• Business

    Hamburger – €1.500.000: Οι χριστουγεννιάτικες περιπέτειες των Βίκτωρα Πιζάντε και Χαράλαμπου Πανδή

    Χαράλαμπος Πανδής, BlueHouse

    Χαράλαμπος Πανδής, BlueHouse


    Μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, ένα πρώην ανώτερο οικονομικό στέλεχος της Bluehouse περνάει το κατώφλι του Πταισματοδίκη Αθηνών και καταθέτει απολογητικό υπόμνημα, στο πλαίσιο έγκλησης εναντίoν του, καθώς και εναντίον άλλων μελών της διοίκησης της Bluehouse, από πρώην μέτοχο της Bluehouse.

    Πέραν των όσων άλλων αναφέρονται στο υπόμνημα αυτό, που έχει διαβάσει το mononews.gr, ο εγκαλούμενος δηλώνει ότι το έτος 2022 «οι κ.κ. Πιζάντε και Πανδής οδηγούνται σε μια επιθετική συμπεριφορά εναντίον μου με εκδηλωθείσα συμπεριφορά που κλιμακώθηκε και περιέλαβε άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας, την οποία δικαιολογώ ως προς τα αίτια της πρόκλησής της και δια τούτο αποφάσισα να την υποστώ και να την υπομείνω»!

    Ο εγκαλούμενος συνεχίζει να αναφέρει πως «ως αποτέλεσμα των ως άνω γεγονότων δέχθηκε ψυχιατρική υποστήριξη και φαρμακευτική αγωγή για διάστημα άνω του ενός έτους»…

    Είναι πραγματικά σπάνιο το να διαβάζει κανείς γραπτή επίσημη κατάθεση για άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας σε μια διαχειρίστρια κεφαλαίων, η οποία μάλιστα είναι εποπτευόμενη – στη συγκεκριμένη περίπτωση – από περισσότερες από μια Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς.

    Και στην οποία έχει επενδύσει σημαντικός αριθμός εφοπλιστών, θεσμικών και κρατικών επενδυτών.

    Ενόψει της επίσημης φύσης της κατάθεσης, με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του αρμόδιου εισαγγελέα στον οποίο έχει αποσταλεί η κατάθεση αυτή.

    Σε ξεχωριστό επίπεδο, όμως, με ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση της, υπό τον Απόστολο Βακάκη, εταιρείας Jumbo εξαιτίας της αναφοράς σε βία από τον Χαράλαμπο Πανδή, ο οποίος συμμετέχει και στο Διοικητικό Συμβούλιο της εισηγμένης!

     

    Οι καταθέσεις στην Κυπριακή Αστυνομία

    Την ίδια ημέρα στην Κύπρο, δύο μάρτυρες καταθέτουν στην Κυπριακή Αστυνομία.

    Οι καταθέσεις, σύμφωνα με πηγές που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, αφορούν ποινική έρευνα των Κυπριακών Αρχών για εικονικά τιμολόγια εξόδων, αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία εκδόθηκαν μεταξύ των εταιρειών Bluehouse Capital Advisors Ltd και Bluehouse Hodings Participations Ltd, οι οποίες ανήκουν στον όμιλο εταιρειών Bluehouse, αλλά και από την Swindon Holdings and Finance (BVI) Limited, εταιρεία του Βίκτωρα Πιζάντε με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

    Σύμφωνα με την έρευνα, επισημαίνουν πηγές, «Οι Βίκτωρ Πιζάντε, Χαράλαμπος Πανδής, Δέσποινα Μηναδάκη και Ελένη Μαδούρου φέρονται να οργανώνουν προχρονολογήσεις τιμολογίων και συμφωνιών.

    Σκοπός τους δεν είναι άλλος παρά η αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ που αναλογεί στα πιο πάνω τιμολόγια, με αποτέλεσμα φοροδιαφυγή άνω του μισού εκατομμυρίου Ευρώ».

