• Business

    Οι αντικειμενικές μειώνονται, αλλά ο ΕΝΦΙΑ… μένει ίδιος

    φόρος


    Μείωση των αντικειμενικών αξιών σε ποσοστό που δεν θα ξεπερνά το 20% για τις μεσαίες περιοχές, αλλά και ενδεχομένως μικρή αύξησή τους σε λαϊκές περιοχές, προβλέπει το πόρισμα της επιτροπής για τον επανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών, το οποίο βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

    Αν και αρχικά οι μειώσεις που προβλέπονταν στο πόρισμα άγγιζαν και το 40%, τελικά περιορίστηκαν σε maximum 20%, εν μέρει και επειδή οι μεγάλες μειώσεις θα δημιουργούσαν πρόβλημα στις αποτιμήσεις των τραπεζών.

    Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, στο πόρισμα της επιτροπής τονίζεται ότι:

    – Σε περιοχές με αντικειμενική τιμή ζώνης από 600-750 ευρώ οι τιμές πρέπει να αυξηθούν κατά 10%-15% για να προσεγγίσουν τις εμπορικές. Πρόκειται για περιοχές που αποτελούν πάνω από το 40% της χώρας, όπως το Πέραμα και η Δραπετσώνα.

    – Σε περιοχές με αντικειμενική τιμή 750-1.500 ευρώ πρέπει να μειωθούν λιγότερο ή να μείνουν σταθερές. Πρόκειται για περιοχές όπως το Αιγάλεω και το Περιστέρι.

    – Σε μεσαίες περιοχές με αντικειμενική τιμή 1.500-2.500 ευρώ πρέπει να μειωθούν κατά 10% έως και 20%. Πρόκειται για περιοχές όπως ο Χολαργός και το Παλαιό Φάληρο.

    – Σε ακριβές περιοχές με αντικειμενική τιμή 2.500 ,οι τιμές μένουν αμετάβλητες.

    Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτές οι αλλαγές θα είναι οι ίδιες που θα εφαρμοστούν τελικά, λόγω των σημαντικών διαφοροποιήσεων μεταξύ των υποεπιτροπών που συγκροτήθηκαν σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, κι έτσι δεν αποκλείεται τελικά να υπάρξουν μειώσεις στις περιοχές με τιμή ζώνης κάτω των 1.000 ευρώ, που σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να ανέρχονται στο 5%.

    Πάντως, όσοι ελπίζουν πως η μείωση των αντικειμενικών αξιών θα φέρει και αντίστοιχη μείωση της επιβάρυνσης από τον φόρο ακινήτων, πλανώνται πλάνην οικτράν, καθώς ο νέος φόρος που θα διαδεχθεί από την επόμενη χρονιά τον ΕΝΦΙΑ θα έχει νέους συντελεστές, που θα διατηρούν σταθερά τα προσδοκώμενα έσοδα, και άρα και τη φορολογική επιβάρυνση, ανεξάρτητα από το ύψος των αντικειμενικών αξιών…



    ΣΧΟΛΙΑ