• Business

    Γρηγόρης Δημητριάδης (Υπερταμείο): Τη Δευτέρα ο διαγωνισμός για καταγραφή των ακινήτων της ΕΤΑΔ – Το 2025 στρατηγικός επενδυτής στα ΕΛΤΑ- Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο

    Ο Διευθύνων Σύμβουλός του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης

    Ο Διευθύνων Σύμβουλός του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης


    Μετά από δύο χρόνια προετοιμασίας, ήρθε η ώρα το Υπερταμείο να βάλει μια τάξη στην ΕΤΑΔ. Τη Δευτέρα προκηρύσσει διαγωνισμό για την πρόσληψη των εταιρειών που θα αναλάβουν την καταγραφή, κατάταξη, αποτίμηση και αξιοποίηση των 36.000 ακινήτων που δεν αμφισβητούνται. Θα επιλεγούν 8 εταιρείες που θα αναλαμβάνουν  πακέτα των 1000 ακινήτων, για να τα ξεκαθαρίζουν και όποια τελειώνει θα αναλαμβάνει επόμενο πακέτο.

    Για την ΕΤΑΔ και τις υπόλοιπες θυγατρικές του Υπερταμείου αλλά και για το χρονοδιάγραμμα του νέου Επενδυτικού ταμείου, μίλησε στο mononews.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης.

     Όπως είπε τον Ιούνιο αναμένεται να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο που θα ιδρύει το  Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, το Fund του Υπερταμείου που θα επενδύει και θα προσελκύει επενδύσεις σε μεγάλα ελληνικά projects. Στο μεταξύ θα έχει βγει η αποτίμησης από τη Nomura για την αξία των ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ που θα αντιστοιχεί στο ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί στο Υπερταμείο και στο Χρέος από τον προϋπολογισμό.

    Την ίδια στιγμή, όπως λέει ο κ. Δημητριάδης,  το 2024 αναμένεται καθοριστική χρονιά για τα ΕΛΤΑ, καθώς αν πετύχουν το break even και ένα νέο business plan ανάπτυξης από το 2025 θα αναζητήσουν στρατηγικό επενδυτή. Και μέσα στην επόμενη εβδομάδα ξεκινούν και οι διαγωνισμοί για να την καταγραφή, κατηγοριοποίηση και τελικά αποτίμηση και αξιοποίηση των 36.0000   ακινήτων της ΕΤΑΔ.

    Πότε ξεκινάει το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο με τι κεφάλαια και στόχους;

    Προχωράμε άμεσα στο διαγωνισμό για τον Σύμβουλο που θα αναλάβει να στήσει τον τρόπο που θα λειτουργεί το  Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, το Fund που θα είναι θυγατρική του Υπερταμείου. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε την αποτίμηση της Nomura για την αξία των ΕΥΑΘ και ΕΥΑΘ, ποσό που θα καταβληθεί από τον προϋπολογισμό, το  μισά για  αποπληρωμή δημόσιου χρέους και τα μισά θα αποτελέσουν το μετοχικό κεφάλαιο του fund. Τον Ιούνιο αναμένουμε το νόμο για την ίδρυση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου.

    Στόχος μας είναι το fund να επενδύει μειοψηφικά σε ελληνικά  projects προσελκύοντας ξένα funds  που θέλουν να συνεπενδύουν με τοπικό θεσμικό επενδυτή. Εμείς σχεδιάζουμε το νέο fund ώστε να είμαστε συμπληρωματικοί με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, καθώς εμείς θα επιλέγουμε συμμετοχή σε επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Οι τομείς δραστηριοποίησης τους, θα επιλεγούν τους επόμενους μήνες, αλλά προσανατολιζόμαστε σε τομείς υποδομών και ενεργειακής μετάβασης.

    Πώς πηγαίνουν τα ΕΛΤΑ φέτος και ποια είναι τα σχέδιά σας για αυτά;

    Στα ΕΛΤΑ, γίνεται μια προσπάθεια να μειωθούν τα έξοδά τους και αυτή η προσπάθεια το 2024 θα αρχίσει να αποδίδει. Ταυτόχρονα από το καλοκαίρι και μετά με κάποιες νέες κινήσεις που κάνει η εταιρεία, θα αρχίσει να φαίνεται και η δυναμική και η προοπτική τους. Ακόμη και οι πελάτες των ΕΛΤΑ από τα 2024 και 2025 θα βλέπουν τα οφέλη από τη στροφή που γίνεται στα ΕΛΤΑ.

    Και το 2025 θα αναζητήσουμε στρατηγικό επενδυτή που θα μπορέσει να συμμετάσχει στην εταιρεία όχι μόνο επενδυτικά αλλά και συμβάλλοντας ώστε να αναπτυχθεί.

