• Big Story

    Οι αγορές δεν πείθονται για συμφωνία. Γκρεμίζονται (πάλι) τα ελληνικά ομόλογα

    ΑΕΠ


    Δεν φαίνεται ότι πείθονται οι αγορές για το αίσιο τέλος της διαπραγμάτευσης παρά την επίσκεψη του Μοσκοβισί στην Αθήνα και τις αισιόδοξες δηλώσεις του ότι η λύση δεν είναι μακριά και ότι η Κομισιόν θα κάνει το μέγιστο δυνατό για μία συμφωνία, στέλνοντας τους βραχυπρόθεσμους αλλά και τους μακροπρόθεσμους ελληνικούς τίλους σε νέο sell-off. Οι αποδόσεις στα 2ετη ελληνικά ομόλογα  εκτοξεύονται και πάλι “βλέποντας” το επίπεδο του 10% που έσπασαν την περασμένη εβδομάδα, αφού διαμορφώνονται στο 9,85% με άνοδο της τάξης του 6,5% από τα χθεσινά επίπεδα, ενώ οι αποδόσεις του 10ετούς κινούνται 2% υψηλότερα στο 7,69%.

    Όμως και οι αναλυτές είναι ανήσυχοι. Με μπαράζ εκθέσεών τους προειδοποιούν για τον κίνδυνο που φέρνει η αβεβαιότητα λόγω των καθυστερήσεων με την BofA να επισημαίνει σήμερα ότι  η β’ αξιολόγηση θα είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι αναμένουν οι αγορές και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα συρθούν έως ότου η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα. Η αμερικάνικη τράπεζα εξακολουθεί να αναμένει μια συμφωνία πριν από τον Ιούλιο και πριν τις βαριές πληρωμές που έχει η Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να αυξήσει την πολιτική αβεβαιότητα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε μια νέα κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα.

    Η Citi σημείωσε επίσης πως η  αξιολόγηση θα κλείσει όταν η Ελλάδα βρεθεί σε χρηματοδοτική πίεση, αφού όπως τόνισε η έλλειψη επικείμενης αποπληρωμής του χρέους μειώνει σημαντικά την πίεση από όλες τις πλευρές να συμβιβαστούν στο εγγύς μέλλον. Όπως σημειώνει η πίεση για την Ελλάδα θα έλθει τον Ιούλιο με την υποχρέωση αποπληρωμής 7 δισ. ευρώ.

    Η Goldman Sachs προειδοποίησε χθες πως αν και αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό πρόγραμμα πλήττεται από καθυστερήσεις, ωστόσο μία παρατεταμένη κλιμάκωση της πολιτικής έντασης θα μπορούσε και πάλι να διαταράξει την ακόμη εύθραυστη ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα. Ο πως πρόσθεσε, η καθυστέρηση στην δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, σε συνδυασμό με την περίπλοκη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, το γεμάτο εκλογικό ημερολόγιο στην Ευρώπη και την έλλειψη συναίνεσης σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεταξύ των πιστωτών, συνέβαλαν στην αστάθεια και τη διεύρυνση των ελληνικών spreads.



    ΣΧΟΛΙΑ