• Business

    Ι. Δέμου: Η πολύ φθηνή υγεία δεν μπορεί να είναι και καλή υγεία


    Στα διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Πολιτεία, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η επάρκεια φαρμάκων, να εγγυάται η ασφάλεια των ασθενών και να παρέχεται ισότιμη πρόσβαση στο νοσοκομειακό φάρμακο, αλλά και στις επιπτώσεις των οριζόντιων μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων οι ομιλητές στο συνέδριο «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΦΑΡΜΑΚΟ – ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Σύγχρονο Νοσοκομείο: Το πλέον σύνθετο επιχειρησιακό και επιχειρηματικό περιβάλλον».

    Η «πολύ φθηνή υγεία δεν μπορεί να είναι και καλή υγεία», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ιωάννα Δέμου, Μέλος Δ.Σ DEMO ABEE, Χημικός, MSc Industrial Pharmacy, αναφέροντας ότι εν μέσω κρίσης υπήρξαν «βίαιες» μειώσεις τιμών, με τα γενόσημα να έχουν υποστεί μειώσεις κατά 75% τα τελευταία εννέα χρόνια. Παράλληλα, ανέφερε ότι το rebate και το clawback είναι μια ακόμα απρόβλεπτη επιβάρυνση για τη βιομηχανία, μια επιβάρυνση που έχει φθάσει στα 320 εκατ. ευρώ σήμερα. «Είναι γεγονός», δήλωσε η κ. Δέμου, «ότι το ένα στα τρία φάρμακα στα νοσοκομεία παρέχεται δωρεάν από τη Φαρμακοβιομηχανία. Το 2017 η βιομηχανία συμμετείχε κατά 36% στη νοσοκομειακή δαπάνη και η Πολιτεία κατά 64%».

    Τις προτάσεις της βιομηχανίας για μια Βιώσιμη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική Πολιτική ανέπτυξε ο Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Αναπληρωτής Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΣΦΕΕ, Υπεύθυνος Οικονομικών Θεμάτων και Ανάπτυξης, Γενικός Διευθυντής Vian, Αντιπρόεδρος Vianex. Όπως ανέφερε, η δαπάνη μειώθηκε σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα του κοινοτικού μέσου όρου, δημιουργώντας καθεστώς ασφυξίας στα νοσοκομεία. Το 2014 η δαπάνη ήταν στα 750 εκατ. για τα κρατικά νοσοκομεία, όμως τη διετία 2015-2016 η δαπάνη μειώθηκε και πλέον κυμαίνεται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν οι ελλείψεις φαρμάκων, η απόσυρση φαρμάκων από την αγορά, χρέη και εξάρτηση πληρωμών από μνημονιακές υποχρεώσεις, οι εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ, η επιβάρυνση της δαπάνης με φάρμακα για περιπατητικούς ασθενείς και η καθυστέρηση διαγωνισμών. Επίσης, ο κ. Παναγούλιας, επεσήμανε ότι οι κλειστοί προϋπολογισμοί δεν θα βελτιώσουν την παραπάνω, ήδη δυσμενή κατάσταση, αλλά θα την επιδεινώσουν.

    Την ίδια στιγμή, ο Ιωάννης Ποδηματάς, Ειδικός Σύμβουλος Γενικού Γραμματέα, Υπουργείο Υγείας,τους χαρακτήριζε «οριζόντιο» μεν, «αναγκαίο» δε, μέτρο.

    «Παρά τα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν ληφθεί στο χώρο του φαρμάκου (πχ. θεραπευτικά πρωτόκολλα), η ανάγκη για οριζόντια μέτρα δεν έχει εκλείψει. Μια τέτοια περίπτωση είναι και οι κλειστοί προϋπολογισμοί. Το παραπάνω οριζόντιο μέτρο μπορεί να λειτουργήσει θετικά, εφόσον εφαρμοστεί με έναν αποτελεσματικό, αλλά και δίκαιο τρόπο», τόνισε ο κ. Ποδηματάς.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα πρέπει να ψηφιοποιηθούν και να προσαρμοστούν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ τόνισε ότι εάν περιοριστεί η δαπάνη, στις κατηγορίες εκείνες όπου πρέπει να μειωθεί, τότε επιτυγχάνεται εξοικονόμηση και παράλληλα μειώνεται ο λόγος για προκλητή ζήτηση.

    Για την επέκταση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο νοσοκομειακό περιβάλλον, έκανε λόγο ο Ελευθέριος Θηραίος, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ-Κέντρο Υγείας Βάρης, Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών. Ο κ. Θηραίος ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους αρθρώνεται η τεκμηριωμένη φροντίδα υγείας, καθώς και τη θέση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων σε αυτήν, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν εισαχθεί στο σύστημα 40 πρωτόκολλα, ενώ 80 βρίσκονται στο στάδιο επεξεργασίας. Έκανε επίσης αναφορά στα real world evidence, που δίνουν την ευκαιρία να υπάρξει εξισορρόπηση στις κλινικές αποφάσεις και στην αποτελεσματικότητα.

    Ο Δημήτριος Κούβελας, Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Α.Π.Θ, μίλησε για τη διαχείριση του νοσοκομειακού φαρμάκου, με ειδική αναφορά στον ρόλο του Οργανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ). Ο κ. Κούβελας  σημείωσε ότι σήμερα, όπου το κόστος της υγείας καλύπτεται από τον ασφαλιστικό φορέα και οι επιλογές αυξάνουν εκθετικά σε ποσότητα και τιμή, χωρίς αποδεδειγμένη προστιθέμενη αξία, η κεντρική αξιολόγηση με ευθύνη της πολιτείας είναι πραγματική ανάγκη του συστήματος υγείας, όχι μόνο για οικονομικούς, αλλά κυρίως για ουσιαστικούς λόγους ποιότητας της μεθόδου ή του προϊόντος.

    Τέλος, η Δέσποινα Μακριδάκη, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) αναφέρθηκε στις διαδικασίες διασφάλισης επάρκειας, ασφάλειας και ορθολογικής διαχείρισης του νοσοκομειακού φαρμάκου, επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο που έχει ο Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός στη διαδικασία αυτή. «Η σωστή στελέχωση των νοσοκομειακών φαρμακείων μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εφαρμογή όλων των μέτρων που απαιτούνται για την ολιστική διαχείριση του νοσοκομειακού φαρμάκου», τόνισε η κα Μακριδάκη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ι. Δέμου: Αποκλειστικές συνεργασίες, επενδύσεις και ένα νέο βήμα της DEMO στην Ογκολογία

     
     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αντίθετος στους κλειστούς προϋπολογισμούς σύσσωμος ο φαρμακευτικός κλάδος

     



    ΣΧΟΛΙΑ