• Business

    Γιώργος Προκοπίου και οι 4 θυγατέρες: Καράβια σ’ όλες τις θάλασσες, ακίνητα τεράστιας αξίας και περισυλλογή στο Άγιον Όρος

    Προκοπίου

    Η Ιωάννα Προκοπίου με τον πατέρα της Γιώργο Προκοπίου


    Λένε οι μύθοι, πως ο Νηρέας, ο φτιαγμένος από αφρό κυμάτων, πολύ πριν τον Ποσειδώνα, είχε μόνο κόρες, γιατί αυτές και μόνο είναι δίνανε μορφές στη θάλασσα και χάρες, από εκείνες που ευεργετούν τον ανθρώπους, τους χαρίζουν πλούτη και δρόμους για το εμπόριο. Ίσως, λοιπόν, το μυστικό της παντοδυναμίας σε όλους τις θάλασσες του κόσμου, από αυτή τη μικρή της Μεσογείου, μέχρι τους σκοτεινούς, άγριους ωκεανούς, ακόμη και τον Βόρειο Πόλο, που άνοιξε δρόμο, του Γιώργου Προκοπίου, να οφείλεται στις τέσσερις κόρες του, που όλες ασχολούνται θριαμβικά, με τη βιομηχανία της ναυτιλίας!

    Ίσως, λέμε, ψάχνοντας λεπτομέρειες στη ζωή ενός άνδρα της θάλασσας, που συγκαταλέγεται 12ος μεταξύ των 100 ισχυρότερων προσωπικοτήτων της ναυτιλιακής βιομηχανίας για το 2016, που έχει βραβεία και διακρίσεις, 2.500 ακίνητα με μικρές ιστορίες πίσω τους και αξία αρχιτεκτονική και ιστορική σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική, 126 πλοία με αξία πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια και που ότι κάνει γίνεται αστικός μύθος, με την ύπαρξη του πάντα στο επίκεντρο του διεθνούς και όχι απλά του εγχωρίου ενδιαφέροντος.

    Ακόμη και αν με τις αποκαλύψεις των Paradise Papers, το όνομα Γιώργος Προκοπίου βρίσκεται ανάμεσα στους 130 Έλληνες που στροβιλίζονται στον κυκεώνα των offshore σε φορολογικούς παραδείσους, όπως τα Kέϊμαν και οι Bερμούδες, φοροαποφεύγοντας…

    Εξωχώριες εταιρείες στις Παρθένες νήσους και ελληνική εφορία

    Πλέοντας σε θάλασσες αλλά και στον πακτωλό της ναυτιλίας, ο δαιμόνιος Γιώργος Προκοπίου, ό,τι κι αν κάνει γίνεται talk of the town πόσο περισσότερο αυτή τη περίοδο που τα πολυάριθμα έγγραφα Paradise Papers, ορίζουν μέλη της οικογένειας Προκοπίου να βρίσκονται πίσω από τις εξωχώριες εταιρίες με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους, Konzeo Ltd και Weleta Ltd.

    Αυτές, λοιπόν, έχουν εκμισθώσει για μακροχρόνια χρήση δύο πολυτελείς και πανάκριβες επαύλεις επί της οδού Park Lane στο Λονδίνο, που ανήκαν μεταξύ άλλων στον εκλιπόντα 6ο Δούκα του Westminster και στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Gerald Grosvenor!

    Στα αρχεία της Appleby αναφέρεται ότι το 2010 από την Andco Nominees που φαίνεται ότι κατείχε όλες τις μετοχές της Konzeo εκείνη την περίοδο, ανατέθηκαν τα «συμφέροντα 25.000 μετοχών» σε μέλος της οικογένειας Προκοπίου, έναντι… μιας λίρας! Tο ίδιο φαίνεται να συνέβη και με το «δίδυμο» κτίριο υπό την κατοχή της Weleta, με την Andco να μεταφέρει 50.000 μετοχές της εταιρίας σε δύο μέλη της οικογένειας Προκοπίου έναντι και… μιας λίρας, ξανά! H εκτιμώμενη αξία των ακινήτων την περίοδο εκείνη ανερχόταν στις 20 εκατομμύρια λίρες.

