• Business

    Γιατί οι ΗΠΑ μπλοκάρουν τη συγχώνευση Coach-Michael Kors – Στον «αέρα» ένα deal $8,5 δισ.

    • NewsRoom

    Joanne Crevoiserat, CEO Tapestry (Πηγή: Linkedin)


    Δικαστικά αποφάσισε να κινηθεί τελικά η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), προκειμένου να μπλοκάρει τη συμφωνία εξαγοράς της Capri Holdings (μητρική της Michael Kors), από την Tapestry (μητρική της Coach), έναντι 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η FTC, επισημαίνει ότι το deal θα έχει τελικά αρνητικές επιπτώσεις στους καταναλωτές, καθώς με την ολοκλήρωσή του θα μειωθεί ο ανταγωνισμός, ενώ θα αυξηθούν οι τιμές, σε έναν οικονομικά προσιτό τομέα πολυτελείας.

    Με το αίτημά της στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, η FTC σημειώνει ότι θα δημιουργηθούν θέματα ανταγωνισμού, σε περίπτωση που μια εταιρεία ελέγχει έξι επωνυμίες μόδας:  Τις Coach, Kate Spade και Stuart Weitzman της Tapestry και τις Michael Kors, Versace και Jimmy Choo της Capri.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι τα έξι εμβληματικά brands έχουν παρουσία σε περισσότερες από 75 χώρες, οι οποίες αποφέρουν πάνω από 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα.

    Η εξαγορά θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα εκατομμύρια των Αμερικανών καταναλωτών – που επωφελούνται τώρα από την ανταγωνισμό μεταξύ της Tapestry και της Capri – καθώς και στους περίπου 33.000 εργαζόμενους που απασχολούνται και στις δύο εταιρείες παγκοσμίως, εξηγεί στο αίτημά της  η FTC.

    Τονίζει μάλιστα ότι η Tapestry, με την εξαγορά της Capri, επιδιώκει να εδραιώσει περαιτέρω τη θέση της στη βιομηχανία της μόδας, με αποτέλεσμα να χαθεί ο ανταγωνισμός.

    «Αυτή η συμφωνία απειλεί να στερήσει από τους αγοραστές τις προσιτές τιμές, ενώ οι εργαζόμενοι με ωρομίσθιο, θα χάσουν τα οφέλη των υψηλότερων μισθών και των πιο ευνοϊκών συνθηκών εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο  Henry Liu, διευθυντής της FTC.

    Από πλευράς της η Tapestry απέρριψε τη στάση της FTC, λέγοντας ότι η υπηρεσία δεν κατανοεί ούτε την αγορά, ούτε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αγοράζουν.

    «Το συμπέρασμα είναι ότι η Tapestry και η Capri αντιμετωπίζουν ανταγωνιστικές πιέσεις τόσο από προϊόντα χαμηλότερης όσο και υψηλότερης τιμής. Κατά τη λήψη αυτής της υπόθεσης, η FTC επέλεξε να αγνοήσει την πραγματικότητα της σημερινής δυναμικής και διευρυνόμενης παγκόσμιας βιομηχανίας πολυτελείας των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσαν εκτός άλλων οι εκπρόσωποι της εταιρείας.

    Σημειώνεται ότι η Tapestry ανέφερε αρχικά ότι σχεδιάζει να αποκτήσει την Capri τον Αύγουστο του 2023. Από τότε, η ολοκλήρωση της συμφωνίας έχει συναντήσει εμπόδια.

    Διαβάστε επίσης: 

    New York Times: Μπλόκο στο deal των 8,5 δισ. δολ. της Tapestry (Coach) με την Capri από τις ΗΠΑ

    Shell-TotalEnergies: Συζητήσεις για την απόκτηση μεριδίου στο νέο εργοστάσιο LNG της Adnoc

    JD Sports: Εξαγοράζει την Hibbett έναντι $1,1 δισ. – Προχωρά το σχέδιο επέκτασης στις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