• Business

    Η διάσωση της Βαρβαρέσος και η πενιχρή αύξηση στις παροχές των μελών της διοίκησης…

    Βαρβαρέσος

    Βαρβαρέσος


    Μία ακόμα επιχείρηση διάσωσης εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο, της Βαρβαρέσος Νηματουργία, με τη συνδρομή των τραπεζών, προκειμένου να σταθεί στα πόδια της, να αναπνεύσει και να ασχοληθεί με το κύριο αντικείμενό της, δεδομένου ότι η επιχείρηση, που βρίσκεται στη Νάουσα μία περιοχή που πλήρωσε το μάρμαρο του λουκέτου της Εν.Κλω. του αείμνηστου Θωμά Λαναρά, εξάγει το 92% της παραγωγής της. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έχει εστιάσει σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση του εξαμήνου, υψηλής προστιθέμενης αξίας για την βιομηχανία, τον επαγγελματικό ρουχισμό και την ιατρική.

    Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες για τη βιομηχανία της μόδας και των ειδών πολυτελείας (Οκτώβριος 2018), όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι καταναλωτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον η παραγωγή ειδών ένδυσης και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Οι τάσεις είναι εγγύτητα-αμεσότητα, αυτοματισμός, βιωσιμότητα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

    Η Βαρβαρέσος ανταποκρινόμενη σ’αυτήν την τάση της αγοράς ανέπτυξε και παράγει, όπως λέει, το καινοτόμο προϊόν SUPREMEGREEN COTTON® (κατοχυρωμένο στην Ε.Ε. από τις 30.08.2018) που καλλιεργείται και παράγεται με στόχο την αειφορία, τη διαφάνεια και την ιχνηλασιμότητα σε όλα τα στάδια της παραγωγής του. Το προϊόν αυτό δε, έχει ιδιαίτερα καλή ανταπόκριση στην Ευρωπαϊκή αγορά.

    Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, κι ενώ η εταιρεία φαίνεται να ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις της αγοράς, κι ενώ φαίνεται να αλλάζει στροφή εδώ κι ένα χρόνο, κι ενώ πραγματοποιεί αύξηση κεφαλαίου της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ, οι ζημιές και η μείωση των πωλήσεων στο ά εξάμηνο της χρονιάς, μόνο αποθαρρυντικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για την αγορά. Άλλωστε, η μετοχή η οποία βρίσκεται στην κατηγορία της επιτήρησης από το 2009, δηλαδή με το που ξεκίνησε η συζήτηση για τα μνημόνια και η χώρα διέβη τον Ρουβίκωνα της κρίσης, μένει κολλημένη στα 0,44 ευρώ και το πολύ – πολύ κάνει πράξεις 70 τμχ την ημέρα.

    Τα νέα δάνεια που εγγυήθηκαν οι τράπεζες, προφανώς και δεν συνήφθησαν με το αζημίωτο, αφού προβλέπονται προσημειώσεις επί των ακινήτων και του εξοπλισμού της εταιρίας, προσωπικές εγγυήσεις και ενεχυρίαση μετοχών των βασικών μετόχων. Επίσης τέθηκε όρος για τοποθέτηση Chief Restructuring Officer (CRO), δηλαδή επίτροπος ή ένα είδος τραπεζικής «τρόικα» επί του management.

    Κι ενώ η εταιρεία έχει μπει σε νέες αγορές, το αναμενόμενο θα ήταν να φανούν στα οικονομικά αποτελέσματα τα πρώτα δείγματα γραφής…

    Στο πρώτο εξάμηνο λοιπόν, όπου και τα διαθέσιμα στοιχεία, οι πωλήσεις εμφανίζουν μείωση 37% στα 6,1 εκατ. ευρώ και τα EBITDA ήταν ζημιές κατά 1,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών στο περσινό εξάμηνο 39 χιλιάδων ευρώ. Αρνητική καθαρή θέση 3,1 εκατ. ευρώ στο πρώτο 6μηνο του 2019 από 365 χιλιάδες ευρώ και οι ζημιές εις νέον είναι σχεδόν δυο φορές πάνω από τα δάνεια (11,284 εκατ. Ευρώ) στα 33,6 εκατ. ευρώ.

    Παρά τις υπογραφές με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση της εταιρείας, το στοίχημα της διάσωσης είναι μεγάλο, ειδικά όταν πρόκειται για περίπου 220 εργαζόμενους.

    Πλην όμως, πικρή γεύση στην οικονομική έκθεση αφήνει το εξής. Στις συναλλαγές με τα συνδεδεμένα μέρη της εταιρείας, τις βραχυπρόθεσμες παροχές των διευθυντικών στελεχών και μελών διοίκησης την 30/6/2019 ήταν 126.657 ευρώ έναντι, όπως γράφει ο ορκωτός, των 116.837 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του έτους 2018.

    Μπορεί η αύξηση να είναι αστεία. Αλλά, ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;



    ΣΧΟΛΙΑ