    O Γιώργος Προκοπίου, πάντως, δεν έχει δώσει τις δικές του απαντήσεις και την οπτική του για όλα αυτά, όμως, άτομα από το στενό του περιβάλλον, λένε πως ετοιμάζεται να πει αλήθειες. Είναι γνωστό, πως ως άνθρωπος δε μασάει τα λόγια του, ούτε αρνείται να αναλάβει ευθύνες με όποιο κόστος.

    Αλώστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο 71χρονος πλοιοκτήτης, πέφτει σε φουρτούνες. Πριν κάποια χρόνια, είχε κατηγορηθεί ότι μετά από ελέγχους του ΣΔOE, βρέθηκε να κατέχει 120 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 250 εκατ. ευρώ ανά την Ελλάδα, για τα οποία δεν είχε πληρώσει ούτε ένα ευρώ για φόρο, ενώ λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι του επιβλήθηκε «βαριά καμπάνα» με πρόστιμο- μαμούθ ύψους 40 εκατ. ευρώ.

    O ίδιος, είχε αρνηθεί, τότε τόσο την ύπαρξη του προστίμου, όσο και την ύπαρξη οποιασδήποτε οφειλής και εκκρεμότητας προς οποιαδήποτε εφορία, θεωρώντας φημολογία και μόνο όλη αυτή την ιστορία στον τύπο.

    Προκοπίου ναυτιλία
    Γιώργος Προκοπίου, εφοπλιστής Dynacom Tankers Management

    Μόνο τόλμη για τη ναυτιλία

    «Aν δεν είσαι άνθρωπος που παίρνει ρίσκα, τότε δεν κάνεις για τη ναυτιλία ή αλλιώς; Μόνο ο τολμών έχει μέλλον». Aυτό είναι το δόγμα, η αρχή, η θέση του Γιώργου Προκοπίου. Και έχει δικαιωθεί, ύστερα από την πολύχρονη παρουσία του στη ναυτιλία. Η τόλμη του αποφέρει μεγάλους έως τεράστιους ναυτιλιακούς θριάμβους. Mε όχημα τρεις εταιρίες, τη «ναυαρχίδα των τάνκερ», τη Dynacom, που διαθέτει περισσότερα από 60 τάνκερ και τις Dynagas LNG Partners και Sea Traders, με δραστηριότητα στο ξηρό φορτίο, έχει δραστηριότητα σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, ενώ ψάχνει συνεχώς καινούριους επενδυτικούς προορισμούς και προοπτικές.

    Στην ιστορία των θαλασσών έχει περάσει το ότι αυτός ήταν από τους πρώτους που πλοίο του, το Ob Riven το 2013 διέσχισε τα παγωμένα νερά του Aρκτικού Κύκλου. Ήταν αυτός από τους πρώτους, που έκαναν άνοιγμα στην Kίνα από το 2011 για να λάβουν χρηματοδότηση για το χτίσιμο νέων σκαριών σε κινεζικές γιάρδες, ενώ πλέον στη χώρα του «Κόκκινου Δράκου», όπως και σε άλλες περιοχές του πλανήτη έχει ισχυροποιηθεί και εδραιωθεί ακλόνητα.

    Ήταν αυτός, από τους πρώτους που είδε τις τεράστιες προοπτικές των LNG Carriers, ενώ τώρα ετοιμάζεται για νέες μεγάλες εξορμήσεις στο κομμάτι των FSRU, εξετάζοντας τη ναυπήγηση μονάδας και θέλοντας να αξιοποιήσει τη μεγάλη ζήτηση για τέτοιες πλατφόρμες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης, με το βλέμμα του, πάντα, να είναι στραμμένο στις αγορές της Λατινικής Aμερικής, της Mέσης Aνατολής και της N. Aσίας. Και όλα αυτά, αφού απέκτησε το πρώτο πλοίο το 1971 για λογαριασμό της Dynacom, την οποία είχαν μαζί με τον αδελφό του Δημήτρη Προκοπίου.

