• Business

    Hermes: Πόσο κοστίζει μια Himalaya Birkin;

    • NewsRoom

    Τσάντα Birkin της Hermes


    Η  Hermès, φέρεται να είχε έσοδα 2,7 εκατομμύρια δολάρια, την ημέρα που το εμπορικό της κατάστημα άνοιξε εκ νέου στη νότια πόλη Guangzhou της Κίνας, σύμφωνα με έκθεση της Women’s Wear Daily, επικαλούμενη πολλές πηγές.

    Την πρώτη μέρα μετά τη λήξη της τρίμηνης καραντίνας, οι κάτοικοι της πόλης ξεχύθηκαν στα εμπορικά καταστήματα και «ξεσήκωσαν» την αγορά! Το μεγαλύτερο κατάστημα του γαλλικού οίκου Hermès στην Κίνα, το οποίο βρίσκεται στην και εκτείνεται σε 5.500 τετραγωνικά μέτρα, γέμισε με «διψασμένους» για τα πολυτελή αξεσουάρ του γαλλικού οίκου Κινέζους, έτοιμους να ξοδέψουν πενταψήφια ποσά για αυτά.

    Σύμφωνα με την έκθεση της Women’s Wear Daily, μάλιστα, η Hermes, γνωστή για τις τσάντες της και τα μεταξωτά μαντήλια – έλαβε μια παραγγελία μιας σπάνιας τσάντας Himalaya Birkin με διαμάντια, ανέφερε η έκθεση.

    Πλούσιοι άνθρωποι από όλη την επαρχία Γκουανγκντόνγκ, εμφανίστηκαν στο κατάστημα το περασμένο Σάββατο για να αγοράσουν, κατά κύριο λόγο, παπούτσια και δερμάτινα είδη όπως πορτοφόλια, κλειδώθηκες και αξεσουάρ. Ο αριθμός των πωλήσεων μιας ημέρας έφτασε τα  2,7 εκατομμύρια δολάρια και σύμφωνα με το WWD φέρεται να είναι ο υψηλότερος αριθμός για μία μπουτίκ στην Κίνα.

    Οι αγορές των Κινέζων είναι ενδεικτικό ότι οι καταναλωτές, είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν μετά τη χαλάρωση του lockdown που σχετίζεται με τον κοροναϊό.

    Δεν ήταν δυνατή η άμεση επικοινωνία με την HERMES για επιβεβαίωση του αριθμού των πωλήσεων. Ωστόσο, ο CEO του οίκου, Alex Dumas, ανέφερε  ότι «το ξέσπασμα του κορονοϊού στην Κίνα υπήρξε ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για την εταιρία διότι ένα μεγάλο μέρος των εσόδων της προέρχεται από την κινεζική αγορά».

    Η καταναλωτική συμπεριφορά των Κινέζων δεν έρχεται ως έκπληξη. Ο CEO του οίκου Louis Vuitton, Michael Burke, είχε αναφέρει πως ενώ μερικά εργοστάσια του έχουν ανοίξει για την παραγωγή προστατευτικών μασκών συμβάλλοντας στην καταπολέμηση του COVID-19, παράλληλα κάποια θα παράγουν κομμάτια της νέα συλλογής, καθώς η ζήτηση από τις ασιατικές αγορές έχει ήδη εκτοξευθεί!

    Το Γκουανγκντόνγκ, το οποίο γειτονεύει με το Χονγκ Κονγκ, είχε τεθεί υπό μερική καραντίνα στις αρχές Φεβρουαρίου και είναι η πιο πληγείσα επαρχία μετά τον Χουμπέι με 1.532 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και 8 θανάτους. Το lockdown της Κίνας έληξε επίσημα στην Γουχάν στις 8 Απριλίου.

    Η αξία της Birkin 

    Ενώ ο δείκτης FTSE 100 κέρδισε 12% πέρυσι, οι τσάντες Birkin του οίκου Hermès αυξήθηκαν σε αξία κατά 13%, ξεπερνώντας άλλα συλλεκτικά αντικείμενα όπως το κρασί, την τέχνη, τα ρολόγια, τα κοσμήματα ή το ουίσκι.

    Οι τσάντες Birkin είναι τόσο δημοφιλείς σε δημοπρασίες που ένας δείκτης δημιουργήθηκε από την Art Market Research προκειμένου να καταγραφεί η αυξανόμενη αξία τους. Τα τελευταία δέκα χρόνια ο δείκτης FTSE και ο χρυσός, που συχνά θεωρούνται ένα ασφαλές καταφύγιο για τους πλούσιους, αυξήθηκαν κατά 39%, ενώ οι τσάντες Birkin αυξήθηκαν σε αξία κατά 108%, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο Wealth Report της εταιρείας Knight Frank.

    Η Art Market Research, η εταιρεία που παρέχει το μεγαλύτερο μέρος των δεδομένων της έρευνας, χρησιμοποίησε τις τιμές των τσαντών Hermès για να εκτιμήσει την αγορά, καθώς αυτές θεωρούνται ως η πιο συλλεκτικές. Μάλιστα, ένα από τα πιο επιθυμητά design των τελευταίων δεκαετιών είναι η τσάντα Birkin του οίκου.

    Ποιος αγοράζει αυτές τις τσάντες;

    Η Rachel Koffsky, επικεφαλής των πωλήσεων τσαντών χειρός στον οίκο δημοπρασιών Christie’s, είχε δηλώσει στις αρχές του χρόνου ότι έχει παρατηρήσει μια ραγδαία αύξηση στο ενδιαφέρον της αγοράς για τσάντες πολυτελείας. «Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στις δημοπρασίες μας για τσάντες χειρός είναι νέοι στον Christie’s και η γνώση της συλλεξιμότητας των εν λόγω τσαντών συνεχίζει να αυξάνεται καθώς οι άνθρωποι βλέπουν ότι αυτά τα κομμάτια πωλούνται σε τιμές- ρεκόρ στις δημοπρασίες», δήλωσε. Η άνοδος των κοινωνικών δικτύων και των συλλεκτών- influencers έχει επίσης βοηθήσει στην άνοδο των τιμών, πρόσθεσε.

    Τα πιο επιθυμητά αντικείμενα, σύμφωνα με την ίδια, τείνουν να είναι σχέδια που έχουν εμφανιστεί στην πασαρέλα ή στις βιτρίνες και αυτά που έχουν δημιουργηθεί σε συνεργασία με γνωστούς καλλιτέχνες. «Οι τιμές στις δημοπρασίες μας κυμαίνονται από 100 μέχρι πάνω από 100.000 λίρες, οπότε ελκύουμε μια ποικίλη συλλεκτών», αναφέρει.

    Η πιο ακριβή τσάντα χειρός που έχει πουληθεί ποτέ ήταν μια Himalaya Birkin, φτιαγμένη από λευκό δέρμα κροκόδειλου που ζει στο Νείλο, με διαμάντια, την οποία έβγαλε σε δημοπρασία ο οίκος Christie’s το 2017. Η τιμή της ανήλθε σε 379.261 δολάρια.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σύμφωνα με την Bernstein Research, η Hermès κατασκευάζει περίπου 12.000 τσάντες Birkin ετησίως, αλλά η πώληση τους περιορίζεται στους κορυφαίους πελάτες της εταιρείας, στους οποίους περιλαμβάνονται λαμπερά ονόματα του διεθνούς jet set και γνωστοί καλλιτέχνες. Η τιμή λιανικής της συγκεκριμένης τσάντας κυμαίνεται από 9.000 δολάρια έως 150.000 δολάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