    Βίκτωρ Πιζάντε, Bluehouse

    Σύμφωνα με την αστυνομία, «Η προχρονολόγηση εγγράφου το καθιστά πλαστό, με αποτέλεσμα να ερευνώνται τα αδικήματα της πλαστογραφίας, διακίνησης πλαστού εγγράφου, φοροδιαφυγής ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».

    Ερευνάται επίσης «Κατά πόσο στα πλαίσια αυτά έχουν εμβασθεί χρήματα στην Ελβετική τράπεζα Pictet, στην οποία και διατηρεί τους τραπεζικούς της λογαριασμούς η Swindon ή σε άλλες προσωπικές επενδύσεις των Πιζάντε και Πανδή».

    Σύμφωνα με έγκυρη πηγή από τη Μεγαλόνησο που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, «η έρευνα της Κυπριακής Αστυνομίας είναι ιδιαίτερα έντονη και σχετίζεται και με άλλα θέματα που άπτονται της πρόσφατης δημοσιογραφικής έρευνας Cyprus Confidential».

    Βέβαια, η καταγγελία αυτή περί φοροδιαφυγής δεν είναι η μοναδική, αφού εκκρεμεί και έγκληση στην Ελλάδα για φοροδιαφυγή εναντίων του Βίκτωρα Πιζάντε, η οποία και βρίσκεται στο στάδιο της εισαγγελικής έρευνας και η οποία αναφέρεται στην πώληση του προσωπικού του σκάφους αναψυχής Riva, μέσω εικονικής χρησιμοποίησης Σερβικής εταιρείας του ομίλου της διαχειρίστριας Bluehouse, με σκοπό τη φοροδιαφυγή ΦΠΑ ύψους €150,000!!!

     

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου

    Και όλα αυτά συμβαίνουν μόλις λίγες ημέρες αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου «έλαβε μια υπογεγραμμένη καταγγελία από πρώην ανώτατο στέλεχος της Bluehouse, συνοδευόμενη από πληθώρα γραπτών αποδεικτικών στοιχείων τα οποία καταδεικνύουν ότι ο Βίκτωρας Πιζάντε, απέσπασε από το αδειοδοτημένο fund Bluehouse Accession Property (II) LP ποσό τουλάχιστον €1.500.000».

    Το ποσό αυτό ελήφθη από το fund – σύμφωνα με την καταγγελία – μέσω μιας εικονικής συμφωνίας με εταιρεία από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους που ονομάζεται Global Directors Limited.

    Από τα αποδεικτικά έγγραφα που συνοδεύουν την επίσημη αυτή καταγγελία, τα χρήματα αυτά ουσιαστικά έφυγαν από τους λογαριασμούς των επενδυτών και διοχετεύθηκαν στην εταιρεία του Βίκτωρα Πιζάντε, Swindon, και το λογαριασμό που τηρεί στην Ελβετική τράπεζα Pictet.

    Την εταιρεία που «προσέφερε» την τιμολόγηση του ποσού και την διοχέτευση του στην Swindon παρείχε η κυρία Judith Hamburger από την Ελβετία, η οποία ειδικεύεται σε παροχή εταιρικών υπηρεσιών, όπως διευθυντή, trustee κλπ. στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

    Μάλλον δεν αποτελεί σύμπτωση, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, ότι «Η Judith Hamburger μέχρι πρότινος προσέφερε υπηρεσίες και στην Swindon, ενώ μετά τις αποκαλύψεις, φέρεται να ορίστηκε εσπευσμένα διευθύντρια της Swindon, η δικηγόρος της Buehouse Δέσποινα Μηναδάκη!».

    Και πάλι σύμφωνα με την καταγγελία, «η εταιρεία Global Directors ουδεμία υπόσταση είχε, ούτε καν την δυνατότητα να παρέχει τις υπηρεσίες που υποτίθεται ότι παρείχε και για τις οποίες τιμολόγησε».

    Τα γεγονότα της καταγγελίας υποστηρίζονται από πλούσιο έγγραφο υλικό, το οποίο και συνάδει απόλυτα με την καταγγελία.

