• Business

    Γουόρεν Μπάφετ: Οι φόροι στις ΗΠΑ είναι πιθανό να αυξηθούν για να περιοριστεί το ομοσπονδιακό έλλειμμα

    • Bloomberg
    Warren Buffett

    Warren Buffett


    Οι φόροι των ΗΠΑ είναι πιθανό να αυξηθούν καθώς οι νομοθέτες προσπαθούν να περιορίσουν το ομοσπονδιακό έλλειμμα, δήλωσε ο Γουόρεν Μπάφετ, καθώς η Ουάσιγκτον προετοιμάζεται για μεγάλες φορολογικές διαπραγματεύσεις το επόμενο έτος.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, μιλώντας το Σάββατο στην ετήσια συνάντηση της εταιρείας στην Ομάχα, δεν θέλησε να σχολιάσει ευθέως τις κομματικές διαμάχες για τον εταιρικό φόρο, ανέφερε ωστόσο πως η εταιρεία του θα πληρώσει όποιο και αν είναι το επιτόκιο, είτε το τρέχον 21% είτε κάτι υψηλότερο.

    «Με τις τρέχουσες δημοσιονομικές πολιτικές, νομίζω ότι κάτι πρέπει να δώσει», είπε ο Μπάφετ. «Είναι πολύ πιθανοί οι υψηλότεροι φόροι και αν η κυβέρνηση θέλει να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο από το εισόδημά σας ή το δικό μου ή της Berkshire, μπορεί να το κάνει. Και μπορεί να αποφασίσουν ότι κάποια μέρα δεν θέλουν το δημοσιονομικό έλλειμμα να είναι τόσο μεγάλο».

    Οι φορολογικές αλλαγές που θεσπίστηκαν υπό τον τότε Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2017 μείωσαν τον εταιρικό συντελεστή στο 21% από 35%, μαζί με μια σειρά άλλων αλλαγών. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του έχει ζητήσει να αυξηθεί το εταιρικό επιτόκιο στο 28%.

    Ο Μπάφετ είναι επί μακρόν υποστηρικτής των υψηλότερων φόρων για τους πλούσιους, έχοντας συχνά πει ότι δεν είναι σωστό η γραμματέας του να πληρώνει υψηλότερο φορολογικό συντελεστή από εκείνον. Το ίδιο επανέλαβε στα σχόλιά του και το Σάββατο. Η Berkshire πλήρωσε πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους πέρυσι, ανέφερε.

    «Και αν 800 άλλες εταιρείες είχαν κάνει το ίδιο πράγμα, κανένα άλλο άτομο στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έπρεπε να πληρώσει μια δεκάρα», είπε ο Μπάφετ. «Δεν με ενοχλεί καθόλου να υπογράψω αυτήν την επιταγή και θα ήλπιζα πραγματικά, με όλα όσα έχει κάνει η Αμερική για όλους εσάς, ότι δεν θα πρέπει να σας ενοχλεί που το κάνουμε».

    Πρόσθεσε ότι ένας υψηλότερος φορολογικός συντελεστής μπορεί να ηρεμήσει κάθε μέτοχο που ανησυχεί για τις πωλήσεις μετοχών που πραγματοποιεί τώρα η Berkshire. «Και αν το κάνω με 21% φέτος και το κάνουμε με πολύ υψηλότερο ποσοστό αργότερα, δεν νομίζω ότι θα σας πειράξει πραγματικά το γεγονός ότι πουλήσαμε λίγη Apple φέτος», είπε, αναφερόμενος στη μεγαλύτερη μετοχική συμμετοχή της Berkshire.

    «Ελπίζουμε πάντα στη Berkshire να πληρώνουμε σημαντικούς ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος», ανέφερε ο Buffett. «Πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο».

    Διαβάστε επίσης

    Ισραήλ: Προσφυγή στον ΟΟΣΑ κατά της αναστολής των εμπορικών συναλλαγών από την Τουρκία

    Γαλλία: Στο στόχαστρο εισαγγελέων η TotalEnergies για τη στάση της στην επίθεση τζιχαντιστών στη Μοζαμβίκη

    Γαλλία: Στο στόχαστρο εισαγγελέων η TotalEnergies για τη στάση της στην επίθεση τζιχαντιστών στη Μοζαμβίκη



    ΣΧΟΛΙΑ