• Business

    Werner Hoyer (ΕΤΕπ): Να αντληθούν εγγυήσεις από EFSM για τα 40 δισ χρηματοδότησης

    Werner Hoyer, European Investment Bank (EIB)


    Από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM) θα μπορούσαν να αντληθούν οι εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των 40 δισ. ανέφερε ο Πρόεδρος  της ΕΤΕπ κ.Werner Hoyer, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΤΕπ. Σημειώνεται ότι η ΕΤΕπ προτείνει χρηματοδότηση ύψους 40 δισ. για να αντιμετωπιστεί η κρίση του κοροναϊού στις χώρες της Ευρώπαικής Ένωσης. Τονίζει ωστόσο ότι  τα κράτη μέλη θα καθορίσουν από πού προέρχονται τα κεφάλαια για την εγγύηση, ή θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν από τα ίδια τα κράτη μέλη σε προσωρινό νέο ταμείο.

    Στην ίδια  ανακοίνωση της ΕΤΕπ σημειώνεται ότι το πακέτο των 40 δισ. ευρώ περιλαμβάνει:

    • Γραμμή χρηματοδότησης από τις τράπεζες ύψους 10 δισ. ευρώ για να ενισχύσουν τις ΜΜΕ επιχειρήσεις.
    • Ειδικά καθεστώτα εγγυήσεων προς τις τράπεζες με βάση τα υπάρχοντα προγράμματα για άμεση ανάπτυξη, κινητοποιώντας μέχρι 20 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης.
    • Προγράμματα αγοράς ειδικών εγγυημένων περιουσιακών στοιχείων (ABS) που επιτρέπουν στις τράπεζες να μεταφέρουν κίνδυνο σε χαρτοφυλάκια δανείων για ΜΜΕ, κινητοποιώντας επιπλέον 10 δισ. Ευρώ στήριξης.

     

    Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Werner Hoyer: “Χρειαζόμαστε μια ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση και την χρειαζόμαστε τώρα. Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια στιγμή που πρέπει να κάνει «ό, τι χρειάζεται». Η τράπεζα της ΕΕ θα βοηθήσει σε αυτή την κρίση όπως έκανε σε κάθε παρελθόν στιγμή της δυσκολίας στην Ευρώπη, είτε λόγω οικονομικής ύφεσης είτε φυσικών καταστροφών. Θα επικεντρωθούμε άμεσα στην παροχή βοήθειας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και σε μεσαίες επιχειρήσεις. Χρειάζονται απελπισμένα βοήθεια και το χρειάζονται γρήγορα. Σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους χρηματοοικονομικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των κυριότερων εθνικών τραπεζών προώθησης, θέλουμε να αναπτύξουμε ένα σημαντικό χρηματοδοτικό πακέτο που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, χωρίς προσφυγή σε νέα νομοθεσία “.

    Επιπλέον, ο Όμιλος ΕΤΕπ θα χρησιμοποιήσει τα υφιστάμενα χρηματοπιστωτικά μέσα που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυρίως η «Χρηματοδοτική Διευκόλυνση Λοιμωδών Νόσων» της InnovFin, για τη χρηματοδότηση σχεδίων που αποσκοπούν στην εξάλειψη της εξάπλωσης, στην εξεύρεση θεραπείας και στην ανάπτυξη εμβολίου κατά του κοροναϊού.

    Ο όμιλος ΕΤΕπ θα υποστηρίξει επίσης έκτακτα μέτρα για τη χρηματοδότηση επειγουσών βελτιώσεων των υποδομών και των αναγκών εξοπλισμού στον τομέα της υγείας, χρησιμοποιώντας υφιστάμενα δάνεια-πλαίσια ή μη εκταμιευθέντα ποσά από υφιστάμενα σχέδια στον τομέα της υγείας.

