• Business

    H βρετανική SSE εισέρχεται στην ελληνική αγορά ΑΠΕ με χαρτοφυλάκιο 700 MW

    Stephen Wheeler, Γενικός Διευθυντής SSE Renewables


    Η ισχυρή βρετανική εταιρεία παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ,  SSE, εξασφάλισε την παρουσία της στην ελληνική αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με ένα χαρτοφυλάκιο έργων σε διάφορα στάδια αδειοδότησης, 700 MW.

    Τα έργα αυτά είναι το ελληνικό χαρτοφυλάκιο των έργων της Siemens Gamesa Renewable Energy, από την οποία εξαγόρασε η βρετανική εταιρεία το Τμήμα Ανάπτυξης Έργων σε Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία.

    Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες η  Siemens Gamesa Renewable Energy και η βρετανική SSE συμφώνησαν την πώληση από την πρώτη στη δεύτερη αιολικών έργων συνολικής ισχύος 3,9 GW.

    Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και είναι ύψους 580 εκατ. ευρώ. Το τίμημα αυτό, θεωρείται υψηλό από την αγορά, αφού αφορά άδειες έργων και όχι έργα ολοκληρωμένα.  Ουσιαστικά σημαντικές επενδύσεις για την ολοκλήρωση των έργων του χαρτοφυλακίου που η SSE εξασφάλισε. Ωστόσο, η κίνηση αυτή της SSE που διαθέτει 4 GW σε ΑΠΕ σε Βρετανία και Ιρλανδία, δείχνει την αποφασιστικότητά της να πρωταγωνιστήσει στην αγορά ΑΠΕ  της Νότιας Ευρώπης.

    Σημειώνεται  ότι το χαρτοφυλάκιο που απέκτησε αφορά χερσαία αιολικά της Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) σε Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία. Σύμφωνα με τη Siemens Gamesa, τα έργα αυτά βρίσκονται «σε διάφορα στάδια ανάπτυξης», ενώ επισημαίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης από κοινού και φωτοβολταΐκών projects ισχύος έως 1 GW.

    Γιατί πούλησε η SGRE

    Η απόφαση της Siemens Gamesa Renewables να μεταβιβάσει τον τομέα Ανάπτυξης Έργων συνδέεται με τις κακές επιδόσεις του τομέα λόγω των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού και της αύξησης κόστους. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα η εταιρεία θα διατηρήσει τη δραστηριότητα πώλησης και συντήρησης ανεμογεννητριών.

    Η γνωστοποίηση της συμφωνίας συνέπεσε με τη δημοσίευση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της SGRE για το δεύτερο φετινό τρίμηνο, κατά το οποίο κατέγραψε έσοδα 2,2 δις ευρώ και λειτουργικές ζημίες ύψους 304 εκατ. ευρώ.

    Η Siemens Energy ανακοίνωσε ζημιές 240 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο χρήσης, κυρίως εξαιτίας των προβλημάτων της μονάδας ανεμογεννητριών Siemens Gamesa, η οποία έχει γινει “βαρίδι” για την μητρική της μετά από τρεις αρνητικές προειδοποιήσεις για τα κέρδη.

    Η Siemens Energy ανακοίνωσε το μεγαλύτερο μέρος των αποτελεσμάτων της τον προηγούμενο μήνα, όταν υποχρεώθηκε να περικόψει τις εκτιμήσεις της αμέσως μετά την ανακοίνωση των προβλημάτων εφοδιασμού της Siemens Gamesa και του υψηλότερου από ό,τι αναμενόταν κόστους για μια νέα γενιά ανεμογεννητριών.



    ΣΧΟΛΙΑ