• Business

    H S&P αναβάθμισε τις Alpha Bank και Εurobank

    Καραμούζης

    Νίκος Καραμούζης, ετών 63. Πρόεδρος Eurobank


    H επιτυχημένη ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από τις δυο τράπεζες με την συνδρομή ιδιωτικών κεφαλαίων οδήγησε το διεθνή οίκο να προχωρήσει στην αναβάθμισή τους σε  «Selective Default» από «Default» τις Alpha Bank και Eurobank, μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

    Οι δύο τράπεζες δεν θα χρειαστούν στήριξη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τονίζει ο διεθνής οίκος. Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά την Eurobank τονίζει ότι η αναβάθμιση αντανακλά το γεγονός της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Όπως αναφέρει, η Eurobank κάλυψε πλήρως τις κεφαλαιακές τις ανάγκες μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων.

    Φωκίων Καραβίας. Ετων 52. CEO Eurobank
    Φωκίων Καραβίας. Ετων 52. CEO Eurobank

    Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι η αξιολόγηση SD αντανακλά το γεγονός ότι στην Ελλάδα παραμένουν σε ισχύ οι κεφαλαιακοί έλεγχοι.Για την Alpha Bank  αποδίδει την αναβάθμιση στην επιτυχημένη ολοκλήρωση της ΑΜΚ και την πλήρη κάλυψη της απο ιδιωτικά κεφάλαια. Επισημαίνει και για την δεύτερη τράπεζα ότι δεν θα απαιτηθουν κεφάλαια από το ΤΧΣ.

    Δημήτριος Μαντζούνης. Ετών 68. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank
    Δημήτριος Μαντζούνης. Ετών 68. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank

    Παράλληλα επισημαίνει το αγκάθι των κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα, το οποίο αντανακλάται στην αξιολόγηση «SD». Ο διεθνής οίκος αναβάθμισε προηγουμένως την αξιολόγηση ομολόγων των δυο τραπεζών (senior unsecured bonds) σε «CCC+» από «D».



    ΣΧΟΛΙΑ