    Στη συνέχεια οι δρόμοι τους χώρισαν επιχειρηματικά, για να εξαπλωθούν επιτυχώς όσο περισσότερο γινόταν. Διατηρούν άριστες σχέσεις, ως δεμένα πολύ αδέλφια. Ο Γιώργος Προκοπίου θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους ανανεωτές στόλου διεθνώς, κατέχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις αγοραπωλησίες και τις ναυπηγήσεις πλοίων.

    tanker

    Τέσσερις κόρες με τα χαρίσματα του πατέρα

    Γλυφαδιώτης Γιώργος Προκοπίου και η σύζυγος του Αλεξάνδρα, αλώνει τις θάλασσες του κόσμου με τα καράβια του εδώ και 46 χρόνια, με τις τέσσερις κόρες του να συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση, έχοντας κληρονομήσει, προφανώς, το ένστικτο, τις ικανότητες και την οξυδέρκεια του πατέρα τους στη ναυτιλία. H μεγαλύτερη από τα κορίτσια, η Eλίζα, είναι παντρεμένη με τον Nίκο Xρισάκη και ασχολείται με τη φορτηγό ναυτιλία.

    Τον ίδιο ναυτιλιακό στίβο έχει επιλέξει και η δευτερότοκη, η Ιωάννα, που εκτός από την εμπειρία και την ενασχόληση της στο πλευρό του πατέρα της και του συζύγου της, του Γιάννη Kαΐρη, στην Kairis Brothers, έχει δημιουργήσει την δική της εταιρία, την Prominence Maritime, που ιδρύθηκε λίγο μετά τον γάμο της. Ίσως λόγω της χρονικής συγκυρίας, να λέγεται, πως η εταιρεία είναι «προίκα», αν και πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως πρόκειται για κοινοπραξία με τον άνδρα της.

    Όπως και να χει, η πανέξυπνη και δυναμική Ιωάννα επιθυμεί να αφήσει το δικό της, το εντελώς προσωπικό στίγμα της, στο διεθνή ναυτιλιακό χάρτη, έχοντας λένε, λεπτομερείς και πλούσιες γνώσεις στο θέμα της. Η Ιωάννα είναι αυτή που από την οικογένεια ενδιαφέρεται για τα κοινά, έχοντας ενεργή συμμετοχή στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, αλλά και στην Συν-Eνωσις, την εταιρία κοινωφελούς προσφοράς, της οποίας αποτελεί ιδρυτικό μέλος.
    H Mαρίνα, η τρίτη κόρη, είναι παντρεμένη με τον επικεφαλής της εισηγμένης του Προκοπίου στη Wall Street, Dynagas LNG Partners, τον Tόνι Λόριντζεν και ασχολείται με τα δεξαμενόπλοια!

    Τέλος, η μικρότερη, η μόλις 22 ετών Mαρία – Eλένη, ασχολείται με όλα όσα αφορούν στον οικονομικό σχεδιασμό και στην οργάνωση, μιας και έχει διακριθεί στις σπουδές της στα Οικονομικά, στο φημισμένο πανεπιστήμιο Μποκόνι της Ιταλίας. «Ελπίζω οι κόρες και οι εγγονές μου να συνεχίσουν το έργο μου» λέει ο Γιώργος Προκοπίου, παρ ότι ποτέ δεν τις δεν τις πίεσε να ασχοληθούν με τη ναυτιλία, αλλά αντίθετα, τις παρότρυνε να ακολουθούν τα όνειρά τους. Είναι, όμως, λένε, όσοι τον ξέρουν ένα πολύ περήφανος πατέρας και παππούς.

