• Business

    Χρεοκόπησε θρυλική εταιρεία κατασκευής κιθάρων

    • NewsRoom


    Στα πρόθυρα χρεοκοπίας βρίσκεται η Gibson Brands Inc, η κατασκευάστρια εταιρεία των θρυλικών κιθάρων που χάρισαν αξέχαστες επιτυχίες σε μύθους της μουσικής σαν τους B.B. King και Έλβις Πρίσλεϊ, καθώς τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει την ανάγκασαν να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο «Chapter 11» του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα με σχέδιο αναδιάρθρωσης υπό τη νέα ιδιοκτησία των δανειστών της.

    Η διάσημη εταιρεία στο χώρο της κατασκευής κιθαρών επικαλείται δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα, καθώς δεν απέδωσαν οι επενδύσεις που έκανε σε ηλεκτρονικά είδη. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η οποία συνοδεύει την αίτηση, η εταιρεία ζήτησε προστασία από τους πιστωτές της για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση.

    Η Gibson κάνει ξεκάθαρο ότι σκοπεύει να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη σχεδίαση, την κατασκευή και την πώληση μουσικών οργάνων και εξοπλισμού, περιλαμβανομένων των προϊόντων Wurlitzer, Dobro και Epiphone, αλλά δηλώνει πως θα κλείσει το παράρτημά της που κατασκευάζει τα ακουστικά της Philips και άλλα αξεσουάρ ηλεκτρονικών ειδών.

    Ωστόσο, η εταιρεία, η οποία εδρεύει στο Νάσβιλ και η οποία κατασκευάζει τις θρυλικές ηλεκτρικές κιθάρες Les Paul και SG, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις των ηλεκτρικών της κιθάρων αυξήθηκαν κατά 10,5% σε 122 εκατ. δολάρια μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

    Η Gibson ιδρύθηκε το 1894 και κατασκευάζει ηλεκτρικές κιθάρες σε εργοστάσια του Νάσβιλ και του Μέμφις, στο Τενεσί των ΗΠΑ ενώ για τις ακουστικές της κιθάρες έχει επιλέξει την τοποθεσία Μπόζμαν της Μοντάνα. Κάθε χρόνο πουλά περισσότερες από 170.000 κιθάρες σε τουλάχιστον 80 χώρες.

    Σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλός της Χένρι Τζούσκεβιτς και κάτοχος του 36% της εταιρείας, αναφέρει ότι η Gibson, η οποία απασχολεί 875 εργαζόμενους και στα τρία της εργοστάσια, “θα επικεντρωθεί και πάλι στο βασικό της αντικείμενο”, εκείνο των μουσικών οργάνων, το οποίο “θεωρούμε ότι θα της εξασφαλίσει μακροχρόνια σταθερότητα και οικονομική ευρωστία”.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε, επίσης, ότι τα χρέη της ανέρχονται σε περίπου 100 με 500 εκατ. δολάρια και ότι τουλάχιστον 100.000 δολάρια είναι χρέη προς 26 άλλες εταιρείες. Σημείωσε ακόμη ότι έχει συνάψει συμφωνίες με μετόχους για το 69% και πλέον του χρέους της, το οποίο θα της επιτρέψει να εξακολουθήσει να λειτουργεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κάθειρξη 16 ετών στον Θωμά Λιακουνάκο για τον «ηλεκτρονικό πόλεμο»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συναγερμός στον Πειραιά: Κατασχέθηκαν δεκάδες κιλά ακατάλληλων τυροκομικών προϊόντων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Frigoglass: Ζητάει τη συγκατάθεση των ομολογιούχων για την πώληση της Frigoglass Jebel Ali



    ΣΧΟΛΙΑ