• Business

    Σκρέκας: Επισπεύδει τις διαδικασίες για την επένδυση του €1 δισ. της Microsoft

    Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Ανάπτυξης και Επένδυσεων

    Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων


    Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την επένδυση μαμούθ της Microsoft για τα Data Center, καθώς με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, δίνονται έξτρα κίνητρα για να προχωρήσει πιο γρήγορα το πλάνο του τεχνολογικού κολοσσού στην Ελλάδα.

    Όπως αναφέρεται στην απόφαση, τα κίνητρα αφορούν την ταχεία αδειοδότηση του έργου και τη χωροθέτηση κυρίως ως προς το σκέλος της κατάρτισης του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ).

    Η επένδυση θα υλοποιηθεί σε τρία ιδιόκτητα ακίνητα. Το πρώτο Κέντρο Δεδομένων θα κατασκευασθεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα – Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι», της Δημοτικής Ενότητας Σπάτων – Λούτσας, του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, ενώ το δεύτερο και το τρίτο Κέντρο Δεδομένων θα κατασκευασθούν στη θέση «Μπουρμπουτσάνα» του Δήμου Κρωπίας, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής.

    Η επένδυση προσεγγίζει τα 1 δις. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος της αφορά στις κτηριακές εγκαταστάσεις, ποσό που ανέρχεται στα 405 εκατ. ευρώ. Ο τεχνολογικός και ψηφιακός εξοπλισμός αγγίζει τα 265 εκατ. ευρώ ενώ το ποσό για την αγορά οικοπέδων ανέρχεται στα 78 εκατ. ευρώ. Με τα υπόλοιπα 230 εκατ. ευρώ να αφορούν τις λειτουργικές δαπάνες 8ετίας, όπως διαχείριση εγκαταστάσεων, συντήρηση κλπ.

    Το ενδιαφέρον για την κατασκευή του πρώτου Data Center της Microsoft φαίνεται να είναι μεγάλο, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον έχουν εκφράσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε κοινοπραξία με τον ιταλικό πολυεθνικό όμιλο Renco, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ μέσω της ΑΚΤΩΡ ενώ λέγεται ότι συμμετέχει και η Mytilineos.

    Η επένδυση και το στοίχημα

    Η επένδυση της Microsoft, συνολικής αξίας 976 εκατ. ευρώ, είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας και των data centers στη χώρα μας. Η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει περάσει επιτυχώς το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης και πλέον αναμένεται η έκδοση του απαραίτητου Προεδρικού Διατάγματος.

    Στόχος είναι μέσα στο έτος να ξεκινήσουν οι εργασίες, ενώ η επένδυση θέλουν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2026.

    Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά Data Center Region, με το συγκρότημα των τριών Κέντρων Δεδομένων να αναμένεται να ανεγερθεί σε συνολική έκταση 84.537 τ.μ. στο επιχειρηματικό πάρκο που βρίσκεται περίπου 6 χλμ. δυτικά από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», 1,5 χλμ. βόρεια από τα Σπάτα και 33 χλμ. ανατολικά της Αθήνας.

    Το Κέντρο Δεδομένων θα κατασκευαστεί στο Επιχειρηματικό Πάρκο Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι μέσα σε δύο οικοδομικά τετράγωνα (Ε31 και Ε26), επιφάνειας 69.539 τ.μ. και 14.998 τ.μ. αντίστοιχα.

    Σύμφωνα μάλιστα με τα σχέδια της Microsoft, τα data center θα λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρακτική που αναμένεται να ακολουθηθεί διεθνώς και να επιτευχθεί μέχρι το 2025 ενώ μέχρι το 2030 θα πρέπει η εταιρεία να είναι carbon negative παντού.

    Με αυτή την επένδυση η θέλει να βάλει τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη cloud υποδομών της – το μεγαλύτερο του κόσμου – διασφαλίζοντας έτσι πρόσβαση σε επιχειρησιακού επιπέδου υπηρεσίες Cloud «χαμηλής καθυστέρησης».

    Ταυτόχρονα, για να υποστηρίξει τους Έλληνες πολίτες στους επαγγελματικούς αλλά και προσωπικούς τους στόχους, η Microsoft θα εκπαιδεύσει ένα ανθρώπινο δυναμικό 100.000 πολιτών στις ψηφιακές δεξιότητες, μέχρι το 2025.

    Διαβάστε επίσης:

    ΑΒΑΞ: Εγκρίθηκε η ένταξη 4 εκατ. νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Drones, e-καταγγελίες από πολίτες, αυστηρά πρόστιμα και έλεγχοι στα πρότυπα της Μυκόνου

    Μητσοτάκης: Ο αθλητισμός ενώνει, δεν διχάζει – Θα τον αναδείξουμε με έργα



    ΣΧΟΛΙΑ