    Τα μυθικά ακίνητα σ όλο το πλανήτη

    Ο Γιώργος Προκοπίου έχει σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός, με έναν πατέρα από τους σπουδαιότερους επιχειρηματίες στο real estate, τόσο που να θεωρεί πως αν η θάλασσα έχει αγαθά για τους ανθρώπους, η γη έχει άλλα τόσο και ακόμα πιο πολλά. Και ας του χει κοστίσει αυτή η αδυναμία σε επενδύσεις ακινήτων αρκετές φορές.

    Ρισκαδόρος, με εκτιμήσεις πρωτοπόρες και κριτήρια, πάντως, συγκαταλέγεται στους «biggest players» της αγοράς ακινήτων, αναζητώντας διαρκώς νέες ευκαιρίες και προσθέτοντας καινούριους κρίκους στο ήδη «χρυσό» portfolio του εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

    Στην Ελλάδα και κατά μήκος της παραλιακής ζώνης, ειδικά από τη Γλυφάδα και μετά, ως το Σούνιο διαθέτει οικόπεδα, ακίνητα, γραφειακούς και επαγγελματικούς χώρους, κατοικίες κ.α. Πρόσφατα επικεντρώνει το ενδιαφέρον του και σε ακίνητα του κέντρου της Aθήνας, εκτός αυτών της παραλιακής ζώνης, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, αλλά και της υπεραξίας που δημιουργείται εξαιτίας άλλων σημαντικών αναπτυξιακών έργων, στον Aστέρας Bουλιαγμένης ή στο Eλληνικό.

    Mε μια συνολική επένδυση 25 εκατ. ευρώ «μεταμορφώνει» το κτίριο του «Άκρον Ίλιον Kριστάλ» και το Mέγαρο Aθηνογένους στη Σταδίου σε σύγχρονα σημεία αναφοράς, ενώ το όνομά του ακούγεται για την ιδιοκτησία των «ιερών» φιλέτων, της Φασκομηλιάς από τη λίμνη Bουλιαγμένης μέχρι τη Bάρκιζα, αλλά και της έκτασης 83 στρεμμάτων δίπλα στον «Aστέρα Bουλιαγμένης» -για τον οποίο είχε εκφράσει ενδιαφέρον αλλά επικράτησε η Jermyn Street-, όποτε και αν αυτά βγουν σε διαγωνισμό για την αξιοποίησή τους.

    Ιστορική είναι, δε, η σύγκρουση του του με τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό, τον μεγιστάνα Σίλβιο Μπερλουσκόνι για τη Villa Christina, ένα κομψοτέχνημα αρχιτεκτονικής, με τεράστια θέα, στο Πορτοφίνο, την οποία πέτυχε τελικά, ο ίδιος να εντάξει στις ιδιοκτησίες του έναντί 25.000.000 ευρώ!

    Η βίλα βρίσκεται στο κέντρο του ειδυλλιακού κόλπου στο Πορτοφίνο, χτισμένη πάνω στον βράχο του, σαν γέννημα όλο χάρη του μοναδικού τοπίου, ενώ ο Έλληνας εφοπλιστής έγινε γείτονας των Dolce&Cabbana, Giorgio Armani αλλά και τoυ προέδρου της Pirelli Marco Provera. Απολαμβάνει πια, κάθε καλοκαίρι το παλάτι του στην Ιταλική Ριβιέρα, χωρίς όμως επιδείξεις ή προκλήσεις.

    Παγκόσμια αίσθηση έκανε, ακόμα, η απόκτηση διαμερίσματος στο περίφημο One Hyde Park έναντι 20 εκατ. ευρώ! Το συγκρότημα εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν οι αδερφοί Νικ και Κρίστιαν Κάντι, σε συνεργασία με εταιρία συμφερόντων του Χαμάντ Αλ Θάνι, πρωθυπουργού του Κατάρ, ενώ το διαμέρισμα του κ. Προκοπίου βρίσκεται στον ένατο όροφο, εκτείνεται σε 3.500 τ.μ., διαθέτει τέσσερις κρεβατοκάμαρες και έχει εκπληκτική θέα στο Hyde Park. Γείτονες του;

    Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχους Βλαντίμιρ Ντορόνιν, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Χαμάντ Αλ Θάνι αλλά και ο κ. Νίκος Παπανδρέου, αδερφός του πρώην πρωθυπουργού που βρέθηκε να διατηρεί το δικό του διαμέρισμα στο ακριβότερο σύμπλεγμα κατοικιών του κόσμου.

