• Business

    Γιατί ο τραπεζικός δανεισμός είναι όλο και λιγότερο σημαντικός για την παγκόσμια ναυτιλία

    tanker ναυλαγορά ναυτιλία


    Ενδιαφέροντα νέα για την παγκόσμια ναυτιλία: Σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2014 ανήλθαν το 2015 τα τραπεζικά δάνεια προς ναυτιλιακές εταιρείες, την ίδια ώρα που τα πλοία ανά τον κόσμο αυξήθηκαν κατά 1,76%. Τι σημαίνει αυτό, σύμφωνα με έρευνα της Petrofin Research; Ότι πλέον ο τραπεζικός δανεισμός δεν είναι τόσο απαραίτητος για την ανάπτυξη της ναυτιλίας και ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες στρέφονται όλο και περισσότερο σε άλλες πηγές χρηματοδότησης, πέραν των τραπεζών.

    Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Petrofin, το 2015 τα τραπεζικά δάνεια σε ναυτιλιακές εταιρείες ήταν ελάχιστα μειωμένα κατά 60 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το 2014, όμως ο παγκόσμιος στόλος αντί να μειωθεί ή να παραμείνει αμετάβλητος, αυξήθηκε κατά 1,76%.

    «Επομένως, είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι η χρηματοδότηση πλοίων από τράπεζες σε σχέση με τον παγκόσμιο στόλο συρρικνώνεται ως πηγή ναυτιλιακής χρηματοδότησης τα τελευταία οκτώ χρόνια», υποστηρίζει η Petrofin.

    Με βάση τα στοιχεία της Petrofin, κορυφαίος δανειστής ναυτιλιακών επιχειρήσεων αναδεικνύεται για το 2015 η νορβηγική DNB, με το ναυτιλιακό της χαρτοφυλάκιο να αγγίζει τα 25 εκατομμύρια δολάρια. Ακολουθούν, με χαρτοφυλάκια γύρω στα 20 εκατομμύρια δολάρια, οι Bank of China, ICBS, China Exim και KfW.

    Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η DNB προβλημάτισε πολύ τους αναλυτές με τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου που ανακοίνωσε, ιδιαίτερα για την αλματώδη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Σύμφωνα με την Petrofin, πάντως, καθώς ο αριθμός των πλοίων παγκοσμίως θα αυξάνεται, οι ναυτιλιακές εταιρείες θα στρέφονται όλο και περισσότερο σε άλλες μορφές χρηματοδότησης, και η χρηματοδότηση από τράπεζες θα γίνει λιγότερο σημαντικός παράγοντας για την παγκόσμια ναυτιλία.

    Πάντως, μετά την αποχώρηση μεγάλων τραπεζών από τον χώρο της ναυτιλίας, όπως η Royal Bank of Scotland, η Commerzbank και η HSH Nordbank, η Petrofin εκτιμά ότι είναι πιθανή μία αύξηση της τραπεζικής χρηματοδότησης στον κλάδο, αν νέοι «παίκτες» έρθουν να καλύψουν το κενό που αφήνουν πίσω του αυτά τα μεγάλα ονόματα.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/sti-larus-tou-alexi-kondili-se-timi-efkerias-plio-pou-kataschethike-sti-sigkapouri/61851



    ΣΧΟΛΙΑ