    Η ΕΤΑΔ είναι σε πορεία αξιοποίησης; Τι γίνεται με το χρόνιο πρόβλημα με τον Αττικό Ήλιο (υπόθεση Μαντωνανάκη);

    Για το θέμα με τον Αττικό Ήλιο, πρέπει κάποια στιγμή πρέπει να βρούμε ένα τρόπο  να βρεθεί μια λύση, γιατί σήμερα η υπόθεση βρίσκεται σε αδιέξοδο. Πρέπει να μελετήσουμε όλα τα ενδεχόμενα και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να λύσουμε αυτή το πρόβλημα, ελπίζω φέτος. Όσο για το διαγωνισμό για το Ταε-κβο-ντο, σημείωσε ότι αν ο διαγωνισμός αποδειχθεί άγονος, θα πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση του.

    Η ΕΤΑΔ πρέπει να κάνει μια εσωτερική αναδιοργάνωση ώστε να γίνει μια σύγχρονη εταιρεία real estate. Επίσης, ξεκινάμε το  διαγωνισμό που σχεδιάζουμε εδώ και δύο χρόνια για να αναθέσουμε σε διαφορετικές εξειδικευμένες εταιρείες, πακέτα των 1000 ακινήτων για να  μπορέσουμε να καταγράψουν με ακρίβεια τα ακίνητα που διαθέτουμε. Από τα 72.000 ακίνητα που ανήκουν συνολικά στην ΕΤΑΔ, τα μισά εκτιμάται ότι είναι καταπατημένα και θέλουμε να ξεκινήσουμε να καταγράφουμε τα υπόλοιπα τα 36.000 που δεν είναι καταπατημένα.

    Έχουμε προδιαγράψει ότι θα αναλάβουν 8 εταιρείες το έργο, στις οποίες θα δίνουμε από 1000 ακίνητα, για να κάνουν αξιολόγηση κατηγοριοποίηση και αποτίμηση. Η εκτίμηση που έχουμε κάνει είναι ότι από τα 36.0000 για τα 6.500 υπάρχουν όλα τα στοιχεία και μπορεί να γίνει άμεσα η αποτίμηση, και για 1.000 από αυτά ότι υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον και μπορούν να αξιοποιηθούν. Θα μπορούν να βγουν στην αγορά άμεσα και να πουληθούν. Όλο το σχέδιο καταγραφής των ακινήτων της ΕΤΑΔ θα διαρκέσει δύο χρόνια, αλλά όποιο πακέτο ακινήτων ξεκαθαρίζεται θα μπορεί να προχωρά η αξιοποίησή του. Το 2025 θα έχουμε πραγματικά αποτελέσματα, από την αξιοποίηση αυτών των ακινήτων.

    Το Υπερταμείο ανήρτησε χθες το διεθνή διαγωνισμό για να αναθέσει σε συμβουλευτική εταιρεία να διαθέσει στελέχη για να αναλάβουν την εποπτεία όλου του έργου. Στις 15 Απριλίου θα δημοσιευτεί στο σάιτ του Υπερταμείου, ο ανοιχτός διαγωνισμός, που θα καλούμε τις εταιρείες να αναλάβουν το ξεκαθάρισμα των ακινήτων της ΕΤΑΔ. Θα έχουμε μοιράσει τα ακίνητα σε πακέτα των 1000 ακινήτων, και όποια από τις 8 εταιρείες που θα επιλεγούν προχωράει το πακέτο που αναλαμβάνει θα παίρνει και το επόμενο.

    Ποια είναι τα σχέδιά σας για την ΓΑΙΑΟΣΕ;

    Όσο για τη ΓΑΙΑΟΣΕ, αναμένουμε το νομοσχέδιο που θα μεταφέρει το τροχαίο υλικό στο νέο ΟΣΕ. Μετά η εταιρεία θα επικεντρωθεί στο real estate για την ανάπτυξη των ακινήτων γύρω από τους σταθμούς, για εμπορικούς σκοπούς, χώρο γραφείων ή εστίαση.

    Πότε θα ζητήσετε δεσμευτικές προσφορές για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας;

    Μέχρι τέλος του μήνα αναμένουμε να έχουμε ολοκληρώσει τη σύμβαση παραχώρησης για το αεροδρόμιο Καλαμάτας, ενσωματώνοντας κάποια από  τα σχόλια των 4 ενδιαφερομένων. Η σύμβαση   θα προβλέπει ότι θα μπορεί να βοηθηθεί ο επενδυτής στο CAPEX στην αρχή.  Αφού διαμορφώσουμε την τελική σύμβαση και εγκριθεί από τα υπουργεία θα δώσουμε το τελικό κείμενο και θα ζητήσουμε τις δεσμευτικές προσφορές.

    Και έχουμε και τα 22 αεροδρόμια, που τα προετοιμάζουμε για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε το διαγωνισμό, ώστε να υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Διαβάστε επίσης

    Υπερταμείο: Επιδόσεις ρεκόρ στο δ’ τρίμηνο και στο σύνολο του 2023

    ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινά ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του «Ακτή και Camping Αγίας Τριάδας»

    Κωστής Χατζηδάκης: Έρχονται κίνητρα για συγχωνεύσεις – Fast track προσλήψεις για τις θυγατρικές του Υπερταμείου στο πρότυπο της ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