• Business

    Goldman Sachs: Η πρώτη μεγάλη τράπεζα της Wall Street που αποχωρεί από τη Ρωσία

    • Bloomberg
    Goldman Sachs

    Goldman Sachs


    Η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να σταματήσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη τράπεζα της Wall Street που αποχωρεί ως απάντηση στην εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

    «Η Goldman Sachs τερματίζει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία σύμφωνα με τις κανονιστικές απαιτήσεις», ανέφερε η εταιρεία την Πέμπτη. «Είμαστε επικεντρωμένοι στην υποστήριξη των πελατών μας σε όλο τον κόσμο για τη διαχείριση ή το κλείσιμο υποχρεώσεων που προϋπάρχουν στην αγορά και τη διασφάλιση της ευημερίας των ανθρώπων μας».

    Η ισχυρή τράπεζα της Wall Street διατηρεί παρουσία στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, αλλά η χώρα δεν αποτελεί σημαντικό μέρος της παγκόσμιας τραπεζικής της δραστηριότητας. Στο τέλος του 2021, η συνολική πιστωτική έκθεση της Goldman Sachs εκεί ήταν 650 εκατομμύρια δολάρια, τα περισσότερα από τα οποία ήταν συνδεδεμένα με μη κρατικούς αντισυμβαλλομένους ή δανειολήπτες.

    Ενώ η Goldman αποχωρεί από τη Ρωσία, εξακολουθεί να διαπραγματεύεται εταιρικό χρέος συνδεδεμένο με τη χώρα.

    «Στον ρόλο μας ως διαπραγματευτής μεταξύ αγοραστών και πωλητών, βοηθάμε τους πελάτες μας να μειώσουν τον κίνδυνο σε ρωσικούς τίτλους που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, χωρίς να επιδιώκουμε να κάνουμε κερδοσκοπίες», ανέφερε η Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη.

    Νωρίτερα αυτό το μήνα η τράπεζα άρχισε να μεταφέρει μέρος του προσωπικού της που βρισκόταν στη Μόσχα στο Ντουμπάι, ανταποκρινόμενη σε αιτήματα ορισμένων εκ των εργαζομένων να μεταφερθούν σε διαφορετική τοποθεσία.

    Η Goldman είναι η πρώτη τράπεζα της Wall Street που ανακοίνωσε αποχώρηση, ενώ η Citigroup δήλωσε την Τετάρτη ότι αξιολογεί τις δραστηριότητες στη Ρωσία. Η εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη έχει τη μεγαλύτερη παρουσία στη χώρα από οποιαδήποτε τράπεζα των ΗΠΑ.

    Πρόσφατα ανακοίνωσε τις προσπάθειες να εγκαταλείψει την καταναλωτική της δραστηριότητα εκεί και τώρα λειτουργεί «σε πιο περιορισμένη βάση, δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών και υποχρεώσεων», δήλωσε ο Edward Skyler, εκτελεστικός αντιπρόεδρος παγκόσμιων δημοσίων σχέσεων.

    Διαβάστε ακόμη:

    Goldman Sachs: Βλέπει συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης – Κοντά στο 8% ο πληθωρισμός



    ΣΧΟΛΙΑ