    Ιδιαίτερα σοκάρει όμως ο κυνισμός με τον οποίο εκφράζεται απροκάλυπτα από τον Πιζάντε σε εταιρικά έγραφα, που έχoυν δει πηγές, «η βούληση για την υφαρπαγή €2 εκατομμυρίων παράνομα και εν κρυπτώ από τους επενδυτές».

    Τα γεγονότα της καταγγελίας όμως επιβεβαιώνονται πλήρως και από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών, καθιστώντας την αμφισβήτηση των καταγγελιών σχεδόν (αν όχι εντελώς) αδύνατη.

    Τo mononews ανέτρεξε στα δημοσιευμένα έγγραφα και επιβεβαίωσε την σημείωση στις οικονομικές καταστάσεις: «In April 2017, Bluehouse Accession Project XVIII Ltd, a related company and under common control with Vrbani, entered into an intermediation agreement with Global Directors, a third party, for negotiating with the lending bank of Vrbani for the acquisition of its bank facility and the future financing of the investment through new bank borrowing. The intermediation fees under this service agreement amounted to €1,5 million.».

    Όλα καλά θα μπορούσε να πει κανείς, αν είχε πραγματοποιηθεί οτιδήποτε από τα πιο πάνω.

    Γιατί από τα έγγραφα της καταγγελίας προκύπτει αβίαστα πως τόσο τα συμβατικά έγγραφα (συμφωνία / τιμολόγια) αλλά και όλες οι επικοινωνίες για τη δήθεν συμφωνία με την Global Directors πραγματοποιούνται κατόπιν της ολοκλήρωσης της συναλλαγής.

    Πολύ περισσότερο, πηγή που συμμετείχε στην έρευνα, «χαρακτήρισε αστεία την αναφορά σε δήθεν διαπραγμάτευση μεταξύ της Global Directors και της νέας πιστώτριας τράπεζας, αφού η νέα πιστώτρια ήταν η Eυρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία μάλιστα ήταν ήδη μέτοχος του fund που κατείχε την επένδυση αλλά και εκ των θυμάτων της εικονικής τιμολόγησης».

    Με άλλα λόγια, η EBRD φέρεται όχι μόνο να υπέστη ζημιά από την εικονική τιμολόγηση, αλλά να τη χρηματοδότησε κιόλας εν αγνοία της!

    Άλλωστε, και από τα ίδια τα έγγραφα προκύπτει εύκαιρα ο χρόνος της αληθινής έκδοσης τους και αποδεικνύεται ότι είναι όντως προχρονολογημένα, ένα ακόμα πεδίο που αναμένεται να απασχολήσει την Κυπριακή Αστυνομία.

    Από δύο επικοινωνίες τουλάχιστον φαίνεται να στοιχειοθετείται επαρκώς η καταγγελία.

    Στις 28 Σεπτεμβρίου 2017, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την οποία υποτίθεται γίνει η διαμεσολάβηση της Global Directors, ανώτατο στέλεχος της Bluehouse, με εντολή Πιζάντε, ετοιμάζει ένα email με το οποίο φέρεται «να αναζητεί κάποιον να κάνει την εικονική τιμολόγηση €2 εκατομμυρίων και την επιστροφή σε εταιρεία συμφερόντων τους και το στέλνει στον Πιζάντε για έγκριση».

    Ο Πιζάντε απαντάει «θα προτιμούσα να μην τα έχουμε αυτά γραπτά. Προσπάθησε να του μιλήσεις».

    Στη δεύτερη επικοινωνία ο Βίκτωρ Πιζάντε αναφερόμενος στην περιγραφή της συναλλαγής αυτής στις οικονομικές καταστάσεις της αναφέρει «Αν η στρατηγική μας είναι να είναι τόσο μπερδεμένα που κανείς δεν θα τα καταλάβει, σίγουρα δουλεύει! Θα το δω, αλλά πραγματικά μου αρέσει που είναι τόσο μπερδεμένα».

    Η απάντηση αυτή δίνεται σε ερώτημα ανώτατου οικονομικού στελέχους που σημειώνει ότι οι αναφορές αυτές στις οικονομικές καταστάσεις είναι «ευαίσθητες» γιατί θα δοθούν στους επενδυτές και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης!

