• Business

    Η «απότομη… προσγείωση» της Jumbo και οι «χρησμοί» Βακάκη στη Γ.Σ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Απόστολος Βακάκης

    Απόστολος Βακάκης


    Επιστροφή… στην κανονικότητα για τις πωλήσεις της Jumbo, οι οποίες ύστερα από το εντυπωσιακό «rebound» που πραγματοποίησαν στο πρώτο τετράμηνο (+24%) τους έτους αρχίζουν να κινούνται σε πιο ορθολογικά για τη συγκυρία επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρυθμοί ανάπτυξης υποχώρησαν αισθητά τον Μάιο, κατάφεραν ωστόσο να διατηρήσουν θετικό πρόσημο.

    Καταλυτικό ρόλο λέγεται πως έπαιξε η επιβράδυνση των εσόδων από τις βαλκανικές χώρες, οι οποίες έδωσαν πολύτιμες «ανάσες ρευστότητας» στη διάρκεια των σκληρών lockdown που είχαν επιβληθεί στην εσωτερική αγορά ενώ επιπτώσεις υπήρξαν και από την συνέχιση των περιοριστικών μέτρων στο ελληνικό λιανεμπόριο (πχ. στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να εξυπηρετούν τα καταστήματα λιανικής). Πληρέστερη εικόνα αναμένεται να υπάρξει μέσα στα επόμενα 24ώρα, οπότε και έχει προγραμματισθεί ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για την πορεία των πωλήσεων της εταιρείας.

    Εκτεταμένη ενημέρωση και μάλιστα «δια στόματος» Απόστολου Βακάκη αναμένεται να υπάρξει στην επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης που έχει δρομολογηθεί για τις 15 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ισχυρός άνδρας της Jumbo θα αναλύσει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα ενώ θα κάνει ειδική αναφορά στην «εκτόξευση» του κόστους των ναύλων που επηρεάζουν αρνητικά τις επιχειρήσεις που εισάγουν προϊόντα από την Κίνα, η οποία έχει καταστεί ο μεγαλύτερος προμηθευτής των οικονομικών του Δυτικού κόσμου. Θα σταθεί επίσης και στο «ράλι» που καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι πρώτες ύλες αλλά και το πετρελαίου, η τιμή του οποίου ανεβαίνει σταθερά τους τελευταίους μήνες.

    Η πίεση των πρώτων υλών

    Ο έμπειρος επιχειρηματίας είχε αναφερθεί στην πίεση που ασκεί το μεταφορικό κόστος και οι πρώτες ύλες στην εφοδιαστική αλυσίδα σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές πριν από περίπου ενάμιση μήνα, προειδοποιώντας μάλιστα για τις συνέπειες του πληθωρισμού στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

    «Εάν συνεχισθούν οι πληθωριστικές πιέσεις που παρατηρούνται σήμερα σε πρώτες ύλες (από 15% έως 30%) και στα μεταφορικά (έως και 500%) και αυξηθεί το κόστος χρήματος, χωρίς να υπάρχει ανάλογη αύξηση εισοδημάτων, τότε θα οδηγηθούμε σε ένα περιβάλλον ανισορροπίας. Κάτι που δημιουργεί ανησυχία και για την επόμενη χρονιά. Όλα ωστόσο θα φανούν μετά τους καλοκαιρινούς μήνες», είχε πει χαρακτηριστικά.

    Η Jumbo βέβαια, όπως έσπευσε να τονίσει, έχει φροντίσει να επαναδιαπραγματευθεί τα μεταφορικά κόστη από ένα χρόνο πριν και έτσι τα συμβόλαια παραμένουν σταθερά στην παρούσα φάση. Και για αυτό, όπως σημείωσε ο έμπειρος επιχειρηματίας, «δεν έχει αντιμετωπίσει την τραγωδία που αντιμετωπίζουν οι ανταγωνιστές της…».

    Το έκτακτο μέρισμα…

    Πληροφορίες αναφέρουν πως ο «Mr Jumbo» δεν θα παραλείψει να μιλήσει για την έκτακτη χρηματική επιβράβευση που έχει υποσχεθεί στους μετόχους, μόλις ομαλοποιηθούν οι συνθήκες. Η Jumbo έχει προαναγγείλει έκτακτη χρηματική διανομή ίση με το μέρισμα της 12μηνης χρήσης 2018/2019 δηλαδή μικτού ποσού 0,47 ευρώ ανά μετοχή, διατηρώντας την παράδοση που έχει «χτίσει» η εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια να αποζημιώνει τους μετόχους που την ακολουθούν πιστά.

    Από την άλλη πλευρά, άγνωστο παραμένει εάν ο Απόστολος Βακάκης θα αναφερθεί στα τηλεοπτικά σποτ, και εάν σχεδιάζει να τα επαναφέρει στους τηλεοπτικούς δέκτες. Υπενθυμίζεται ότι αποφάσισε να κόψει… «μαχαίρι» τις διαφημίσεις λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2020, όταν η κυβέρνηση επέλεξε να διατηρήσει κλειστά τα εμπορικά καταστήματα και να επιτρέψει μόνο το click away. Η παραδοσιακή αντίστροφη μέτρηση της εταιρείας εξαφανίστηκε ως δια μαγείας από τις οθόνες, αφού δεν υπήρχε λόγος να συνεχισθεί η διαφημιστική καμπάνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έμπειρος επιχειρηματίας θα ενεργοποιήσει τις διαφημιστικές καμπάνιες μόλις επιστρέψει η κανονικότητα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Αγορά: Οι πρώτες ύλες και οι φόβοι για «ντόμινο ανατιμήσεων» – Τι λένε Jumbo, Coca Cola και ΦΑΓΕ

    Ποιος είναι ο επόμενος «μεγάλος στόχος» του Απόστολου Βακάκη – Τι «κυνηγάει» τώρα η Jumbo

    Jumbo: Αυξημένες κατά 24% οι πωλήσεις στο τετράμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