• Business

    Γουόρεν Μπάφετ: Πώς περιγράφει τον ιδανικό διάδοχό του

    • NewsRoom

    Γουόρεν Μπάφετ


    Ο σοφός της Όμαχα ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους επενδυτές της Wall Street, όχι μόνο για τον επενδυτικό του ταλέντο αλλά και για τον λιτό τρόπο που έχει επιλέξει να ζει. Ο Γουόρεν Μπάφετ μένει στο ίδιο σπίτι που αγόρασε το 1958, το οποίο βρίσκεται μόλις πέντε λεπτά μακριά από την εταιρεία του Berkshire Hathaway και πληρώνεται εδώ και 40 χρόνια με μόλις 100.000 δολάρια ετησίως για τις υπηρεσίες του στην εταιρεία.

    Ο Μπάφετ έχει αποδείξει στην πολυετή καριέρα του ότι δεν εκτιμάει τις καιροσκοπικές συμπεριφορές, γι’ αυτό και στα 92 του χρόνια, καθώς προετοιμάζει την διαδοχή του αναζητεί κάποιον να πάρει τη θέση του, ο οποίος δεν θα περιμένει να γίνει πλούσιος από την εταιρεία του. Ιδανικά, θα ήθελε να είναι ήδη πλούσιος.

    Η διαφορά με τους άλλους CEO της Wall Street

    Την ώρα που στελέχη του λαμβάνουν ακόμα και 16 εκατ. δολάρια ετησίως, ο Μπάφετ αλλά και ο επί δεκαετίας συνεργάτης του Τσάρλι Μάνγκερ έχουν περιοριστεί στα 100.000 δολάρια ετησίως. Αρνούνται και οι δύο να πάρουν μπόνους, ασχέτως των επιδόσεων της εταιρείας, αν και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να διαθέσουν εκατομμύρια σε μπόνους στα στελέχη τους που αποδίδουν ως επιβράβευση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο δραστήριος επενδυτής και πρόεδρος της Berkshire, εδώ και 40 χρόνια λαμβάνει τον ίδιο ακριβώς μισθό με εισήγηση δική του.

    Αν συγκριθεί με άλλους CEO του S&P 500, η διαφορά είναι ελάχιστη, καθώς ο μέσος όρος του μισθού τους είναι τα 18 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του 2021.

    Η υψηλότερη ετήσια αποζημίωση που έλαβε ποτέ στην Berkshire ήταν 525.000 δολάρια το 2010, η οποία περιελάμβανε τον μισθό του ύψους 100.000 δολαρίων, 75.000 δολάρια σε αμοιβές διευθυντών και 350.000 δολάρια που διατέθηκαν για τα έξοδα ασφαλείας του. Ποσό που και πάλι απέχει από τον μέσο όρο.

    Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο επενδυτής με το θαυμαστό χαρτοφυλάκιο δεν έχει ανάγκη από υψηλό μισθό. Κατέχει περίπου 100 δισ. δολάρια σε μετοχές της Berkshire, μένει στο ίδιο σπίτι εδώ και δεκαετίες και οδηγεί μία Cadillac XTS, μοντέλο  του 2014.

    Δεν χρησιμοποιεί ποτέ εταιρικό αμάξι, δεν έχει προσωπικό τζετ για τις μεταφορές του ενώ έχει τύχει να επιστρέψει και 50.000 δολάρια στην εταιρεία, τα οποία αφορούσαν τηλεφωνήματα ή προσωπικά έξοδα που νωρίτερα είχε χρεώσει στην Berkshire.

    O ιδανικός διάδοχος για τον Μπάφετ

    Στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire το 2017, ο Γουόρεν Μπάφετ έκανε μία αναφορά στην άποψή του για τους μισθούς και δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επόμενη ημέρα της εταιρείας του.

    Όταν ρωτήθηκε πόσο θεωρεί ότι πρέπει να αμείβεται ο διάδοχός του εξέφρασε την ελπίδα ο «εκλεκτός» του να είναι ήδη πλούσιος αλλά και την επιθυμία του να μην είναι άπληστος. Να μην έχει δηλαδή, όπως εξήγησε, κίνητρο να κερδίσει 10 ή 100 φορές περισσότερα χρήματα από αυτά που χρειάζεται η οικογένειά του για να ζήσει.

    «Θα ήταν καταπληκτικό αν συνέβαινε κάτι τέτοιο», ανέφερε στη συνέλευση, δηλώνοντας ότι πιστεύει ακράδαντα πώς οι διευθύνοντες σύμβουλοι πρέπει να έχουν κίνητρα για να προσφέρουν μακροπρόθεσμη επιτυχία στις εταιρείες τους. «Οι τεράστιοι ετήσιοι μισθοί, τα μπόνους και τα βραχυπρόθεσμα stock options ενθαρρύνουν τη βραχυπρόθεσμη σκέψη», σημείωσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Γουόρεν Μπάφετ: Oι πιο «ηλίθιες» μετοχές που αγόρασε ποτέ



    ΣΧΟΛΙΑ