• Οικονομία

    HSBC: H Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση 10ετούς ομολόγου

    • NewsRoom


    H σταθερή ανάπτυξη και το μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας θα στηρίξουν τις πιστωτικές αναβαθμίσεις και θα βοηθήσουν την Ελλάδα να διευρύνει την επενδυτική της βάση αναφέρει σε έκθεσή της η HSBC, αν και όπως επισημαίνει τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου, η έλλειψη επενδύσεων και οι φετινές εκλογές παραμένουν κύριοι λόγοι ανησυχίας των επενδυτών.

    Το επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα φαίνεται πως αναθερμαίνεται, αναφέρει στην ανάλυσή της η HSBC, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την πρώτη έκδοση 10ετούς κοινοπρακτικού ομολόγου, τότε που ξέσπασε η κρίση στη χώρα.

    Σύμφωνα με την HSBC, η Ελλάδα θα μπορούσε σύντομα να επιστρέψει στις αγορές. Η υψηλή συμμετοχή στην έκδοση του πενταετούς ομολόγου αυτόν τον μήνα υποδηλώνει ότι οι επενδυτές μπορεί να «ερωτεύονται» ξανά την Ελλάδα. Προκειμένου να διευρυνθεί περαιτέρω η επενδυτική βάση και να επανακαθιερωθεί ένα ορόσημο (liquid benchmark), η HSBC αναμένει πως θα υπάρξει έκδοση 10ετούς ομολόγου –που θα είναι η πρώτη από το PSI του 2012.

    Η Ελλάδα είναι ελκυστικά αποτιμημένη συγκριτικά με τα αναδυόμενα κράτη της ιδίας αξιολόγησης: τα επίπεδα των αποδόσεων μπορεί να είναι ελαφρώς υψηλά μετά το ράλι του Ιανουαρίου, ωστόσο η HSBC αναμένει πως αυτό θα αντισταθμιστεί από το premium της νέας έκδοσης.

    Το ΑΕΠ της Ελλάδος αναμένεται να αναπτυχθεί 2,2% το 2018, και η HSBC αναμένει ανάπτυξη 2,4% φέτος και 2% το 2020. Αυτό θα αποτελέσει την πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια που η Ελλάδα θα έχει καταγράψει τρία συνεχόμενα έτη με ανάπτυξη υψηλότερη του 2%.

    Ακόμη και αν το αναπτυξιακό momentum έχει επιβραδυνθεί ελαφρώς τελευταίως, «η Ελλάδα ήταν μέχρι στιγμής σχετικά ανεπηρέαστη από την ύφεση στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Η κατάσταση στην αγορά εργασίας (η ανεργία διαμορφώθηκε στο 18,5% το Νοέμβριο), σημαίνει ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας παραμένει ο κύριος μοχλός ανάπτυξης».

    Πάντως, η HSBC εξακολουθεί να βλέπει κινδύνους στα δημοσιονομικά της χώρας. Οι βασικοί κίνδυνοι σχετίζονται με την προσφάτως συμφωνηθείσα αύξηση 11% στον κατώτατο μισθό, την ανυπαρξία των επενδύσεων αλλά και την τραπεζική αβεβαιότητα σχετικά με τα κόκκινα δάνεια. Επίσης τις συνθήκες περιπλέκουν και οι εκλογές που θα πραγματοποιηθούν φέτος, πιθανόν ακόμα και τον Μάιο, ωστόσο τα ρίσκα φαίνεται πως είναι περιορισμένα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κ. Κάμαρης (HSBC): «Καλό το μαξιλάρι των 25 δισ. ευρώ, αλλά η Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Βόμβα» HSBC για τις ελληνικές τράπεζες: «Τα πράγματα φαίνονται χειρότερα απ’ όσο περιμέναμε»

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί η HSBC παραμένει «ουδέτερη» για την Ελλάδα. Τι περιμένουν οι επενδυτές



    ΣΧΟΛΙΑ