    Η γραμμή έργων του Ομίλου ΕΤΕπ στον τομέα της υγείας ανέρχεται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Πρόεδρος Hoyer δήλωσε: “Θα βασιστούμε σε αυτό που κάνουμε ήδη για τον τομέα της υγείας. Είμαστε ήδη σε επαφή με εταιρείες και οργανισμούς που επιδιώκουν να χρηματοδοτήσουν την αναζήτηση εμβολίων και φαρμάκων Covid-19. Όλοι ζούμε μέσα από δύσκολους καιρούς και η Ομάδα ΕΤΕπ θα εργαστεί χωρίς παύση για να εξασφαλίσει ότι η τράπεζα της ΕΕ θα συνεισφέρει στην ταχεία επίλυση αυτής της τρομερής κρίσης ».

    Όσον αφορά την Ελλάδα, «ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αναγνωρίζει τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει ήδη ο κορωνοϊός στην ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα σε τομείς ζωτικής σημασίας όπως ο τουρισμός. Έπειτα από πρόσφατες συζητήσεις στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών και διάφορους ελληνικούς φορείς, η ΕΤΕπ διασφαλίζει ότι η προσφάτως εξαγγελθείσα στήριξη για τις επιχειρήσεις σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες μπορεί να κλιμακωθεί για να ανταποκριθεί στις νέες οικονομικές προκλήσεις. Η Επενδυτική Ομάδα της ΕΤΕπ για την Ελλάδα επιταχύνει τον προγραμματισμό της ώστε να διασφαλίσει ότι τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα θα μπορούν να υποστηρίξουν πλήρως την Ελλάδα τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες. Η ΕΤΕπ στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα και τις επιχειρήσεις της κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Η τράπεζα είναι έτοιμη να παράσχει υποστήριξη ξανά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

    δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Andrew McDowell.

    • Η ΕΤΕπ ενεργοποιεί σε σύντομο χρονικό διάστημα χρηματοδότηση που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 40 δισ. ευρώ για να στηρίξει εταιρείες στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη που υφίστανται πίεση από την πανδημία του κορωνοϊού και τις οικονομικές του επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης ζήτησης, των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού και των ελλείψεων εργατικού δυναμικού.
    • Η χρηματοδότηση θα χορηγηθεί στις ΜΜΕ (SMEs) που επηρεάζονται μέσω δανείων γέφυρας και άλλων προϊόντων που θα διατεθούν σε χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές, όπως οι ελληνικές τράπεζες. Θα είναι σχεδιασμένη με τέτοιον τρόπο ώστε να ανακουφίσει τους κεφαλαιακούς περιορισμούς των επιχειρήσεων σε τομείς ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, όπως ο τουρισμός και η φιλοξενία.
    • Η στήριξη αυτή αναγνωρίζει ότι οι ΜΜΕ απασχολούν τους περισσότερους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στην ΕΕ και στην Ελλάδα και είναι πιο επιρρεπείς σε διαταραχή των δραστηριοτήτων τους επειδή είναι υψηλής έντασης εργατικού δυναμικού, συνήθως διαθέτουν μικρότερα αποθεματικά και περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης και δεν διαθέτουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να πωληθούν.
    • Ο Όμιλος ΕΤΕπ επικεντρώθηκε σε μέτρα που θα βοηθήσουν αυτές τις επιχειρήσεις, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν με τη χρήση υφιστάμενων μέσων, χωρίς αλλαγές στη νομική τους βάση.
    • Πέραν αυτού, η ΕΤΕπ επιδιώκει να επεκτείνει τη χρηματοδότηση εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε υψηλού ρίσκου έρευνα και ανάπτυξη για εμβόλια, θεραπείες, φάρμακα και τεχνικές διάγνωσης.
    • Επιπλέον, η ΕΤΕπ είναι διατεθειμένη να τροποποιήσει άμεσα τα δάνεια που έχουν ήδη εγκριθεί για τις ανάγκες σε υποδομές και εξοπλισμό των κρατών-μελών της ΕΕ, προκειμένου να ληφθούν υπόψη πιθανές αλλαγές στις ανάγκες τους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού…



    ΣΧΟΛΙΑ