• Business

    Google: Αντιμέτωπη με αγωγή ύψους 5 δισ. δολαρίων για παρακολούθηση χρηστών

    Google


    Η Google κατηγορείται ότι παραβίασε την ιδιωτικότητα εκατομμυρίων χρηστών μέσω παρακολούθησης της χρήσης του ίντερνετ από πλευράς τους, σε browsers που είχαν τεθεί σε λειτουργία ανώνυμης περιήγησης.

    Η αγωγή, ύψους 5 δισ. δολ. κατηγορεί τη μονάδα Alphabet Inc.ότι συλλέγει κρυφά πληροφορίες σχετικά με το τι βλέπουν οι χρήστες στο διαδίκτυο και το πού περιηγούνται, παρά τη χρήση κατάστασης ανώνυμης περιήγησης από τη Google.

    Σύμφωνα με την καταγγελία που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, η Google συγκεντρώνει δεδομένα μέσω του Google Analytics, του Google Ad Manager και άλλων εφαρμογών και προσθηκών ιστότοπου, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών smartphone, ανεξάρτητα από το αν οι χρήστες κλικάρουν στις διαφημίσεις που υποστηρίζονται από την Google.

    Αυτό βοηθά την Google να μάθει για τους φίλους των χρηστών, τα χόμπι, τα αγαπημένα φαγητά, τις συνήθειες αγορών, ακόμη και τα «πιο οικεία και δυνητικά προσωπικά πράγματα» που αναζητούν στο διαδίκτυο, ανέφερε η καταγγελία. Η Google «δεν μπορεί να συνεχίσει να ασχολείται με τη συγκεκαλυμμένη και μη εξουσιοδοτημένη συλλογή δεδομένων από σχεδόν κάθε Αμερικανό που διαθέτει υπολογιστή ή τηλέφωνο», ανέφερε η καταγγελία.

    Ο Χοσέ Καστανέντα, εκπρόσωπος της Google, δήλωσε ότι η εταιρεία που εδρεύει στο Mountain View της Καλιφόρνια θα υπερασπιστεί έντονα τη θέση της κατά των ισχυρισμών αυτών. «Όπως δηλώνουμε με σαφήνεια, κάθε φορά που ανοίγετε μια νέα καρτέλα ανώνυμης περιήγησης, οι ιστότοποι ενδέχεται να μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα της περιήγησής σας», είπε. Ενώ οι χρήστες μπορούν να δουν την ιδιωτική περιήγηση ως ένα ασφαλές καταφύγιο, οι ερευνητές ασφάλειας των υπολογιστών έχουν εκφράσει από καιρό την ανησυχία ότι η Google και οι αντίπαλοί τους, ενδέχεται να παρακολουθούν τις ταυτότητες των χρηστών σε διαφορετικές λειτουργίες περιήγησης, συνδυάζοντας δεδομένα από ιδιωτικό και μη σερφάρισμα στο διαδίκτυο.

    Η καταγγελία ανέφερε ότι η προτεινόμενη αγωγή πιθανότατα περιλαμβάνει «εκατομμύρια» χρηστών Google που από την 1η Ιουνίου 2016 περιηγήθηκαν στο διαδίκτυο υπό την βεβαιότητα της «ιδιωτικής» λειτουργίας. Η αγωγή κάνει λόγο για ζημιά τουλάχιστον 5.000 δολ. ανά χρήστη για παραβιάσεις των ομοσπονδιακών νόμων περί τηλεφωνίας και της ιδιωτικής ζωής της Καλιφόρνια.



    ΣΧΟΛΙΑ