• Business

    Γιατί οι τράπεζες επενδύουν σε εταιρείες τεχνολογίας

    Φωκίων Καραβίας – Χρήστος Μεγάλου – Παύλος Μυλωνάς


    Με την τεχνολογία να έχει μπει πλέον σε κάθε πτυχή της επιχειρηματικότητας, πλέον και οι τράπεζες προχωρούν σε κινήσεις για να αυξήσουν το digital αποτύπωμά τους, να φέρουν νέες υπηρεσίες με σκοπό την βελτίωση της εμπειρίας των πελατών τους αλλά και την ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων τους που θα οδηγήσει και στην αύξηση των εσόδων τους.

    Για να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο, οι μεγάλες συστημικές τράπεζες, εκτός από τον εσωτερικό ψηφιακό μετασχηματισμό, προχωρούν σε εξαγορές ποσοστών και συνάπτουν συμφωνίες με fintech και εταιρίες πληροφορικής, οι οποίες έχουν την εμπειρία και τα κατάλληλα εργαλεία για να τις οδηγήσουν στη νέα εποχή.

    Οι νέες υπηρεσίες που αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες εστιάζουν στην παροχή υπηρεσιών πληρωμών και δανείων, νέες ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπου θα γίνονται πιο γρήγορα οι συναλλαγές ενώ στις προτεραιότητες βρίσκεται και η ασφάλεια.

    Η Eurobank επενδύει στην Plum

    Στα τέλη Νοεμβρίου 2023 η Eurobank του Φωκίωνα Καραβία ανακοίνωσε ότι απέκτησε μειοψηφική συμμετοχή στην Plum, μια fintech την οποία διαχειρίζεται ο Βίκτωρ Τροκούδης.

    Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε στα 5 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχει όρος στο συμβόλαιο ότι η τράπεζα θα τοποθετήσει ακόμα 5 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου.

    Στόχος αυτής τη κίνησης ήταν να μπει η Eurobank σε μια fintech με μεγάλα περιθώρια κέρδους αλλά και να διερευνηθεί συνεργασία εντός του έτους, προκειμένου η Plum να να ενισχύσει το digital αποτύπωμα της τράπεζας.

    Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό ποια ακριβώς θα είναι η συνεργασία μεταξύ των δύο μερών, ωστόσο οι κεντρικοί στόχοι της Eurobank μέσω της συμμετοχής στην Pulm η ενίσχυση της τράπεζας με έμφαση στις καινοτόμες δραστηριότητες, η διεύρυνση της πελατείας και το χτίσιμο ψηφιακών υπηρεσιών που χαρακτηρίζονται από μοναδικότητα και υψηλή εξειδίκευση, εκτός πεδίων του ανταγωνισμού.

    Επίσης η Eurobank κερδίζει έναν συνεργάτη ο οποίος έχει ήδη ισχυρή παρουσία σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

    Η Plum λειτουργεί από το 2016 και μετράει πάνω από 1,8 εκατ. πελάτες ενώ έχει δραστηριότητα σε πάνω από 10 χώρες, μεταξύ των οποίων στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και στο Βέλγιο.

    Τράπεζα Πειραιώς – Oracle: Επεκτείνουν τη συνεργασία τους

    Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, η Τράπεζα Πειραιώς του Χρήστου Μεγάλου ανακοίνωσε ότι επέκτεινε την συνεργασία της με την Oracle, με σκοπό να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία της για να βγάζει νέα καινοτόμα προϊόντα.

    Όπως αναφέρουν στην τράπεζα φιλοδοξία αυτής της πρωτοβουλίας είναι η επιτάχυνση της καινοτομίας, το λανσάρισμα νέων υπηρεσιών και η περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της Πειραιώς ως χρηματοοικονομικού οργανισμού νέας γενιάς.

    Η τράπεζα ενισχύει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές cloud και ολοκληρωμένες λύσεις χρηματοπιστωτικών εφαρμογών λογισμικού, στοχεύοντας στην υλοποίηση πρωτοπόρων και ασφαλών τραπεζικών υπηρεσιών που συμμορφώνονται με το κανονιστικό πλαίσιο και τις πρωτοβουλίες για βιώσιμη ανάπτυξη με μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.

    Επίσης η Πειραιώς θα μπορέσει να εξελίξει τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού της, μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης και πιστοποίησης σε σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και τεχνολογίες.

    Εθνική: Το 7,5% της Epsilon Net και νέες τεχνολογίες

    Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να επενδύει σε νέες τεχνολογίες και στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Και για τον λόγο αυτό το καλοκαίρι εξαγόρασε το 7,5% της Epsilon Net του Γιάννη Μίχου, με σκοπό να συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

    Η συμφωνία με την Εθνική προβλέπει μεταξύ των άλλων τη δυνατότητα απόκτησης από την ΕΤΕ επιπλέον ποσοστού 7,5%, τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της αρχικής συναλλαγής.

    Η συμφωνία επίσης προβλέπει την υπογραφή μίας μακροχρόνιας, αποκλειστικής συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών, με αντικείμενο τον από κοινού σχεδιασμό, την ανάπτυξη και διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών που αποσκοπούν στην ενίσχυση και στήριξη του επιχειρείν στην Ελλάδα.

    Ήδη έχει βγει το πρώτο προϊόν, το Epsilon Pay, που είναι η πρώτη υπηρεσία που ανέπτυξαν από κοινού ΕΤΕ-Epsilon Net.

    Οι τραπεζικές υπηρεσίες και τα προϊόντα διατίθενται, τόσο στις επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν τα συστήματα της EPSILON ΝΕΤ όσο και σε όλες τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις – πελάτες της ΕΤΕ και θα έχουν ως στόχο να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ψηφιακές ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων προσφέροντας υψηλού επιπέδου εμπειρία χρήσης στους τελικούς πελάτες.

    Διαβάστε επίσης:

    Πέντε αναλυτές εξηγούν τι σημαίνουν οι αμερικανικές επιδρομές στην Υεμένη για τις τιμές του πετρελαίου

    Alpha Bank: Έκτακτο επίδομα στο προσωπικό έως €1.200

    Alpha Bank: Διέθεσε 1,89 εκατομμύρια δωρεάν μετοχές σε 56 στελέχη



    ΣΧΟΛΙΑ