• Business

    Goldman Sachs: Στα κορυφαία ευρωπαϊκά διυλιστήρια τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ). Στα 700 εκατ. τα EBITDA

    Γρηγόρης Στεργιούλης (Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ) , Ευστάθιος Τσοτσορός (πρόεδρος ΕΛΠΕ)

    Γρηγόρης Στεργιούλης (Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ) , Ευστάθιος Τσοτσορός (πρόεδρος ΕΛΠΕ)


    Goldman SachsΜια θετική έκπληξη ήλθε για τα Ελληνικα Πετρελαια (ΕΛΠΕ) από την Goldman Sachs. Για την ακρίβεια ο αμερικανικός οίκος αναβαθμίζει  την τιμή – στόχο στα 4,89 ευρώ για την μετοχή των ΕΛΠΕ, διατηρώντας την σύσταση neutral.  Eκτιμά ότι η απόδοση σε επίπεδο ταμειακών ροών στα τρέχοντα επίπεδα είναι 6,9% για το 2016, 4,6% για το 2017 και 3,2% για το 2018. Παράλληλα οι μερισματικές αποδόσεις κινούνται με βάση τις προβλέψεις στα 4,3% για την παρελθούσα χρονιά, στα 4% για το 2017 και 5,4% για το 2018.
    Τέλος τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στα 7,4 για P/E 2017 και 7,6 για P/E 2018. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο οίκος εκδηλώνει ενδιαφέρον για την επενδυτική προοπτική των ΕΛΠΕ.
    Υπενθυμιζεται ότι πριν από λίγες ημέρες το mononews.gr έγραφε ότι η μετοχή των ΕΛΠΕ εδώ και καιρό αρέσει στους αναλυτές  της Citi και της UBS οι οποίοι δίνουν τιμή στόχο τα 5,3 ευρώ και 6 ευρώ αντίστοιχα και σύσταση αγοράς.  Την Τριτη η μετοχή έκλεισε με κέρδη 2,61% στα 4,33 ευρώ. 
    Θετική έκπληξη: Ανω των 700 εκ ευρώ τα EBITDA
    Να σημειωθεί πως η διοίκηση της εταιρείας έχει κάνει λόγο για EBITDA το 2017 άνω των 700 εκατ. ευρώ, ενώ για την ερχόμενη πενταετία προετοιμάζονται επενδύσεις ύψους 1 δις. ευρώ.
    Στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης είχε πωλήσεις 4,3 δις. ευρώ και καθαρά κέρδη δημοσιευμένα 211 εκατ. ευρώ με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 480 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν σε 1,13 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις μειώθηκαν αισθητά στα 5 δισ. ευρώ από 6,2 δισ. ευρώ και η καθαρή θέση ανήλθαν στα 1,89 δισ. ευρώ από 1,68 δισ. ευρώ.

    Η μετοχή επομένως και με τα στοιχεία του εννεαμήνου είναι φθηνή σε όρους p/e ενώ το p/bv  είναι επίσης χαμηλό.

    Η ανάλυση της Citi 

    Η ανάλυση διατηρεί για τον Όμιλο των ΕΛΠΕ την ένδειξη buy με τιμή – στόχο τα 5,3 ευρώ και βασικά ρίσκα όσα κατά γενικό κανόνα ισχύουν για τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια και την ελληνική οικονομία. Το ρίσκο για την επενδυτική επιλογή που διατυπώνει ο αναλυτής της Citigroup αναφέρεται στην πορεία της εγχώριας αγοράς και κυρίως στον κύκλο εργασιών που εξαρτάται από την εγχώρια ζήτηση.



    ΣΧΟΛΙΑ