• Business

    Κ. Μαύρος (ΔΕΗ Ανανεώσιμες): Προτεραιότητα η υλοποίηση των έργων μας, μετά οι εξαγορές

    Κωνσταντίνος Μαύρος ΔΕΗΑΝ

    Κωνσταντίνος Μαύρος Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ Ανανεώσιμες


    «Προτεραιότητα για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι η υλοποίηση του χαρτοφυλακίου έργων που έχει αναλάβει υλοποιώντας το επιχειρηματικό σχέδιο που έχει ανακοινώσει», δήλωσε χθες στο mononews.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος.

    Σημείωσε επίσης ότι το πλάνο περαιτέρω ανάπτυξης με εξαγορές στο εξωτερικό δεν είναι άμεσο, αλλά τοποθετείται από το 2022 και μετά.

    «Ο όμιλος ΔΕΗ έχει δεσμευτεί να οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση και προς τούτο άλλωστε κινούμαστε σήμερα με ταχύτατους ρυθμούς για την ανάπτυξη σταθμών ΑΠΕ. Έχουμε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πλάνο για ανάπτυξη έργων αρκετών GW εντός της πενταετίας ενώ σήμερα κατασκευάζουμε έργα ισχύος 300MW, μέγεθος πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της επιχείρησης», τόνισε.

    Στην ομιλία του στην εκδήλωση των ResInvest & Ameresco για την κατασκευή του νέου αιολικού σταθμού, τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη η ενεργειακή μετάβαση σε παγκόσμιο επίπεδο, με την Ελλάδα να είναι από τις χώρες που έχουν θέσει ιδιαίτερα υψηλούς στόχους για την επίτευξή της.

    Ο κ. Μαύρος αναφέρθηκε και στη σημασία των ΑΠΕ για την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας.

    «Η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα μειώσει τελικά το κόστος ενέργειας ενώ βεβαίως οδηγούμαστε σε μια τελείως διαφορετική ενεργειακή αγορά με νέες τεχνολογίες όπως το υδρογόνο να αναμένεται να αναπτυχθούν στο εγγύς μέλλον.

    Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρωπαϊκή χονδρεμπορική αγορά έφτασαν πρόσφατα σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, προκαλώντας ανησυχίες και πολιτικές συζητήσεις σε ολόκληρη την Ήπειρο. Βλέπουμε ότι για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που πρόκειται να παραδοθούν το 2022, η τιμή των 100 ευρώ ανά MWh έχει πλέον ξεπεραστεί.

    Η σημερινή κατάσταση προκλήθηκε από τις αυξήσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων και σίγουρα όχι από την ίδια την ενεργειακή μετάβαση. Αντίθετα, η ενεργειακή μετάβαση, η οποία θα μείωνε – και θα μειώσει – δραστικά τη χρήση ορυκτών καυσίμων, εξελίσσεται πολύ αργά. Αυτό το γεγονός θα πρέπει να μας παρακινήσει ώστε να εντείνουμε τις προσπάθειες απαλλαγής από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι προσπάθειες αυτές θα μειώσουν την εξάρτηση της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα αρκετά σύντομα. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν επαναλαμβανόμενες εμφανίσεις παρόμοιων γεγονότων στο άμεσο ή και το μεσοπρόθεμο μέλλον».

    Επενδύσεις 500 δισ. στην Ελλάδα για μείωση ρύπων 55% ως του 2030

    Σχετικά με τις επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν, σημείωσε ότι στην πράξη πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα επενδύσεις 500 δισ. ευρώ ώστε η χώρα να πετύχει τους στόχους για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030 και 100% (net zero) μέχρι το 2050, σύμφωνα με την McKinsey. Επενδύσεις που αφορούν σε ΑΠΕ, σε μετακινήσεις και σε κτίρια.

    “Από αυτά, 75 δισ. ευρώ είναι νέα κεφάλαια ενώ τα υπόλοιπα είναι κεφαλαιουχικές δαπάνες που είχαν προγραμματιστεί και ανακατευθύνονται. Ως εκ τούτου, η προσπάθεια αποανθρακοποίησης της ελληνικής οικονομίας θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αλλά και θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά περίπου 3% ή αν το θέσουμε σε απόλυτους αριθμούς κατά 5 δισ. ευρώ.

    Όπως εξήγησε, η Ελλάδα εκπέμπει σήμερα 86 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα με τον τομέα της ενέργειας να ευθύνεται για το 32% αυτών των εκπομπών. Ο ενεργειακός τομέας πρακτικά, όπως είπε, θα διπλασιάσει το μέγεθός του τα επόμενα χρόνια ενώ η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος θα επιτρέψει για πρώτη φορά τη μείωση του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά ακόμη και κάτω από τον μέσο όρο των τιμών της Ευρώπης.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