• Business

    Γιατί ο Σταϊκούρας αρνείται τα “δωρεάν” λεφτά του ESM- Στις αγορές η Ελλάδα για 14 δισ. ευρώ

    ΕΝΦΙΑ: Πιθανή η πληρωμή διπλής δόσης τον Οκτώβριο

    Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας


    Με μια πρόταση, ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling επιχείρησε νωρίτερα να δελεάσει την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την προληπτική πιστωτική γραμμή. Όπως είπε ο ισχυρός άνδρας του ESM “ Η Ελλάδα θα εξοικονομήσει 800 εκατ. από τόκους σε 10 χρόνια ή 80 εκατ. τον χρόνο”. Φυσικά η κυβέρνηση είναι αντίθετη να την ιδέα να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά. 

    Το Eurogroup όπως αναμενόταν ενέκρινε το pandemic Crisis Support δηλαδή το πακέτο στήριξης των 240 δισεκ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν μέσω Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής από τον ESM αποκλειστικά για την υγεία, με χαμηλά επιτόκια και χωρίς μνημονιακούς όρους. 

    Η Ελλάδα μπορεί να πάρει δάνειο από τον ESM με την μορφή της προληπτικής πιστωτικής γραμμής έως 3,7 με 3,8 δισεκ. ευρώ. Δηλαδή  το 2% του ΑΕΠ με έτος βάσης το 2019. 

    Ο επικεφαλής του ESM επιχείρησε να δελεάσει την ελληνική κυβέρνηση τονίζοντας ότι λόγω των χαμηλών επιτοκίων που δανείζεται ο ESM περίπου στο μηδέν η Ελλάδα θα εξοικονομήσει 800 εκατ. ευρώ σε 10ετή βάση ή 80 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Ο ESM θα παρέχει τις προληπτικής πιστωτικές γραμμές με τις εξής  μορφές:

    -Μετρητά τα οποία θα δίδονται τμηματικά ή σε μηνιαία βάση πάντα έως το 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας και με όρο ότι θα αφορούν την Υγεία. 

    -Ο ESM μπορεί να αγοράζει από την πρωτογενή αγορά ομόλογα. 

    Ο ESM θα μπορούσε να αγοράσει π.χ. σε μια χώρα ένα ομόλογο που εκδίδεται στην πρωτογενή αγορά, να εκδοθεί ομόλογο χώρας που θα αγοραστεί αποκλειστικά από τον ESM σε προκαθορισμένη απόδοση. 

    Και ενώ ο ESM προσπαθεί να δελεάσει την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση μετά από εισήγηση του Χρήστου Σταικούρα έχει αποφασίσει τουλάχιστον προς το παρόν να μην κάνει χρήση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM. 

    Ανάγκες για 25 δισ. ευρώ

    Η Ελλάδα χρειάζεται 25 δισεκ. και σχεδιάζει τουλάχιστον 12-14 δισεκ. να τα βρει με τους εξής τρόπους 

    -Να προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων αρχικώς 10ετές και ακολούθως 5ετές ενώ θα υπάρξει και τρίτη έκδοση κρατικού ομολόγου. Το 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,10% θα εκδοθεί στις 26 Μαίου 2020. 

    Συνολικά από τις τρεις εκδόσεις θα συγκεντρώσει 7,5 δισεκ. ευρώ.

    Εν συνεχεία θα ακυρώσει όλα τα σχέδια για αποπληρωμή δανείων ΔΝΤ και επαναγορές ομολόγων του PSI+.

    Επίσης θα αυξήσει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό περίπου 4-5 δισεκ. ευρώ δηλαδή τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου τα οποία αντί να μειωθούν στα 8 δισεκ. θα αυξηθούν εκ νέου στα 12-14 δισεκ. 

    Μόνο από τα έντοκα θα μπορούσε να συγκεντρώσει επιπλέον 4-5 δισεκ. ευρώ. 

    Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι με αυτές τις ενέργειες η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να πάρει προληπτική πιστωτική γραμμή και κερδίζει χρόνο έως το Φθινόπωρο του 2020. 

    Τότε θα αξιολογηθούν διάφορες παράμετροι, θα έχει αποσαφηνιστεί, αποτυπωθεί και αποτιμηθεί πλήρως η οικονομική ζημία της ύφεσης στην οικονομία και θα έχει διαφανεί εάν θα υπάρξει νέο κύμα κορονοιού. 

    Στο θετικό σενάριο η Ελλάδα ξεπερνάει τον σκόπελο χωρίς να κάνει χρήση της Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής που μπορεί να υποκρύπτει στο μέλλον μνημονιακούς όρους. 

    Τώρα είναι άνευ όρων αλλά στο μέλλον πολλά μπορούν να αλλάξουν. 

    Στις αγορές για εκδοση 10ετούς ομολόγου 2,5 δισ. με επιτόκιο 2,10% στα τέλη Μαΐου  

    Το Ελληνικό Δημόσιο προσανατολίζεται να προχωρήσει σε έκδοση 10ετούς ομολόγου 2,5 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 2,10%. Πιθανές ημερομηνίες 26 Μαΐου ή 2 Ιουνίου 2020.

    Το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει μέσω 10ετίας 2,5 δισεκ. και θα ακολουθήσει πιθανότατα το αργότερο έως αρχές Ιουλίου έκδοση 5ετούς ομολόγου. 

    Το 10ετές ομόλογο επειδή είναι τίτλος αναφοράς θα έχει μεγαλύτερη ζήτηση π.χ. σε σχέση με την 5ετία αν και οι δύο εκδόσεις βρίσκονται υπό εξέταση. 

    Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη θα σημειωθεί μπαράζ εκδόσεων ομολόγων απόρροια των αναγκών για την κάλυψη των ζημιών που έχει προκαλέσει ο κορονοιός.  Οι ΗΠΑ θα χρειαστούν το επόμενο διάστημα 2 τρισεκ. δολάρια. 

     



    ΣΧΟΛΙΑ