     

    Η Εισαγγελία του Μονάχου

    Και εάν τα πιο πάνω δεν είναι αρκετά, η Εισαγγελία του Μονάχου έχει ήδη καλέσει αριθμό προσώπων ως ύποπτους για ενδεχόμενη διάπραξη δωροδοκίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ προς τον τραπεζίτη Roman Mocik, πρώην στέλεχος της Γερμανικής τράπεζας FMS Wertmanagement / Deutsche Pfandbriefbank μέσω της εταιρείας DDH Credit Management Limited από την Κύπρο, ιδιοκτησίας των Victor Pisante και Χαράλαμπου Πανδή.

    Επενδυτής της Bluehouse με τον οποίο επικοινώνησε το mononews αναφορικά με τα πιο πάνω στοιχεία, ανέφερε πως: «Τόσο ιδιώτες, όσο και θεσμικοί επενδυτές έχουν ενημερωθεί και είναι σε συνεχή επικοινωνία ως προς τις ενέργειες διασφάλισης των συμφερόντων τους απέναντι στους Βίκτωρα Πιζάντε, Χαράλαμπο Πανδή και των στελεχών της Bluehouse».

    Περαιτέρω, δήλωσε πως «επειδή το ζήτημα αυτό αποτελεί μέρος επικείμενης κακουργηματικής έγκλησης δεν επιθυμώ να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες της έρευνας. Παρόλα αυτά δεν μπορώ παρά να σημειώσω το αυτονόητο, ότι η επαγγελματική διαχείριση κεφαλαίων βασίζεται στο θεμέλιο της εμπιστοσύνης.

    Αποκαλύψεις όπως αυτές κλονίζουν κάθε έννοια πίστης και εμπιστοσύνης και δυστυχώς για μια ακόμα φορά δυσφημούν την Ελλάδα διεθνώς.

    Η εισαγγελική έρευνα που θα ακολουθήσει με βεβαιότητα θα καταδείξει τι πραγματικά συνέβη και τι όχι.

    Επιβάλλεται να ανοίξουν οι λογαριασμοί της Swindon στην Pictet από τις Ελληνικές εισαγγελικές αρχές για να ξεκαθαρίσει μια και καλή το τοπίο κατά πόσο χρήματα από τα funds μεταφέρθηκαν στον λογαριασμό της Pictet και για ποιο λόγο.

    Άλλωστε ο Βίκτωρ Πιζάντε έχει δηλώσει ενόρκως ότι πάντα ήταν πραγματικά κάτοικος Ελλάδας, επομένως σαφώς και εμπίπτει εντός της δικαιοδοσίας των Ελληνικών ποινικών δικαστηρίων.

    Ο κ. Pisante θα πρέπει να εξηγήσει τις πολλαπλές φορολογικές του κατοικίες, όσο και το πως έλαβε το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς non-dom το οποίο απευθύνεται μόνο σε αλλοδαπούς εύπορους επενδυτές ενώ ήταν πραγματικά κάτοικος Ελλάδας, αλλά και την νομιμότητα των κεφαλαίων που φέρονται να καταλήγουν στον λογαριασμό της Swindon στην Ελβετική τράπεζα Pictet».

    Τελικά το 2023 δεν είχε καλό τέλος για τους Πιζάντε και Πανδή, ενώ παράλληλα φαίνεται να έβαλε στο κάδρο των αρχών και στελέχη της εταιρείας, όπως η Δέσποινα Μηναδάκη και Ελένη Μαδούρου.

    Πάντως, αν πρέπει να κάνουμε την εορταστική μας πρόβλεψη, και το 2024 δεν το βλέπουμε να έρχεται με θετική διάθεση…

    Διαβάστε επίσης:

    Έρχεται η ώρα της κρίσης για τους συνιδρυτές της Bluehouse

    Νέες καταγγελίες – φωτιά κατά της Bluehouse για υπεξαίρεση

    Η απάντηση της Bluehouse & η μήνυση για απάτη και απιστία



    ΣΧΟΛΙΑ