• Business

    Γαλλία: Στο στόχαστρο εισαγγελέων η TotalEnergies για τη στάση της στην επίθεση τζιχαντιστών στη Μοζαμβίκη

    Patrick Pouyanné, Πρόεδρος και CEO της TotalEnergies

    Patrick Pouyanné, Πρόεδρος και CEO της TotalEnergies


    Γάλλοι εισαγγελείς ερευνούν την TotalEnergies SE για πιθανή «ακούσια ανθρωποκτονία» σε σχέση με την επίθεση τζιχαντιστών στη Μοζαμβίκη πριν από τρία χρόνια, ανέφερε το AFP.

    Η έρευνα ακολουθεί μια νομική καταγγελία τον περασμένο Οκτώβριο από τις οικογένειες των θυμάτων και τους επιζώντες, σύμφωνα με την οποία ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός απέτυχε να προστατεύσει τους υπεργολάβους του, όπως αναφέρει το AFP, επικαλούμενο το γραφείο του εισαγγελέα στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι.

    Ισχυρίζονται επίσης ότι η TotalEnergies, η οποία ανέπτυξε ένα έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή, απέτυχε να παράσχει καύσιμα ώστε τα ελικόπτερα να μπορούν να απομακρύνουν τους πολίτες.

    Μια εξέγερση που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια επαρχία Κάβο Ντελγκάδο της Μοζαμβίκης ώθησε την TotalEnergies να σταματήσει ένα έργο LNG, ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά από μια επιδρομή στην Πάλμα τον Μάρτιο του 2021, η οποία άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς. Η πόλη χρησίμευσε ως βάση για πολλούς υπεργολάβους της TotalEnergies.

    Ένας εκπρόσωπος της TotalEnergies ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες». Πρόσθεσε ότι οι ομάδες της εταιρείας στη Μοζαμβίκη παρείχαν επείγουσα βοήθεια, συμμετέχοντας στην απομάκρυνση 2.500 ανθρώπων από το εργοστάσιο, συμπεριλαμβανομένων πολιτών, προσωπικού, εργολάβων και υπεργολάβων.

    Οι εισαγγελείς έχουν συγκεντρώσει τις παρατηρήσεις τόσο της εταιρείας όσο και των εναγώντων και θα αξιολογήσουν εάν υπάρχουν λόγοι για περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.

    Η εισαγγελία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Bloomberg News για σχόλιο.

    Η TotalEnergies ελπίζει να επιστρέψει και να  συνεχίσει την κατασκευή της επένδυσης LNG στη Μοζαμβίκη μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις στην Αφρική και έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την οικονομία ενός από τα φτωχότερα έθνη του κόσμου.

    Διαβάστε επίσης

    Λίνα Μενδώνη: Θλίψη για τον θάνατο της Άννας Παναγιωτοπούλου, ουσιαστική η συμβολή της και στο «Ελεύθερο Θέατρο»

    J.P. Morgan, Citi & Jefferies για Εθνική Τράπεζα: «Ανεβαίνει» η τιμή στόχος σε υψηλότερα επίπεδα

    Τουρκία: Μετά τη Fitch και η S&P αναβάθμισε τη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας



    ΣΧΟΛΙΑ