• Business

    Γκιγιόμ Πουσά: Πώς τα crypto κλόνισαν το success story της μεγαλύτερης start-up στην Ευρώπη

    • NewsRoom

    Γκιγιόμ Πουσά, Checkout.com


    Ο δισεκατομμυριούχος Ελβετός Γκιγιόμ Πουσά είχε καταφέρει μέχρι τα 41 του χρόνια να φτιάξει μία εταιρεία αξίας 40 δις δολαρίων. Η εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών Checkout.com με συνεργασία με κολοσσούς όπως το Netflix, μέσα στο 2022 είχε εξασφαλίσει μόνο από ένα γύρο χρηματοδότησης 1 δις δολάρια από τον επενδυτικό κολοσσό Tiger Global Management και την επενδυτική Αρχή του Κατάρ. Oι τριγμοί στην βιομηχανία των crypto όμως διακινδυνεύουν να χάσει το τίτλο της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής start up.

    Ο Πουσά επένδυσε στο fintech όταν ίδρυσε πριν περίπου δέκα χρόνια την εταιρεία του. Υποστήριξε το ηλεκτρονικό εμπόριο και παράλληλα επένδυσε σε διασυνδέσεις με την βιομηχανία του crypto και του Web3.

    Θύμα του «χειμώνα» των crypto

    Ο Πουσά είδε την εταιρεία του να αναπτύσσεται και να επεκτείνεται εν μέσω μιας αυξανόμενης ανάγκης για επεξεργασία πληρωμών και προχώρησε σε στρατηγικές επιλογές όπως το να συνεργαστεί με ταχέως αναπτυσσόμενους νέους τομείς, όπως οι νεοτράπεζες σαν την Revolut.

    Το στοίχημα όμως στα κρυπτονομίσματα δεν ήταν τόσο επιτυχημένο. Σε μία καταστροφική χρονιά για τη βιομηχανία, η εταιρεία είχε πάρα πολλούς πελάτες που είτε καταστράφηκαν είτε κατέγραψαν τεράστιες εκροές. Μεταξύ αυτών πολλά χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων, τα οποία τους τελευταίους μήνες παλεύουν για την επιβίωσή τους.

    Σύμφωνα με τους FT οι πελάτες κρυπτογράφησης και fintech αποτελούσαν το ήμισυ του όγκου πληρωμών της Checkout το 2021.

    Από το πορνό και τον τζόγο, συνεργάτης με κολοσσούς

    Ο 42χρονος Ελβετός ξεχώρισε μεταξύ των ανταγωνιστών του όχι μόνο για τις επιτυχημένες επιχειρηματικές του κινήσεις αλλά και για το γεγονός ότι ο ίδιος επέλεξε να συνεργαστεί με πελάτες που οι ανταγωνιστές του δεν δέχονταν.

    Τα πρώτα χρόνια η Checkout συνεργάστηκε με πελάτες που παρέχουν υπηρεσίες μόνο για ενήλικες, συμπεριλαμβανομένης της πορνογραφίας και του τζόγου.

    Οι πελάτες περιελάμβαναν εταιρείες όπως η MindGeek SARL, η ιδιοκτήτρια ιστοτόπων όπως η Pornhub.com, η OnlyFans Ltd. και η MondoCamGirls, ένας ιστότοπος που επιτρέπει στους χρήστες να πληρώνουν για ζωντανές ροές σεξουαλικού περιεχομένου.

    Ο Πουσά έχει αναφερθεί στις πρώτες μέρες του Checkout ως «άγαρμπες», αλλά αρνήθηκε ότι έλαβε πολλά έσοδα από ιστότοπους για ενήλικες.

    Οι επιλογές αυτές δεν εμπόδισαν τον Πουσά να τραβήξει το ενδιαφέρον επενδυτών. Το Checkout ανέδειξε το Netflix ως τον πρώτο πελάτη blue chip το 2018. Αν και η συμφωνία αφορούσε μόνο ένα κομμάτι της δραστηριότητας της υπηρεσίας ροής — χαρακτηριστικό για τον κλάδο των πληρωμών — ήταν μια βασική επικύρωση και έθεσε το Checkout σταθερά στο στόχαστρο των επενδυτών. Ο πρώτος γύρος χρηματοδότησης έκλεισε το επόμενο έτος, αποτιμώντας την εταιρεία στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η εταιρεία συνέχισε τις συνεργασίες με κολοσσούς όπως η Sony, η Pizza Hut και τη Grab Holdings και έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον επενδυτών όπως η Insight Partners και η DST Global.

    Ο δρόμος προς την κορυφή

    Μεγαλωμένος στη Γενεύη, ο Πουσά μεγάλωσε με τη μητέρα του μετά το χωρισμό των γονιών του στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ο χωρισμός άφησε την οικογένειά του να ζει σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, μια εμπειρία που οι άνθρωποι που συνεργάζονται μαζί του υποστηρίζουν ότι εξακολουθεί να τον καθοδηγεί στην πορεία του.

    Το 2005, εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο στο τελευταίο του έτος όταν ο πατέρας του διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας και μετακόμισε στην Καλιφόρνια για να κάνει σερφ, με εμφανίσεις σε αρκετά εξώφυλλα αθλητικών περιοδικών.

     Στις ΗΠΑ ξεκίνησε για πρώτη φορά να εργάζεται στον κλάδο πληρωμών και ίδρυσε μια υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων που ονομάζεται NetMerchant το επόμενο έτος. Στη συνέχεια ξεκίνησε ένα επιχειρηματικό ταξίδι στο Μαυρίκιο και τη Σιγκαπούρη, όπου ίδρυσε την Opus Payment, η οποία εξελίχθηκε σε Checkout.

    Πλέον ζει στο Ντουμπάι με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά του.

    Διαβάστε επίσης:

    Ντελφίν Αρνό: Ποια είναι η κληρονόμος της LVMH – Η επιστροφή στο τιμόνι της Dior, η αναζήτηση ταλέντων και ο γάμος των 7 εκατ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