• Business

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Ενέργεια, κατασκευές και παραχωρήσεις το τρίπτυχο της επιτυχίας- Δημιουργούμε αξία για τους μετόχους

    Γιώργος Περιστέρης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Γιώργος Περιστέρης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Στην ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά που βρίσκεται ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός του, Γιώργος Περιστέρης κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου του 2022.

    Πρόσθεσε, επίσης, πως παρά το υφιστάμενο κλίμα αβεβαιότητας ο Όμιλος επικεντρώνει στο τρίπτυχο παραχωρήσεις, ενέργεια και κατασκευές, το οποίο και έχει θέσει την εταιρεία στην πρώτη γραμμή των ευκαιριών, ενώ δημιουργεί αξία για την κοινωνία και του μετόχους.

    Τα ισχυρά αποτελέσματα του Α΄Εξαμήνου και η αξία για τους μετόχους

    Την περασμένη Παρασκευή ο Όμιλος ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους. Παρατηρείται σημαντική αύξηση σε ετήσια βάση σε όλους τους επιμέρους τομείς, καθώς αυτοί διαμορφώνονται ως εξής:

    • Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 232,7% (1,45 δισ. ευρώ έναντι 439,4 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021).
    • Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA) ενισχύθηκε κατά 60,1% (218,1 εκατ. ευρώ έναντι 136,3 εκατ. ευρώ το 2021).
    • Τα Κέρδη προ φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 47,5 εκατ. ευρώ έναντι 12,2 εκατ. ευρώ
    • Τα Κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που κατανέμονται στους ιδιοκτήτες της Μητρικής διαμορφώθηκαν σε 21,3 εκατ. ευρώ για το Α’ εξάμηνο του 2022 έναντι μείον (8,8) εκατ. ευρώ.

    Ο ισχυρός άνδρας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόνισε την πρόθεσή του Ομίλου να ανταμείψει του μετόχους, καθώς υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιούλιο δόθηκε μέρισμα ύψος 0,12 ευρώ ανά μετοχή. 

    Επισήμανε, δε, πως αυτή η απόφαση σηματοδοτεί μία νέα μερισματική πολιτική, η οποία αναμένεται όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά και να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια.

    Χρηματοδότηση έργων 

    Ο Γιώργος Περιστέρης υπερθεμάτισε τη σημασία των έργων που αφορούν την ενέργεια, τις παραχωρήσεις και τις κατασκευές, καθώς ανέφερε ότι αποτελούν κλάδους με θετικές προοπτικές, οι οποίοι αποφέρουν σταθερές, επαναλαμβανόμενες και προβλέψιμες ταμειακές ροές.

    Επιπλέον, πρόσθεσε πως οι τρεις παραπάνω κλάδοι δημιουργούν τις συνθήκες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, ενώ προστατεύουν τον Όμιλο από την ανοδική πορεία των επιτοκίων. Σχετικά με το θέμα του δανεισμού ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανέφερε πως έχουν εξασφαλιστεί μέσω των προηγούμενων ομολογιακών εκδόσεων όλα τα κεφάλαια για επενδύσεις που δρομολογεί ο Όμιλος.

    Δήλωσε, επίσης, πως ο δανεισμός κινείται σε σταθερά και ανταγωνιστικά επίπεδα καθώς τα επιτόκια έχουν διαμορφωθεί για τον Όμιλο στο 2,7%. Τονίστηκε, επιπλέον, πως τα έργα παραχώρησης προστατεύουν από την ανοδική τροχιά των επιτοκίων, γεγονός και το οποίο σημαίνει πως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν επηρεάζεται από το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Υπό το πρίσμα αυτό η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχωράει στην υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος αξίας 6,7 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει εμβληματικά έργα, όπως:

    • Η Εγνατία Οδός
    • Το Καζίνο στο Ελληνικό
    • Το Αεροδρόμιο στο Καστέλι
    • Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή

    Αισιοδοξία για τις κατασκευές

    Παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στις κατασκευές με την αύξηση του κόστους λόγω του ράλι τιμών στα υλικά και την ενέργεια, ο Γιώργος Περιστέρης εξέφρασε την αισιοδοξία του, καθώς δήλωσε πως στα επόμενα τρίμηνα ο συγκεκριμένος κλάδος θα γίνει πιο κερδοφόρος.

    Πρόσθεσε πως ο Όμιλος διαθέτει ανεκτέλεστο (υπογεγραμμένων και προς υπογραφή έργων) συνολικής αξίας 4,9 δισ. ευρώ, το οποίο εκτός από το μεγαλύτερο μεταξύ των υπολοίπων εγχώριων Ομίλων, αποτελεί και ένα μέγεθος ρεκόρ για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Επιπλέον, τόνισε πως αναμένεται να βγουν στον αέρα έργα συνολικής αξίας 30 δισ. ευρώ στο μέλλον.

    Παραχωρήσεις και Παραγωγή Ενέργειας

    Δύο άλλοι κλάδοι δραστηριότητας του Ομίλου, στους οποίους αναφέρθηκε ο Γιώργος Περιστέρης ήταν οι παραχωρήσεις και η παραγωγή ηλεκτρισμού από θερμικές πηγές ενέργειας.

    Όσον αφορά τον πρώτο, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την προσθήκη της Εγνατίας Οδού, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης να τοποθετείται από το ΤΑΙΠΕΔ στις αρχές του 2023, αποτελεί τον ηγέτη στις οδικές παραχωρήσεις καθώς διαθέτει οδικό δίκτυο μήκους 1.500 χιλιομέτρων. 

    Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα στην Ευρώπη, και κατά τον Γιώργο Περιστέρη εκτιμάται πως μέσω αυτού ο Όμιλος θα παράγει σημαντικά, σταθερά κι επαναλαμβανόμενα έσοδα σε βάθος χρόνου.

    Σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής Ενέργειας προχωρά σε συνεργασία με τη Motor Oil η κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο ισχύος 877 MW στην Κομοτηνή. Το έργο προχωράει εντός χρονοδιαγράμματος και η εμπορική λειτουργία του, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, τοποθετείται εντός του 2024.

    Ένα ακόμα ζήτημα είναι η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Γιώργος Περιστέρης ανέφερε ότι υπάρχει αστάθεια στην αγορά, η οποία και παρακολουθείται, αλλα οι πελάτες του Ομίλου διαθέτουν υψηλή πιστοληπτική ποιότητα, ενώ υπάρχουν και συστήματα μέσω των οποίων δύναται να εντοπιστούν εγκαίρως τυχόν προβλήματα και να δοθούν οι απαραίτητες λύσεις.

    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

    Σε ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης του μεριδίου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ο Γιώργος Περιστέρης ανέφερε πως δεν υπάρχει τίποτα οριστικό ή συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή.

    Προς το παρόν η εταιρεία υλοποιεί έργα ισχύος 1,2 GW. Αυτά αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ ένα μέρος εξ’ αυτών έχει τεθεί δοκιμαστικά σε λειτουργία από το 2022.

    Όσον αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ο Γιώργος Περιστέρης επισήμανε πως δρομολογούνται επενδύσεις 5,9 δισ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ για την περίοδο 2022-2029.

    Διαβάστε επίσης

    Τι δείχνουν τα αποτελέσματα των κατασκευαστών: Η πρωτοκαθεδρία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το νέο στοίχημα της Intrakat και ο αδύναμος ΑΒΑΞ

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 218,1 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα EBITDA το εξάμηνο

    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ρεκόρ εσόδων €276,7 εκ. και EBITDA €95,7 εκ. στο α΄ εξάμηνοο



    ΣΧΟΛΙΑ