• Business

    Γιατί η μετοχή της Lamda κέρδισε σε μία μέρα 8%. Όλο το παρασκήνιο για το Ελληνικό

    • NewsRoom


    Έκπληξη σήμερα για την εταιρία Lamda Development καθώς η μετοχή της σημείωσε ισχυρή άνοδο κατά  8%, στα 6,34 ευρώ. Αυτό συνέβη καθώς διεξήχθη χωρίς “απρόοπτα” η πολύωρη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης (ΚΣΔ) για το έργο της αξιοποίησης του Ελληνικού, όπου στο επίκεντρο βρέθηκε το ύψος των έξι ουρανοξυστών της επένδυσης. Η πρόσφατη απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος Λυδίας Κονιόρδου με την οποία εγκρίνεται το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης δημιουργούσε “ζήτημα” με το ύψος των κτηρίων του έργου. Με άλλα λόγια, η σύνταξη του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την αξιοποίηση του Ελληνικού βρίσκεται στις τελικές διεργασίες, μετά την χθεσινή συνεδρίασης του ΚΣΔ. Οι εξελίξεις αυτές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας οδήγησαν σήμερα την μετοχή της Lamda Development σε άνοδο της τάξης του 8%, στα 6,34 ευρώ.

    Τι προηγήθηκε

    “Το υπέρμετρο ύψος δεν συνάδει με την ύπαρξη αρχαιοτήτων και το ιστορικό αττικό τοπίο και κρίνεται σκόπιμο να επανεξεταστούν τα προτεινόμενα υψηλά κτίρια κατά την εκπόνηση των πολεοδομικών μελετών” αναφέρει η απόφαση Κονιόρδου. Ως αποτέλεσμα, είχε δημιουργηθεί η ανησυχία ότι κατά την εκπόνηση των πολεοδομικών μελετών θα υπάρξει περιορισμός όσον αφορά το ύψος των κτηρίων.

    Τελικά, η ανησυχία αυτή φαίνεται ότι δεν επαληθευθεί μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΣΔ από την οποία προέκυψε ότι το προεδρικό διάταγμα που θα αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς έγκριση δεν θα διαφοροποιείται σε σχέση με αυτό που προβλέπει το αρχικό σχέδιο ανάπτυξης της έκτασης. Τα μέλη δηλαδή, του ΚΣΔ δεν ζήτησαν να συμπεριληφθεί στο Π.Δ. η εισήγηση του ΚΑΣ αναφορικά με τους πιθανούς περιορισμούς στο ύψος των κτηρίων.

    Το σχέδιο ανάπτυξης προβλέπει την ανέγερση έξι ουρανοξυστών, ύψους 200 μέτρων, τα οποία θα αποτελέσουν τοπόσημο για το έργο.

    “Η εταιρεία έχει δικαίωμα να υλοποιήσει απεριόριστο αριθμό κτηρίων και απεριόριστου ύψους. “Εμείς επιλέξαμε να κατασκευάσουμε μόνο έξι κτήρια. Ζήτημα είναι τα κτήρια αυτά να μετατρέψουν την περιοχή σε τουριστικό πόλο έλξης. Ένα ψηλό κτήριο στο Ελληνικό ισοδυναμεί με περίπου 15 πολυώροφες πολυκατοικίες, επιτρέποντας την απελευθέρωση χώρου για πράσινο” σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development σε πρόσφατη συνέντευξή του.

    Η οριστικοποίηση του σχεδίου προεδρικού διατάγματος, που θα οδηγηθεί προς επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το εάν πράγματι δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός στο ύψος των κτηρίων.

    Τα προαπαιτούμενα

    Στις συμβατικές προϋποθέσεις για την αξιοποίηση του Ελληνικού, που εκκρεμούν, συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης με Προεδρικό Διάταγμα, η χορήγηση άδειας καζίνο, η χορήγηση έγκριση των πολεοδομικών μελετών δια Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, η διανομή του δικαιώματος κυριότητας μεταξύ των συνιδιοκτητών και η μεταβίβαση στην Ελληνικό Α.Ε. των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί του ακινήτου



    ΣΧΟΛΙΑ