• Business

    Goldman Sachs: Το Brexit μπορεί να βυθίσει τις μισές μετοχές του FTSE 100


    H αναλύτρια της Goldman Sachs, Sharon Bell και η ομάδα της έφτιαξαν το παρακάτω γράφημα που δείχνει τους βασικούς μετόχους και τις εταιρίες που περιλαμβάνονται στο δείκτη FTSE 100:

    screen shot 2016-06-07 at ftse 100 brexit

    Τα αποτελέσματα είναι συνταρακτικά, καθώς περίπου οι μισές εταιρίες της αγοράς ανήκουν σε επιχειρηματίες που ζουν εκτός της Μεγάλης Βρετανίας. Μόνο ένα μικρό ποσοστό ανήκει σε νοικοκυριά ή στην κυβέρνηση της χώρας, δύο κατηγορίες μετόχων που έχουν μακροπρόθεσμο ενδιαφέρον για το μέλλον της Αγγλίας και τη ζωή σε αυτήν.

    Αυτό ενέχει τον κίνδυνο οι επενδυτές να επιδιώξουν να πουλήσουν μετοχές της Μεγάλης Βρετανίας στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου στη Γηραιά Αλβιώνα είναι υπέρ της εξόδου της από την ΕΕ, και η Bell επισημαίνει τα εξής:

    Φυσικά, υπάρχει μία διαφορά μεταξύ του ρίσκου της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ και της τελικής απόφασης για την έξοδο της, και είναι πιθανό οι μετοχές του FTSE 20 να υποχωρήσουν σημαντικά σε σχέση με τις μετοχές των άλλων ευρωπαϊκών αγορών λόγω του υψηλού ρίσκου που θα υπάρχει για τις βρετανικές μετοχές. Όπως φαίνεται από το παραπάνω διάγραμμα, περίπου το 50% των τίτλων του βρετανικού χρηματιστηρίου ανήκουν σε επενδυτές εκτός Βρετανίας.

    Παρά το γεγονός ότι η υποχώρηση των τιμών σ΄ένα ενδεχόμενο Brexit μπορεί να έχει ήδη προεξοφληθεί, η Bell υποστηρίζει: “Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για την αντίδραση. Παρά την αναταραχή που είχε δημιουργηθεί όταν η Αγγλία έφυγε από το συναλλαγματικό μηχανισμό του ERM το 1992, δεν υπήρξε μεγάλη υποχώρηση των τιμών των μετοχών στη Βρετανία. Μάλιστα, στη συνέχεια, τόσο ο FTSE 100 όσο και ο FTSE 250 υπεραπέδωσαν σημαντικά έναντι των ευρωπαϊκών δεικτών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/chamiles-apodosis-gkremizoun-tin-agora-ton-hedge-funds/51589

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/lamda-simantikes-apodosis-en-anamoni-tis-ipografis-gia-elliniko/51598

     



    ΣΧΟΛΙΑ