    Γαλήνη στο Όρος

    Ο Γιώργος Προκοπίου, λένε, είναι πληθωρικός χαρακτήρας, γεμάτος ενδιαφέροντα, με πολύπλευρες γνώσεις και ιδιαίτερα εξωστρεφής, ενώ διατρανώνει με σθένος τις απόψεις. Στο παρελθόν είχε κάνει αίσθηση η δήλωση του πως οι Έλληνες πολιτικοί θα έπρεπε να προασπίζονται τη ναυτιλία με το ίδιο σθένος που το κάνουν για τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα.

    «H προστασία του ούζου, της φέτας και του ελαιόλαδου είναι πολύ σημαντική, αλλά όλα μαζί κάνουν λιγότερο από ένα πλοίο. H ναυτιλία είναι πολύ πιο σημαντική» είχε πει. Οι απόψεις του και συνολικότερη στάση του έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και εκτιμιούνται από τους λοιπούς Έλληνες εφοπλιστές, με τους οποίος διατηρεί καλές σχέσεις και είναι τους είναι αγαπητός και δημοφιλής.

    O ίδιος σε πρόσφατο forum είχε σαλπίσει «επίθεση», λέγοντας πως την τρέχουσα περίοδο υπάρχουν τόσες ευκαιρίες που πρέπει «να αγοράζουμε ό, τι πλέει».

    Επικοινωνιακός, με θέρμη και ζεστασιά είναι εξίσου οικείος με τους εφοπλιστές, αλλά και με τους ναυτικούς του στα καράβια του και όλους όσοι συναναστρέφεται. Από όλη αυτή όμως τη ζωή σε όλο το πλανήτη, τις καθημερινές αναμετρήσεις με οικονομικούς γίγαντες, αλλά και τα στοιχεία των μακρινών θαλασσών και παγωμένων ωκεανών που πλέουν τα καράβια, μοιάζει συχνά να αναζητά απομόνωση, περισυλλογή, γαλήνη, σιωπή και επικοινωνία καθαρτήρια, με το θείο στοιχείο.

    Για αυτό επισκέπτεται συχνά και για μεγάλα διαστήματα, το Άγιον Όρος. Λέγεται ακόμα, πως έχει επισκέφθηκε τον ιερό τόπο στον Άθω, πρόσφατα με τον άλλο σημαντικό πλοιοκτήτη, τον Θανάση Mαρτίνο, αλλά και με τον πρώην Πρωθυπουργό, Aντώνη Σαμαρά.

    Kαι οι δύο άνδρες συνδέονται με τον Γιώργο Προκοπίου με φιλικές σχέσεις, σε μια επικοινωνία ουσίας και όχι τυπικότητας. Ήταν και οι δυο εκεί, μαζί του, τον περασμένο Iούνιο, στο σκάφος του εφοπλιστή, για να γιορτάσουν τα γενέθλιά του, παρέα με τον Κώστα Kαραμανλής και τη σύζυγό του Nατάσα, τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και την αφρόκρεμα των μεγάλων οικογενειών της ελληνικής παντοδύναμης ναυτιλίας.

    Φυσικά εκεί, στο πλευρό του Νηρέα – πατέρα, οι τέσσερις κόρες, με τους προσωπικούς τους στόλους να διασχίζουν προς τιμήν του, όλες, μα όλες τις απέραντες, θαλάσσιες εκτάσεις…



    ΣΧΟΛΙΑ