το τέλος του έτους και σε άλλες περιοχές,  ώστε να μπορέσει να καλύψει μεγαλύτερο μέρος της Αττικής. Στα επόμενα σχέδια της είναι η επέκταση και σε άλλες πόλεις της χώρας ενώ εκτιμά ότι έως το τέλος του 2021 θα έχουν δημιουργηθεί 100 θέσεις εργασίας.

    Οι καταναλωτές μέσω της εφαρμογής μπορούν να βρουν 2.000 κωδικούς προϊόντων από τρόφιμα, ποτά, σνακ έως προϊόντα για το σπίτι, για να εξυπηρετούν άμεσα τις καθημερινές τους ανάγκες. Οι παραγγελίες παραδίδονται 7 ημέρες την εβδομάδα από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ, με κόστος παραγγελίας ένα ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος της.

    Η άφιξη της Jokr στην Ελλάδα

    Είσοδο στην ελληνική αγορά κάνει ωστόσο και η αμερικανική startup, Jokr, με έδρα στη Νέα Υόρκη, η οποία επίσης έχει στόχο την παράδοση προϊόντων μικρής λιανικής εντός 15 λεπτών.

    Η Jork η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της στη Νέα Υόρκη μέσα στο 2021 έχει ήδη παρουσία και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και σε Ευρώπη (Πολωνία και Αυστρία). Ιδρυτής της είναι ο Ralf Wenzel με προηγούμενη θητεία στη Delivery Hero. Μέσα σε λίγους μήνες η εταιρεία άντλησε 170 εκατ. δολάρια από επενδυτές όπως HV Capital, GGV Capital, Balderton Capital, Tiger Global Management.

    Στη χώρα μας η Jork Greece ιδρύθηκε πριν από περίπου έναν μήνα με αρχικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ και διαχειριστή τον Θεμιστοκλή Βασίλειο Λέκκα. Η πλατφόρμα Jork.com εδώ και λίγες μέρες είναι διαθέσιμη και στην ελληνική γλώσσα με τους Έλληνες καταναλωτές προς το παρόν μπορούν αρχικά να κατεβάσουν την εφαρμογή. Υπόσχεται άμεση παράδοση των προϊόντων στις τιμές των σούπερ μάρκετ, χωρίς ελάχιστο κόστος παραγγελίας.

    Παράλληλα Jork Greece μέσω της πλατφόρμας της, αναζητά ακίνητα με σκοπό όπως λέει να επεκτείνει τις υπηρεσίες της σε νέες τοποθεσίες ενώ καλεί τις επιχειρήσεις τροφίμων να συνεργαστούν μαζί της προκειμένου να παραδίδουν προϊόντα τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Ποια είναι η pop, η ελληνική εταιρεία που μπαίνει στη μάχη του γρήγορου delivery



    ΣΧΟΛΙΑ